Svájc

Svájc

Svájc 2023

Vonatos élménytúra Európa szívében, az Alpokon innen és túl

felveszem a bakancslistámra!
Négyezer méter fölé emelkedő, hósapkás csúcsok, zuhogó vízesések, alpesi rétek, középkori hangulatot árasztó városok, képeslapra illő hegyi falvak, magashegyi hágókra felkapaszkodó vonatok: ez az Alpok országa, az ezerarcú Svájc. Itt emelkedik az Eiger híres-hírhedt északi fala és a hegyek hegye, az Alpok legmerészebb csúcsa, a Matterhorn — de itt nyújtózik az Alpok leghosszabb gleccsere is, a 23 km-es Aletsch-gleccser. Itt születnek Európa nagy folyói, a Rajna, a Rhone és az Inn, és az idelátogató 1484 tóból válogathat... Persze Svájcot nem pusztán természeti látnivalói, hanem változatos kultúrtörténeti kincsei is egyedivé teszik Európa szívében, hegyek közé zárva. Utazz velünk, hogy legközelebb a Svájc szó hallatán ne csak a Credit Suisse csődje jusson eszedbe, hanem egy mesés ország megannyi csodája!
10 nap (5 munkanap)maximum 20 fő
Svájc csodálatosan szép ország, ezt most bebizonyította ez a pár nap amit itt töltöttünk. Köszönöm, hogy részese lehettem ennek a változatosan szép utazásnak! Nagyon jól szervezett túrák, városlátogatások, fantasztikus panoráma kísérte az egész utazást!
Nagyon jól szervezett és pontos beosztással lebonyolított túra volt, felkészült túravezetővel. Jó társaság és a jó hangulat végig megvolt! Először voltam a Qalandarral, de nem utoljára!
Az út eleji feledhetetlen élmények is távoli múltnak tűnnek a folyamatosan megéltek mellett.
Svájc a természet szerelmesei számára egy kincsesbánya, ahol gyönyörű hegyek, folyók, tavak találhatóak. Ugyanakkor az ember által épített környezet iránt érdeklődők is rengeteg érdekes dolgot csodálhatnak meg ebben az országban.
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

jún. 23. — ♪♪ S az éjszaka, az éjszaka—, vonatunk kattogó zaja... ♪♪ Este 20:00-kor találkozunk Budapesten a Keleti pályaudvaron, ahonnan a Wiener Walzer EuroNight nemzetközi gyorsvonattal indulunk Svájc felé.
Az éjszakát a vonaton utazással töltjük, 6 ágyas fekvőkocsiban.

jún. 24. — Nyár a Rajna mentén Reggelre érkezünk Stein am Rheinbe: a városka mintha a Grimm-mesék világából lépett volna ki, a középkor egy itt felejtett darabkája, egy csodás szépségű ékszerdoboz. Felkeressük a folyó partján épült, gazdagon díszített egykori kolostort, majd szabadprogram keretében barangolunk a különleges részletességgel díszített házacskák között, illetve felkapaszkodunk a várhegy oldalába, ahonnan remek kilátás nyílik a Rajnára és a településre. Ebédre a szomszédos Schaffhausenbe látogatunk: itt található kontinensünk legbővizűbb vízesése. A széles Rajna-vízesésen egészen megdöbbentő mennyiségű és erejű víz zúdul alá — nehéz betelni a látvánnyal! Délután az ország pénzügyi központjába, a bolygónk legélhetőbb városai között számontartott Zürichbe látogatunk. Végigsétálunk a világ egyik legelőkelőbb üzletutcájának számító Bahnhofstrassén, s tiszteletünket tesszük a Chagall-üvegablakairól híres Fraumünsterben, mielőtt ismét vonatra szállva a Vierwaldstätti-tó partjára, Luzernbe utazunk.
Szállás: mobilház (4-6 ágyas szobák).

jún. 25. — Helvét városkák: Luzern és Bern Reggeli után Luzern felfedezésére indulunk. Sétánkat a város jelképénél, a híres fedett fahídnál (Kapellbrücke) kezdjük, majd a városfalhoz megyünk, ahol a tornyok tetejéről vehetjük szemügyre az óvárost. Folytatva sétánkat a francia forradalomban elhunyt svájci katonáknak emléket állító oroszlános sziklához jutunk, mely Mark Twain szerint „a legszomorúbb és legmegindítóbb kődarab a világon”. Innen már csak pár lépés a Gleccserkert: egy hatalmas sátor alatt láthatjuk, hogyan formálta a jég húszezer évvel ezelőtt a homokkövet és hogyan alakított ki úgynevezett gleccsermalmokat. Következő megállónk Svájc „fővárosa”, az Aare folyó hajtűkanyarjában fekvő Bern: a kisvárosias hangulatú település szűk, macskaköves utcái, díszes szökőkútjai, pompás épületei és hatalmas csillagászati toronyórája pont olyanok, mint ötszáz évvel ezelőtt voltak. Természetesen érintjük a későgótikus katedrálist, melynek utolsó ítéletet ábrázoló nyugati főkapuzata a maga 234 festett emberalakjával a legjelentősebb műemlék a városban, s melynek tornyából lenyűgöző körpanoráma tárul elénk. Bernben található az ország egyik legjobb strandja is, ahol a rendkívül gyors sodrású Aare-val vitethetjük magunkat párszáz méteren keresztül. Késő délután a Genfi-tó egyik gyöngyszemét, Lausanne-t vesszük célba: kempingünk a város római ősének romjai mellett, a tóparton vár ránk.
Szállás: mobilház (3-4 ágyas szobák). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

jún. 26. — Világpolitika + reformáció + részecskefizika + aranyórák = Genf Mai célpontunk a „a világ legkisebb nagyvárosa”! Genf a kontinens egyik legszebb fekvésű települése: egyik oldalról a Genfi-tó határolja, melynek partján pálmafák is nőnek; azonban a másik irányban már magas hegyek veszik körül; szép idő esetén jól látható Európa legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Blanc fehér tömbje. Hangulatos sétára indulunk az óvárosban: megtekintjük a Szent Péter katedrálist Kálvin székével, a városházát, valamint a Reformátorok Falának otthont adó Bastions-parkot. Miután sétáltunk egyet az ENSZ különböző szervezeteinek otthont adó negyedben, a francia határra utazunk a világ legnagyobb laboratóriumához, a Nagy Hadronütköztető és a Világháló születési helyére, CERN-be. Miután felfrissítettük részecskefizikai tudásunkat, visszatérünk a városba, s rövid hajóútra indulunk a Genfi-tavon: elhaladunk a 140 m magas vízoszlopot lövellő Jet d’Eau mellett, majd késő délután visszatérünk Lausanne-be, s ezúttal sétálunk is egyet az óvárosban, melynek központjában a varázslatos látványt nyújtó Miasszonyunk-katedrális Európa egyik legszebb gótikus épülete — de további patinás középkori épületeket is láthatunk.
Szállás: mobilház (3-4 ágyas szobák).

jún. 27. — ♪♪ Bár lenne egy penzióm, meg egy kis yachtom a Genfi-tón ♪♪ Lausanne egyben az olimpiák fővárosa, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság székhelye is — nem véletlen, hogy itt található a világhírű Olimpia Múzeum: a páratlan gyűjteménynek otthont adó kiállításon nem csak a világ legfontosabb sporteseményének történetét és a legkiemelkedőbb olimpikonokat ismerhetjük meg, hanem igazán átérezhetjük az olimpiai mozgalom eszméjét és szellemi örökségét is. Sétálunk egyet a múzeum szobrokkal ékesített parkjában is, majd tovább vonatozunk: következő megállónk Montreux. A Queen rajongói biztosan tudják, hogy az egykori rockbanda több számát a Genfi-tó partján vette fel. Ma ez a stúdió egyfajta zarándokhelyként funkcionál, ahol mi is felejthetetlen látogatást teszünk a turnékon hordott fellépőruhák, hangszerek és Freddie Mercury által kézzel írt dalszövegek között. Természetesen a városszéli sziklára épült, a Genfi-tó partján trónoló világhírű vízivárat, Château de Chillon-t sem hagyjuk ki: elkészítjük kötelező fotóinkat Európa egyik legszebbnek mondott várkastélyával, melynek legérdekesebb részei a gótikus pince- és börtönrendszer. Ismét vonatra szállva a világ talán leghíresebb hegyóriásának lábához indulunk. Vonatunk az Alpok leghíresebb és legelegánsabb üdülőhelyéig, az 1600 méteres magasságban fekvő Zermattig emelkedik velünk: ez a tündöklő, élettel teli városka tele van régi faházakkal, csillogó üzletekkel, meredek utcákkal és csodálatos kilátással — autók viszont egyáltalán nincsenek. Ha valaha Svájcról álmodtál, valószínűleg Zermattról álmodtál!
Szállás: hostel (6-12 ágyas szobák).

jún. 28. — Der Berg ruft! A Matter-völgy végében magasodó csúcs mindenki képzeletében felderengett már, így garantáltan utazásunk egyik legmeghatározóbb pillanata lesz, amikor a reggeli fényekben először megpillantjuk a valóban varázslatos, 4478 méteres Matterhorn tömbjét. Tucatnyi négyezer méter feletti csúcs vesz körül itt minket, köztük az Alpok második legmagasabb csúcsa, a Dufourspitze a Monte Rosa-csoportban (4634 m). Zermattból indulva felvonókkal jutunk fel a 2571 méteren épült Blauherd állomáshoz. Innen indul gyalogtúránk, a világhírű „Öt-tó-kör”, melynek során — meglepetés! — 5 tó vízfelületén tükröződve is láthatjuk a tájat folyamatosan uraló Matterhorn csúcspiramisát. Az érintett tavak (Stellisee, Grindjisee, Grünsee, Moosjisee és Leisee) mindegyike különbözik színben, méretben, alakban és karakterben — így mindegyik újabb élményeket tud kínálni (bevállalósabbak ne felejtsenek fürdőruhát is hozni!). Kényelmes tempóban, fotószünetek sorát tartva igyekszünk feldolgozni a mai etap nyújtotta „panoráma-orgazmust”. Visszaereszkedve Zermattba szabadprogram keretében körbesétáljuk a települést, majd vonatunkkal elhagyjuk a Matter-völgyet: éjszakánkat már 2200 méteres magasságban, az Aletsch-gleccser lábánál elterülő alpesi legelőn töltjük.
Szállás: hostel (6-12 ágyas szobák).
Gyalogtúra: táv: 10 km; szint: fel 200 m, le 500 m.

jún. 29. — Az Alpok leghatalmasabb gleccsere és az állandó minidzsembori Korai ébresztő után újabb túrára indulunk: némi emelkedés után a Bettmerhorn lábához érkezünk, ahonnan az UNESCO Világörökség-listás Aletsch-gleccser fantasztikus látványa tárul a szemünk elé: 23 kilométeres hosszával ez az Alpok leghosszabb jégfolyama. A gleccser felső végén emelkednek a Berni-Alpok híres négyezresei, a Mönch és a Jungfrau, na meg az Eiger — melyeket néhány nap múlva az északi oldalról is megcsodálunk. Az Alpok egyik legszebb panorámáját élvezhetjük kilométereken keresztül, mígnem elérjük az apró Märjelen-tavat, ahonnan már le is ereszkedhetünk az Aletsch-gleccserhez, hogy közelről is megfigyeljük a hatalmas jégárat. Hamarosan elérünk egy menedékházat, ahonnan ebédszünet után folytatjuk túránkat: áthaladunk a Tälligrat tömbje alá vágott gyalogos alagúton, és némi szerpentinezést követően visszaérkezünk a Fiescheralp felvonójához. Vonatunk késő délután fut be az égbetörő hegyektől ölelt, minden képzeletet felülmúlóan meseszerű Kanderstegbe. Ez a falu a cserkészmozgalom egyik legfontosabb helyszíne: itt található a Nemzetközi Cserkészközpont, melynek mi is élvezhetjük vendégszeretetét.
Szállás: hostel (8-14 ágyas szobák). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.
Gyalogtúra: táv: 14 km; szint: fel 450 m, le 450 m.

jún. 30. — Túra a Berni-Alpokban és tábortűz a világ közepén Kora reggel ismét túrázni indulunk: ma a „svájci kéktúra”, vagyis a Via Alpina egyik leglátványosabb szakasza vár ránk! Felvonóval hagyjuk magunk mögött Kandersteget, így hamar elérjük az 1600 méteren elterülő, leírhatatlan szépségű, lehetetlenül kék Oeschinen-tavat. A minden oldalról hatalmas hegycsúcsokkal és gleccserekkel szegélyezett óriási tengerszem látványával egyszerűen nem lehet betelni, minden pillanatban újabb és újabb szépséget veszünk észre a már-már képtelenül tökéletes tájban. Megpihenünk a tó partján (a bátrabbak meg is mártózhatnak a frissítően jéghideg vízben), majd tovább emelkedünk egészen a 2000 méteres magasságban található Oberbärgli menedékházig. Ebéd után egy másik, magasan a tó felett futó, ezért még teljesebb panorámát nyújtó útvonalat választva térünk vissza a felvonóhoz. Napunknak azonban még nincs vége, hiszen vacsora gyanánt megtanuljuk a hagyományos svájci sajtfondü elkészítését, este pedig egy igazán rendhagyó tábortűzre is lehetőségünk nyílik!
Szállás: hostel (8-14 ágyas szobák).
Gyalogtúra: táv: 11 km, szint: fel 400 m, le 400 m.

júl. 01. — Eiger, Mönch, Jungfrau Utolsó svájci napunkon szomorú szívvel, de élményekkel alaposan feltöltődve hagyjuk magunk mögött a Nemzetközi Cserkészközpontot, és Lauterbrunnenbe vonatozunk, ahol újabb csodák várnak ránk! A Berni-Alpok szívében járunk, a Lauterbrunnen-gleccservölgy a jégkorszak egymás után következő szakaszaiban keletkezett kettős völgyek iskolapéldája: az idősebb völgytalpba a későbbi eljegesedés gleccsere egy újabb völgyet vájt bele. A mélyvölgy két oldalán a többszáz méteres meredek sziklafalak pereméről a patakok lélegzetelállító vízesésekkel zúdulnak a mélybe: közülük is kiemelkedik a majd’ 300 méteres Staubbach-vízesés, melyet Goethe és Byron is megénekelt. Felvonóval érünk a felső-völgy teraszára, ahonnan egy panorámaösvényen túrázni indulunk: ahogy egyre magasabbra emelkedünk, úgy bontakozik ki fokozatosan előttünk az egész Alpok legdrámaibb panorámája. A havasok szüze (Jungfrau, 4158 m); a szerzetes (Mönch, 4107 m); és a hírhedt marcona (Eiger, 3970 m) fenséges fagyott világa szinte karnyújtásnyira tornyosul előttünk, miközben alant szédítő mélységben látszanak a völgy tanyái, legelői a folyócska ezüst szalagja mentén. Egészen 1900 méteres magasságig emelkedünk, majd egy hágóból leereszkedünk a teljesen autómentes, bájosan alpesi Mürren faluba. Fogaskerekű vasúttal térünk vissza Lauterbrunnenbe, ahonnan Interlakenbe utazunk tovább, majd kétórás hajókirándulásra indulunk a festői szépségű Thuni-tavon: tiszta idő esetén a fedélzetről még egyszer gyönyörködhetünk a Berni-Alpok emblematikus hegyóriásaiban. Végül ismét vonatra szállunk, és zürichi átszállást követően Magyarország felé indulunk.
Az éjszakát a vonaton utazással töltjük, 6 ágyas fekvőkocsiban.
Gyalogtúra: táv: 7 km, szint: fel 450 m, le 250 m.

júl. 02. — Újra itthon! Mikor megyünk vissza...? Reggel 09:30-ra érkezünk Budapestre, a Keleti pályaudvarra.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Csupán egyetlen kényelmes hátizsákba vagy sporttáskába pakolj. Hozz minél kisebb poggyászt, mert a vonatokon korlátozottak a tárolási lehetőségek. Minden programnál (akár városnézésről, akár túráról van szó) csomagmegőrzőben vagy szállásunkon hagyjuk felszerelésünket, azonban a vonatos utazások alkalmával, valamint a szállásokra érkezéskor mindent magunkkal kell vinnünk. A napi programokhoz, túrákhoz érdemes egy kishátizsákot hozni.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Svájcban érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: A vonatos éjszakák kivételével minden este lesz lehetőség meleg vizes zuhanyzásra. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Svájcban az európai szabványtól eltérő, „type-J” aljzat használatos. Az itthon használt csatlakozók közül a „vékony” („type-C”) gond nélkül használható, a „vastag” („type-F”) azonban csak átalakító segítségével. Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük.

Étel, ital Utunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy néha szánunk időt vásárlásra a helyi élelmiszerboltokban. Minden nap lesz alkalmunk meleg étkezésre (kifőzdékben vásárolva, vagy konyhával rendelkező szállásainkon magunknak készítve). Magyarországról érdemes némi hideg élelmiszert (sajt, kolbász) magunkkal vinnünk, ugyanis a helyi árszint magasabb (150-200%) az itthoninál. Vásárlási lehetőségünk legkorábban az első programnap délutánján lesz, így aznapra szükséges elkészített szendvicseket hoznunk. Svájcban a vezetékes ivóvíz a világon az egyik legjobb minőségű, így nincs szükség ásványvíz vásárlására.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák A programban szereplő gyalogtúrák nem nehezek, de a sorozatterhelés miatt fárasztóak lehetnek. A túrák távolsága és szintemelkedése nem kimagasló, a magashegyi terep azonban néhol sziklás vagy törmelékes. A magashegységekben előforduló zord időjárás (eső, erős szél, köd, vihar) is nehezítheti a túrákat. Emiatt nagyon fontos a megfelelő felszerelés, különös tekintettel a vízálló és meleg öltözetre. Minden alkalommal van lehetőségünk szállásunkon vagy csomagmegőrzőben hagyni a túrákhoz nem szükséges felszerelésünket; így csupán egy kishátizsákot kell magunkkal vinni, benne esőkabáttal, tartalék meleg ruházattal, élelemmel és ivóízzel.

Időjárás A Nyugati-Alpok időjárása változékony; nyáron is hűvös időre kell készülnünk. A völgyekben napközben 20-25°C valószínű, míg reggelente 8-12°C várható. A túrák során a tengerszint feletti magasság növekedésével csökken a hőmérséklet. 2000 méter felett 6-12°C-ra számíthatunk, de szép idő esetén melegebb is lehet. Csapadék előfordulhat, nagy magasságban pedig erős szél is csökkentheti a hőérzetünket.

Kommunikáció Svájc hivatalos nyelvei a német, a francia, az olasz és a romans; de ezeken felül az angol nyelvet is mindenhol gond nélkül használhatjuk. A magyar mobiltelefon szolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban Svájc nem része a szabályozott roaming díjszabásnak. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál. Szálláshelyeink többségén elérhető Wi-Fi hálózat. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk 9 éjszakájából kettőt vonaton fekvőkocsiban töltünk, hét éjszaka pedig hostelekben és mobilházakban alszunk. Szállásainkhoz tiszta, közös fürdőszoba tartozik, meleg vizes zuhanyzási lehetőséggel. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely, emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell. Kis, nyári hálózsák szükséges!

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, nyári hálózsák, esőálló héjkabát, túranadrág, meleg pulóver, túrabakancs, szandál, gyógyszerek, fürdőruha, törölköző, kishátizsák a napi programokhoz, kézfertőtlenítő gél, füldugó, szájmaszk.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, és értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Budapest — Zürich — Budapest útvonalon a Wiener Walzer EuroNight nemzetközi gyorsvonattal utazunk; 6 ágyas fekvőkocsiban. Előfordulhat, hogy fülkénket idegenekkel is meg kell osztanunk. Svájcon belül másodosztályú ülőkocsis vonatokkal közlekedünk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak Svájcba és az érintett országokba.

Valuta Svájc hivatalos fizetőeszköze a frank (1 CHF = kb. 400 HUF). Készpénz kivitele célszerű frank formájában, de bankkártyával is sok helyen fizethetünk. Svájc igen drága ország, átlagosan a magyar árszint másfél-kétszeresével kell számolnunk! Ajánlott költőpénz: kb. 150-180 frank (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Böröczky Csongor
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a nemzetközi fekvőkocsis vonatjegyeket; a Svájcon belüli összes közlekedést vonattal, hajóval, fogaskerekűvel, felvonóval és helyi tömegközlekedéssel; 7 éjszaka szállást hostelekben és mobilházakban; 1 fondüvacsorát; a tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; a csomagmegőrzőket; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket.