Szenegál

Szenegál

Szenegál 2024

Téli nyaralás Afrika lüktető ékszerdobozában

felveszem a bakancslistámra!
Ha szeretnéd megismerni az igazi Afrikát, de nincs időd az egész kontinenst bejárni, gyere el Szenegálba! Itt szinte minden megtalálható abból, ami a fekete földrészt izgalmas célponttá teszi. Sivatagoktól trópusi erdőkig, majomkenyérfás szavannáktól homokos tengerpartokig minden előfordul Afrika legnyugatibb országában, az éghajlati övek és kultúrák találkozásánál. Azonban a rózsaszín tó, a szafari, a rabszolgasziget vagy akár Dakar kaotikus piacai is mind eltörpülnek az ország elsőszámú vonzereje mellett: Szenegált a helyiek végtelenül vendégszerető természete teszi felejthetetlenné!
9 nap (5 munkanap)maximum 18 fő
Ismét szuperül éreztem magam az élménytúrán, annak ellenére, hogy sokszor kerültem a tűrőképességem határára! Úgy gondolom éppen ez a szemléletformáló hatás az ami miatt máskor is Qalandart választanám egy új ország felfedezésére!
Minden nap tartogatott valami meglepetést! Ha éppen nem az egyik autónk robbant le, akkor a komp nem indult. A túravezetők problémamegoldó képessége húzott ki minket a csávából! Ez is egy Szenegál rejtett kincsei közül!
Afrikában az a szép, hogy van egy terved, hogy mit szeretnél csinálni, de ezt a tervet minden nap megváltoztatja valami. A megváltozott terv pedig sokkal jobb, mint amit eredetileg gondoltál!
A túravezetők hihetetlenül türelmesek, kedvesek, segítőkészek voltak. A csapat szuper volt, összetartó, bevállalós. Sok autentikus élményben volt részünk, egy helyi családnál aludtunk, kis éttermekbe zsúfolódva ettük azt, amit a helyiek. Máris hiányzik a meleg, a kedves emberek, a Touba kávé!
A programok olyan kiegyensúlyozottak voltak összességében, hogy egy nagyon más nép megismerését tették lehetővé annak minden nehézségével (szélsőséges szegénység látványa) és örömével (kedvességük, barátságosságuk). Tényleg egy hét alatt képet kaphattam Fekete Afrikáról.
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

febr. 03. — Óóóóóóó AfrikaVárhatóan a hajnali órákban találkozunk Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának indulási szintjén a 70. számú csomagfeladó pult előtt, majd átszállást követően Szenegálba repülünk. Késő délután érkezünk meg az afrikai országba, ahol felvesszük bérelt autóinkat és a közeli Keur Moussa apátságba utazunk.
Szállás: zarándokszállás (4-5 ágyas szobák).

febr. 04. — Rózsaszín-tó, a sivatagi sóNapunkat Keur Moussa felfedezésével kezdjük. A franciák által alapított bencés apátság több mint húsz szerzetesnek ad otthont, akik helyben termelik meg mindenüket. Reggeli után körbevezetnek kertjükben, ahol a főbb szenegáli zöldségekkel és gyümölcsökkel ismerkedünk meg, sőt vásárolhatunk is a helyben készült termékekből! Megtekintjük a templom híres fekete Jézust ábrázoló freskóit, majd egy afrikai elemekkel fűszerezett római katolikus szentmisén is lehetőségünk lesz részt venni. Ezután rögtön Szenegál legnépszerűbb látványosságához, a Rózsaszín-tóhoz vezet utunk. A név nem csupán a fantázia szüleménye; egy különleges algának köszönhetően valóban rózsaszínű a vize! Becsónakázunk a tó közepére, ahol megfigyeljük, hogyan termelik ki puszta kézzel a sót, majd a tóparton halmokban álló sókupacok között lehetőségünk lesz alkudozni is a sóból készült alkotásokra. Ebéd után északra utazunk a Lompoul dűnékhez. A homokdombokon állva a végtelen Atlanti-óceán látványát első afrikai naplementénk fényében élvezhetjük ki, majd a közelben lévő szállásunkon nyugovóra térünk.
Szállás: vendégház (2-3 ágyas szobák).

febr. 05. — Szenegál vendégszereteteReggel a mauritániai határ közelében fekvő Saint Louis-ba utazunk. Az UNESCO világörökségi listáján is jegyzett város volt az első francia település egész Afrikában. A szigeten lévő, európai hangulatú belvárost egy vashídon keresztül érhetjük el, ami ugyanannak a Gustav Eiffelnek a terveit dicséri, akinek a nevéhez fűződik Párizs szimbolikus tornya is. Délután egy közeli óriásteknős rezervátumba látogatunk, ahol akár meg is simogathatjuk a hatalmas hüllőket, mielőtt az ország vallási-, kulturális- és gazdasági központjába, Toubába autózunk. A szent városba érkezve tartanunk kell magunkat a szigorú vallási szabályokhoz: tilos az alkohol, a dohányzás, a szerencsejáték, de még a futball is! Sőt, hotelt üzemeltetni sem szabad, ezért egy helyi családnál szállunk meg, akik nagy vendégszeretettel és bőséges afrikai vacsorával várnak bennünket. Ezen az estén lehetőségünk lesz betekinteni egy átlagos szenegáli család mindennapjaiba és afrikai körülmények között eltöltenünk egy éjszakát.
Szállás: helyi családnál.

febr. 06. — A szent városReggelink elfogyasztását és a helyi kávé kipróbálását követően a családfő idegenvezetésével a város központjába utazunk. Itt építette fel nagymecsetét a szenegáliak legnagyobb vallási vezetője, Amadu Bamba — vagy ahogy itt nevezik, a toubai tanító. A 7000 hívő befogadására alkalmas komplexum Afrika egyik legnagyobb mecsetje, és a kontinens legnagyobb muszlim zarándoklatának a helyszíne. Miután kigyönyörködtük magunkat a grandiózus épületegyüttesben, megtekintjük a tanító könyvei számára létrehozott könyvtárat. Senki sem tudja, pontosan hány könyvet írt, de azt mondják: „több tonnányit”. Ebéd után Kaolackba autózunk, ahol szabadprogram keretében játhatjuk be Szenegál legnagyobb és legforgalmasabb piacát. A labirintus-szerű sikátorokban alkudozva érdemes feltankolnunk friss gyümölcsökből és pékáruból!
Szállás: vendégház (2-3 ágyas szobák).

febr. 07. — Oroszlán, az új házi kedvencEzen a napon korán kelünk, hiszen sok izgalmas programban lesz részünk! A gambiai határtól mindössze 6 kilométerre utazásunk egyik csúcspontja vár: részt veszünk egy hamisítatlan afrikai szafarin. A fathalai rezervátumban láthatunk többek között struccot, zsiráfot, orrszarvút, zebrát, bivalyt, antilopot, varacskos disznót és oroszlánt is. Sőt: az oroszlánokkal szabadon, rácsok és póráz nélkül sétálhatunk is egyet! A szafari után egy tengerparti városka, Fadiouth felé vesszük utunkat. E kis szigetet elfoglaló halászváros különlegessége, hogy az egészet kagylókból és csigákból építették. Az ősi közösség történetének kezdete homályba vész, annyi azonban bizonyos, hogy a XVII. században itt már kereskedtek portugál zsidók. Bebarangoljuk a csak gyalogosan megközelíthető települést és meglátogatjuk a híres Temető-szigetet is, ahol egymás mellett láthatunk keresztény és muszlim sírokat. Ha szerencsénk van, éppen elcsíphetjük a napi halászatból visszatérő csónakokat, mielőtt a közeli Joal városában nyugovóra térünk.
Szállás: vendégház (2-4 ágyas szobák).

febr. 08. — Deltavidéki piknikReggel a gazdag élővilágáról híres Sine-Saloum deltavidék felfedezésére indulunk. Miután elfogy a szárazföld autónk kerekei alól, hagyományos csónakokba, pirogokba ülve folytatjuk utunkat a delta belseje felé. A mangrove erdők között kanyarogva a sok színes madár mellett — ha szerencsénk van — akár delfineket is láthatunk! Egy szigeten kikötve, paradicsomi körülmények között piknikezve költjük el ebédünket. Miután visszatérünk a szárazföldre, ellátogatunk az ország legnagyobb majomkenyérfájához, aminek akár a belsejébe is bebújhatunk. Igen, mindannyian egyszerre! A baobab tövében egy kisebbfajta hagyományos piacot is megtekinthetünk, ahol az ország összes törzse képviselteti magát, és a saját hagyományos kézzel készített maszkjait, szobrait és egyéb műalkotásait árulja. Miután kialkudoztuk magunkat, autóba ülünk, és Szenegál legszebb strandjához, Salyhoz utazunk, ahol a lemenő nap fénye alatt fürdünk egyet a tengerben.
Szállás: vendégház (2-4 ágyas szobák).

febr. 09. — A kontinens nyugati végénEgy rövid reggeli csobbanás után Szenegál fővárosába, Dakarba utazunk. Ez a város nem is lehetne sokszínűbb! Modern irodaépületek, gyarmati kori romok, gigantikus mecsetek, hagyományos afrikai kunyhók, égbetörő templomok és túlzsúfolt, giccsesre pingált minibuszok közé érkezünk. Ebéd után felmászunk a fekete kontinens legmagasabb szobrára, ahonnan szinte az egész várost beláthatjuk. Délután kötetlen program keretében Dakar belvárosát fedezzük fel: alkudozhatunk művészpiacokban, kisétálhatunk a félsziget végére, ellátogathatunk Dakar vasútállomására, feltölthetjük szuvenír-készleteinket vagy akár a főváros számos múzeuma közül is bekukkanthatunk néhányba.
Szállás: vendégház (2-5 ágyas szobák).

febr. 10. — A fekete kontinens sötét történelmeUtolsó napunkon Szenegál legfontosabb történelmi emlékhelye, a Gorée-sziget felé vesszük utunkat. Itt egy külön világban találjuk magunkat, ahol nincsenek autók, motorok, forgalmi dugók, csak csend, nyugalom és színes, XVIII-XIX. századi épületek, melyek, ha beszélni tudnának, az emberiség sötét múltjáról tennének tanúbizonyságot. Valaha ez az apró sziget volt az afrikai rabszolgakereskedelem forgalmas központja, ahonnan több millió fekete bőrű embert hurcoltak el. Meglátogatjuk a borzalmas emlékeket hordozó Rabszolgaházat, körbejárjuk a sziget színpompás épületeit, és a végtelennek tűnő tengert bámulva elmélkedünk. A történelembe való betekintés után visszakompozunk a szárazföldre, elhagyjuk a fővárost, és egy nyugodt tengerparti szakaszon fogyasztjuk el búcsúvacsoránkat. Éjszaka a repülőtér felé vesszük az irányt, elbúcsúzunk szeretett Afrikánktól, és megkezdjük hazautazásunkat.
Az éjszakát a repülőn utazással töltjük.

febr. 11. — De kár, hogy elhagyjuk DakartÁtszállást követően, várhatóan a délutáni órákban érkezünk Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Utazásunk kalandtúra, mely Szenegál távoli és elzárt részeire vezet. Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így jelen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

FIGYELEM!Szenegál kétségkívül sok ember bakancslistáján szerepel, ám a hatalmas ország bejárása sem időben, sem logisztikailag nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Szenegálban utazni önmagában is kifejezetten fárasztó, programunk pedig tartalmas és sűrű, ezért — amellett, hogy természetesen lesz időnk pihenésre is — fontos, hogy fizikailag és mentálisan is bírd a napi gyűrődést, a sok utazást, a néha hajnali keléseket és az estig tartó programokat.

FIGYELEM! A szafari-program állatai teljesen vadon élnek: természetes élőhelyükön, természetes tevékenységeik közben figyeljük meg őket. Amennyiben az utazás során nem sikerül minden, a Tájékoztatóban említett fajt észlelnünk, irodánk felelősségre nem vonható, kártérítésre nem kötelezhető. A Rózsaszín-tó vízfelületének színe az aktuális időjárási viszonyoknak megfelelően változik, így előfordulhat, hogy kevésbé látványos arcát mutatja nekünk.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 55×40×20 cm, maximális súlya 8 kg lehet! Ebben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM lehet, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej, stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). Előfordulhat, hogy kézipoggyászunkat a beszállókapunál elveszik, és a repülőgép csomagterében szállítják; ebben az esetben értékeinket (pl. fényképezőgép, pénztárca) külön magunkkal vihetjük a fedélzetre. További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, erős antibiotikum, görcsoldó, többféle hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól teljesen eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Egészségügyi ellátás szempontjából Szenegál elmaradott; nem jó a gyógyszerellátottság sem. Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: A túra során szinte minden nap lesz lehetőségünk zuhanyzásra, azonban sokszor csak hideg vízre számíthatunk. Malária: Szenegál teljes területén érdemes védekeznünk a betegség ellen. A legegyszerűbb malária elleni gyógyszer a Malarone, melynek szedése előtt mindenképp konzultálj háziorvosoddal! Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltások: covid-19, sárgaláz, hepatitis-A, hepatitis-B, hastífusz, meningitisz.

Elektromos áram Szenegálban többségében a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásaink többségén feltölthetjük. Egyszerű elosztót érdemes magunkkal vinnünk.

Étel, ital Utunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy néha szánunk időt vásárlásra a helyi piacokon vagy élelmiszerboltokban, de számos alkalommal étkezhetünk helyi alsó-középkategóriás éttermekben is. Magyarországról érdemes némi hideg élelmiszert (sajt, kolbász) magunkkal hoznunk! A bolti élelmiszerek ára a Magyarországiakhoz hasonló; olcsó kifőzdékben és éttermekben kb. 4-6 euróért étkezhetünk. Kizárólag palackozott víz fogyasztható, amely mindenütt kapható. Másfél liter palackozott víz ára kb. 0,50 euró.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

GyalogtúrákUtazásunk komoly túrát nem tartalmaz, inkább csak hosszabb-rövidebb sétákra kell számítani.

Időjárás Utazásunk a száraz évszakra esik, nappal 25-30°C, éjszaka 18-23°C várható, csapadék nem valószínű.

Kommunikáció Szenegál hivatalos nyelve a volof és a francia, más nyelveken nagyon kevesen tudnak. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban Szenegál nem része a szabályozott roaming díjszabásnak. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál. Időeltolódás: -2 óra.

Kulturális sokk Szenegál szegény ország, ennek megfelelő az infrastruktúra állapota és az életszínvonal is ami esetenként megrázó lehet. Szenegál konzervatív muszlim ország, de az öltözködési szokások nem túl szigorúak. Nyugodtan viselhető póló, a városokban akár rövidnadrág is, nem célszerű azonban a túlzottan nyitott ruházat. Vallási épületek látogatásakor hosszú öltözék, valamint — nők esetében — fejkendő szükséges, a mecsetek egy részét nem-muszlimként nem látogathatjuk meg. Csak kevés helyen kapható alkohol. Nagymértékű megkülönböztetés nők és férfiak között ma már nem jellemző az országban, legfeljebb a vidéki területeken. A helyieknek kevés lehetőségük van külföldiekkel találkozni, ezért a turistákra sokszor felfigyelnek. Szenegálban sajnos jellemző a gyermekkoldulás és gyermekmunka. A legfontosabb szabály, hogy nem szabad pénzt adni a gyermekeknek, hiszen ezzel csak fenntartjuk a további iskolakerülést — a szülők egyetértésével vagy éppen annak ellenére —, és finanszírozzuk ezt az „iparágat” (amíg van kereslet, addig lesz kínálat). Sokkal többet segítünk, ha komplex programokat nyújtó szervezeteket támogatunk, amelyek valódi változást érhetnek el — de helyben is segíthetünk, pénz helyett tollat/füzetet vagy élelmiszert adva.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk 8 éjszakájából hetet vendégházakban, illetve helyi családoknál, egyet pedig repülőn való utazással töltünk. Szenegál szálláslehetőségei nagyban különböznek a fejlett világétól: a szállások igen egyszerű színvonalúak, és nem minden esetben tiszták. Néhány szállásunkhoz nem tartozik fürdőszoba, sokszor csak hideg vízre számíthatunk. Hálózsákot higiéniai okokból érdemes magunkkal hoznunk! Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely, emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell.

Szükséges felszerelés Útlevél, nyári hálózsák, törölköző, gyógyszerek, fej- vagy zseblámpa, zárt cipő, szandál, melegebb öltözet, sapka napszúrás ellen, napszemüveg, napkrém, szúnyogriasztó, kézfertőtlenítő gél, füldugó, szájmaszk, nedves törlőkendő, kishátizsák a napi programokhoz, WC-papír, fürdőruha.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Szenegál a magyarországinál alacsonyabb infrastruktúrával rendelkezik, alacsonyabb az életszínvonal is. Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztosan megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás és közlekedés Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapesttől Dakarig és vissza. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Szenegálon belül bérelt autókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel, vízum nélkül utazhatnak Szenegálba. Az útlevélnek az országba való belépéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie!

Valuta Szenegál hivatalos fizetőeszköze a frank (1 HUF = kb. 1,7 XOF). Költőpénznek legcélszerűbb euró kivitele, melyet a repülőtéren és a nagyobb városokban válthatunk át frankra. Mivel utazásunk során csak elvétve találunk bankautomatákat, a bankkártyás fizetés pedig szinte ismeretlen, készpénz kivitele célszerű euró formájában. Ajánlott költőpénz: kb. 120-150 euró (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezetők
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Nemere Péter
Németh Dániel
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyeket, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 55×40×20 cm-es kézipoggyászt; a Szenegálon belüli összes utazást bérelt autóval (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt); 7 éjszaka szállást vendégházakban; a tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; egy üdvözlő italt; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza az étkezést.