Szentföld (református)

Szentföld (református)

Szentföld (református) 2024

Ahol a Biblia valósága kézzel foghatóvá válik

felveszem a bakancslistámra!
„Örülök, ha ezt mondják nekem: Az Úr házába megyünk! Lábunk megáll kapuidban, Jeruzsálem. Jeruzsálem, te szépen épített város, részeid jól illenek egymáshoz!” (Zsolt 122, 1-3) — egy zarándok írta ezt, több ezer évvel ezelőtt. Hozzá hasonlóan a mai utazót is mélyen megérinti a Szent Város különös atmoszférája, az évezredek történelme. Az óváros kopott macskakövein sétálva bármerre nézünk, szent helyek, templomok, zsinagógák, mecsetek — s a régiekhez hasonlóan zarándokok sokasága ma is a föld minden országából. Palesztina és Izrael elbűvölő tájain kalandozva megelevenednek előttünk a Biblia lapjai, és Jézus nyomdokában járva átélhetjük életének fontosabb eseményeit. Ha velünk tartasz, Te sem tudsz közömbös maradni, és lelki élményekben gazdagodva fogsz hazatérni!
8 nap (5 munkanap)maximum 21 fő
Hatalmas és felejthetetlen élmény volt ez az út! Káprázatos természet, izgalmas és szórakoztató utazás, különleges élmények, a „valódi helyi élet egy szeletének megtapasztalása”. Profi túravezetés, pont jó mennyiségű és érdekes információval; „méltó és igazságos; illő és üdvös” lelki tartalommal (komoly értelemben)!
Szuper volt, hogy húzott magával a csapat, nem lehetett lustulni, esélyem sem volt bármi fontosat kihagyni! Sokkal jobb így többen, közösségben utazni! Menő a sátoros-autóbérlős megoldás is. A lelki tartalomért külön hálás vagyok, persze ebből sosem elég, hiszen felfoghatatlan helyeken jártunk!
Csodálatos élmény volt az egész utazás! A Szentföld a fontos bibliai helyszínek mellett gyönyörű természeti képződményekkel is rendelkezik. Öröm volt ezek közül néhányat megismerni! Ennek az egy hétnek eseményei olyan sűrűek voltak, hogy bőven hagytak feldolgozni valót maguk után!
Döbbenetes élmény volt Jeruzsálemben a Via Dolorosa, a keresztút végigjárása! Az esti sötétségben, a többezer éves városban rátalálhattunk Istenre! Az állomásokon saját életünket és tapasztalatainkat állítottuk párhuzamba Krisztus keresztútjával. A Szent Sírhoz érkezve elsírtam magam!
Jézus nyomán járva megérintett a természet és a kultúra, az emberek és a történelem, a vallások és a hit. Köszönöm mindezekre a lehetőséget!
Első zarándokutam minden elképzelésemet felülmúlta. Kedves útitársak és bölcs lelkivezető tette örökké emlékezetessé a Szentföld felkeresését. A kellő kitartást és fáradhatatlanságot igénylő program így lett tökéletes.
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

jan. 06. — „A Szentlélek száll reád, és a Magasságos ereje árnyékoz be téged.” Kora hajnalban találkozunk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján a 70. számú csomagfeladó pult előtt, ahonnan közvetlen menetrendszerinti járattal Tel Avivba repülünk. A belépési formaságok után felvesszük bérelt kisbuszainkat és a dimbes-dombos, hegyekkel övezett Galilea vidékére utazunk: célpontunk Jézus gyermekkorának városa. Názáret ma az ország legnagyobb arab többségű városa, igazi nyüzsgő közel-keleti metropolisz. Megtekintjük az Angyali Üdvözlet bazilikát (Lk 1,26-38), amely Mária házának helyén épült és minden nemzet saját Mária-ábrázolást adományozott a díszítésére. Egy nagyobb üzletben feltöltjük élelmiszerkészleteinket, s kora este érkezünk a Genezáreti-tó keleti partja közelében található szállásunkra. Elhelyezkedés után nekiállunk első, ismerkedős grillezésünknek.
Szállás: 8-12 személyes jurták. Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

jan. 07. — „Legeltesd juhaimat!” Mai napunkat teljes egészében a Szentföld legzöldebb régiójaként ismert Galileában töltjük. Reggeli után elsőként a Boldogmondások hegyén álló templomot nézzük meg, amely arra a helyre épült, ahol a Hegyi beszéd (Mt 5-7) elhangzott. A templomot övező pazar kertben remek alkalom kínálkozik elcsendesülésre, elmélkedésre. Innen Jézus Galileai működésének egyik központi helyszínére látogatunk: Kapernaum városába (Mt 4,13). Péter apostol háza felett ma modern templom áll, s az egykori zsinagógára másik épült, de már az is romos... Továbbhaladva a kenyérszaporítás (Lk 9,10-17) és a vízenjárás (Mk 6,45-52) közeli helyszíneinél állunk meg, majd a Mensa Christi templomnál, ahol Krisztus feltámadása után megjelent a halászathoz visszatérő tanítványainak (Jn 21). Piknikebédünket a Genezáreti-tó nyugati partján költjük el — itt jó idő esetén megmártóznunk is érdemes, mielőtt Magdalába érkezünk, ahol modern templom emlékeztet bennünket az üdvtörténet női szereplőinek fontosságára. Kisbuszainkkal jó néhány hajtűkanyart leküzdve érünk fel Jézus megdicsőülésének helyszínére (Lk 9,28-36), a Tábor-hegyre, ahol ma a Szentföld egyik legszebb temploma, a Színeváltozás Bazilika található. Visszatérve szállásunkra vasárnapi istentiszteleten veszünk részt, miközben a szemközti parton fokozatosan kigyúlnak Tibériás fényei.
Szállás: 8-12 személyes jurták.

jan. 08. — „Távozz tőlem, sátán! Meg van írva: Uradat, Istenedet imádd, s csak neki szolgálj!” Korai reggeli után elhagyjuk Galileát, s Palesztina területére lépünk: célunk a világ legmélyebben fekvő és legrégebben lakott települése, Jerikó. Elsőként Hisám kalifa VIII. századi téli rezidenciájának maradványaihoz látogatunk, ahol a világ legnagyobb, több mint nyolcszáz négyzetméteres színes mozaikpadlójában gyönyörködhetünk, melyet nemrégiben igényesen restauráltak. Továbbindulva a város központja felé megállunk a Tell es-Sultan ásatási területnél, vagyis az ősi Jerikó felfoghatatlanul régi romjainál, ahol egy csaknem tízezer éves tornyot, valamint még ennél is ősibb falakat találtak. A modern város központjában találjuk azt a ma is élő fügefát, melyre a hagyomány szerint Zakeus felmászott, hogy láthassa Jézust (Lk 19,1-10). Ebédünket a főtéren költjük el, majd szabadprogram keretében ismerkedhetünk tovább a várossal: érdemes megkóstolnunk a piacon árult rendkívül ízletes déligyümölcsöket, valamint a palesztin kézműves söröket. A város felett emelkedik a Bibliából jól ismert Megkísértés-hegye (Mt 4,1-11): ennek oldalában található az a barlang, ahol Jézus negyven nap és negyven éjjel böjtölt, s ahol ma ortodox kolostor áll. Felsétálunk a függőleges sziklafalra tapadó épületegyütteshez, ahonnan letekintve kitárul előttünk a Jordán-folyó völgye. Jerikót elhagyva felkeressük a festői környezetben, egy szurdokvölgy mélyén megbúvó, csaknem 1600 éves múltra visszatekintő — és sajnos nem látogatható — Szent György kolostort, majd Jeruzsálembe utazunk, s két napra mélygarázsba tesszük járműveinket: puritán szállásunk az óváros közepén található, így rövid sétákkal minden helyszínt elérhetünk.
Szállás: egyszerű hostel az óvárosban (8-12 ágyas szobák). Ezen a szállásunkon egymás után három éjszakát töltünk.

jan. 09. — „Lábunk már átlépi kapuidat, Jeruzsálem, te nagyszerűen épült, megerősített és fallal körülzárt város!” Jeruzsálem kulturálisan és történelmileg a világ egyik legösszetettebb, legizgalmasabb városa, ahol a jelen valóságában megelevenednek a Biblia lapjai, s az Ószövetségtől indulva egészen Jézus koráig lapozgathatunk benne. Ez a sokszínűség és az időtlenség városa, ahol hihetetlenül kicsi helyen zsúfolódtak össze három világvallás legszentebb helyei! Kora hajnalban indulunk Jézus keresztútján (Via Dolorosa) felfelé a Golgotára: nyitásra érkezünk a Szent Sír Bazilikához, amely ma egyetlen hatalmas szentélyként magába foglalja a keresztre feszítés és a feltámadás hagyomány szerinti helyét is. Órákba telik, mire az egész épületet bejárjuk, s kiálljuk sorunkat a sírkápolnához, miközben körülöttünk folyamatosan zajlanak a különböző felekezetek szertartásai egy templomon belül. Ezután ellátogatunk a falakon kívül fekvő „Kertsír” nevű parkba, mely hangulatában visszaadja azt a környezetet, amiben az első század derekán Krisztus feltámadt. A kert jó lehetőséget ad sétára, személyes elcsendesedésre. Napunk folytatásaként megtekintjük a Siratófalat, a zsidó vallási élet legfontosabb helyét, amely igazán különleges élmény. Délután irány a Sion-hegy: első megállónk a Szent Péter Gallicantu templom (Mk 14,66-72), majd következik az Utolsó Vacsora (Mk 14,13-15) és az első Pünkösd (ApCsel 2) helyszíne — továbbhaladva pedig Dávid király sírja, valamint a magyar vonatkozással is rendelkező, modern Mária Elszenderülése templom.
Szállás: egyszerű hostel az óvárosban (8-12 ágyas szobák).

jan. 10. — „Jeruzsálem, Jeruzsálem, hányszor akartam összegyűjteni gyermekeidet, ahogyan a tyúk szárnya alá gyűjti csibéit...” Kora reggel az óváros leglátványosabb épületét vesszük célba: a Templomhegyre épült, aranykupolás Sziklamecset kertjéből gyönyörködhetünk az iszlám vallás harmadik legszentebb helyének építészeti remekében, ahonnét a Korán szerint Mohamed próféta a mennybe rugaszkodott. Ezután ismét végigjárjuk a keresztutat: a hajnali alkalommal szemben ezúttal sokadmagunkkal kell osztoznunk az élményen, cserébe minden állomáson megszemlélhetjük a sokszor igen kifejező díszítésű templombelsőket. Délután az olajfák hegyére indulunk: Szűz Mária sírjától a Gecsemáné-kerten (Mk 14,32-52), a világméretű adakozásból épült Minden Nemzet templomán, a világ egyik legkülönlegesebb oltárképével rendelkező Dominus Flevit templomon (Lk 19,41-44) és a Miatyánk imádság (Mt 6,9-13) százharminckét nyelvű feliratával büszkélkedő Pater Noster templomon keresztül jutunk a Mennybemenetel (Lk 24,50-53) templomáig.
Szállás: egyszerű hostel az óvárosban (8-12 ágyas szobák).

jan. 11. — „Dicsőség a magasságban Istennek és békesség a földön a jóakaratú embereknek!” Kora hajnalban elhagyjuk a szent várost és ismét Ciszjordánia területére lépünk: Jézus szülőhelyére, Betlehem városába érkezünk. A legfontosabb látnivaló a Születés bazilika, amelynek építését 333-ban fejezték be, így a világ legrégebben működő keresztény temploma. Hajnali szentmisén veszünk részt a Születés Barlangjában (Lk 2,1-7), majd körbenézünk a bazilikában, a Szent Katalin templomban és leereszkedünk Szent Jeromos cellájába is. A városközpontot magunk mögött hagyva a kettéosztottság jelképéhez, a Jeruzsálem és Betlehem között húzódó, gazdagon díszített betonfalhoz látogatunk, majd — visszatérve a biblikus időkbe — útba ejtjük a Pásztorok-mezejét (Lk 2,8-20), ahol korakeresztény barlangtemplomokat is találunk. A várost elhagyva átszeljük a Júdeai-sivatagot: célunk a világ egyik legrégebbi folyamatosan lakott kolostorának tekintett Mar Saba, mely Damaszkuszi Szent János, a bizánci kereszténység kulcsfontosságú alakjának otthona volt. A rendház a Kidrón-patak völgyére néz, s az itt élő mintegy húsz szerzetes máig ősi regulát követ — melyből sajnos az is következik, hogy hölgyek csak egy szűk részét látogathatják a csodás épületegyüttesnek. Délután érkezünk Hebronba, melynek központjában a pátriárkák — Ábrahám, Izsák, Jákob — és feleségeik sírja (1Móz 23) fölé épült egyedülálló szentély található: az épület felerészben mecsetként, felerészben zsinagógaként funkcionál. Keresztényként szerencsére mindkét oldalra beléphetünk! Mára Hebron óvárosa a kiengesztelhetetlen harag szimbólumává vált: a szentély muszlim és zsidó részeit egy 1993-ban elkövetett vérengzés óta szigorúan elzárták egymástól, az elnéptelenedett főutca legtöbb üzlete pedig az óvárost kettéosztó zsidó telep kiépülése óta lehegesztett ajtókkal vár békésebb időkre.
Szállás: helyi családnál (3-4 ágyas szobák).

jan. 12. — „Az Úr keze fölöttem volt; és lelke által az Úr kivezérelt és a síkságra vitt.” Reggeli után elhagyjuk Ciszjordániát, s a viszonylag kis területű En Avdat Nemzeti Park felé vesszük az irányt. A park legfőbb látványossága a Wadi Zin homokkő kanyon, amelyben teszünk egy rendkívül látványos túrát: a közepén található Ein Ma’arif vízeséstől sziklába vájt lépcsők vezetnek fel a kanyon oldalfalán egy felső kilátópontig. Ebédre betérünk Dimonába, majd megkezdjük ereszkedésünket a Holt-tengerhez, útközben rövid megállót téve Szodoma és Gomora helyén, melyet ma vastag sóréteg borít, s ahol megláthatjuk Lót feleségének sószobrát is (1Móz 19,26). Ein Bokek nyaralóvárosához érve megmártózunk a Holt-tengerben, melynek sótartalma tízszer magasabb, mint az átlagos tengervízé (eléri a 35 százalékot!), vízszintje pedig 430 m-rel fekszik az általános tengerszint alatt — ezzel bolygónk legmélyebb szárazföldi pontja. Az extrém sótartalom miatt úszásról szó sem lehet, mivel az embert lényegében kiveti magából a víz — ami semmihez sem fogható érzés!
Szállás: szálloda (3-5 ágyas szobák).

jan. 13. — „Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik.” Még pirkadat előtt indulunk Masszáda erődjének meghódítására. A Világörökség részét képező, meredek sziklafalakkal határolt plató épphogy csak az általános tengerszint fölé emelkedik — ennek ellenére az úgynevezett Kígyó-ösvényen egyórás túra vár ránk. Éppen időben érünk fel ahhoz, hogy a minden képzeletet felülmúló szépségű napfelkeltét már az erődből élvezhessük: lábunk alatt a Holt-tenger medencéje, túloldalán pedig Jordánia hegyei is tisztán láthatóak az élénk színekben játszó égbolt alatt. Masszáda a zsidók hősiességének szimbóluma lett, miután Kr. u. 73-ban hónapokig kitartott a X. római légió ellen — manapság éppen ezért az izraeli hadsereg elit katonái itt teszik le esküjüket, melynek utolsó mondata is ez: „Masszáda nem eshet el soha többé!”. Alaposan körbejárjuk az impozáns romokat, majd visszatúrázunk szállásunkra, megreggelizünk, repülés-készre pakoljuk felszerelésünket, s Kumránba utazunk. Körülsétáljuk a világhírű esszénus település romjait, egy kis múzeumban közelebbről is megismerkedünk az egykori lakók életmódjával, valamint természetesen láthatjuk azokat a barlangokat is, ahonnan a Holt-tengeri tekercsek előkerültek. Innen továbbindulva egy igazán különleges helyre utazunk: Qasr al Yahud a Jordán folyónak azon pontja, ahol Jézus megkeresztelkedett (Mt 3,13-17), s ahol mi is megújíthatjuk keresztségi fogadalmunkat. Késő délután a tel-avivi repülőtérre utazunk, ahol leadjuk bérelt kisbuszainkat. Várhatóan a késő esti órákban érkezünk Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

FIGYELEM! Református lelkipásztor kísér bennünket egész túránk során, így folyamatosan van lehetőségünk lelki beszélgetésre, közös imádságra, istentiszteleten való részvételre. Mindezek figyelembevételével nem csak hívő, hanem úton lévő / Istent kereső emberek jelentkezését is örömmel fogadjuk!

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 40x30x20 cm, maximális súlya 10 kg lehet! Ezen felül hozhatsz magaddal 1 db hálózsákot, melyet egy közös feladott poggyászban fogunk szállítani. A kézipoggyászban mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, naptej stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, antibiotikum, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Egészségügyi ellátás szempontjából igen fejlett a terület; jó a gyógyszerellátottság is. Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: A túra során korlátozottak a tisztálkodási lehetőségeink, de a legtöbb este lesz lehetőség zuhanyzásra. A többi napra érdemes nedves törlőkendőket magunkkal vinni. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltások: covid-19, hepatitis-A, hepatitis-B.

Elektromos áram Izraelben és Palesztinában legelterjedtebb az európai szabványnak megfelelő feszültség és aljzat. Szállásaink többségén lesz lehetőségünk eszközeink akkumulátorainak feltöltésére, de a biztonság kedvéért érdemes autóstöltőt és powerbank-et magunkkal hozni.

Étel, ital A reggeliket a Részvételi díj tartalmazza, ebédre általában egyszerű „talponálló” ételeket fogyaszthatunk (falafel, shaorma és társai), vacsorázni pedig rendszerint alsó- vagy középkategóriás éttermekben lesz lehetőségünk (Galileában közösen magunk grillezzük vacsoráinkat, Hebronban pedig szállásadó családunknál vacsorázunk); ezen felül néha szánunk időt vásárlásra a helyi piacokon vagy élelmiszerboltokban. Európai mintájú hipermarket található Názáretben, itt jó vásárlási lehetőség kínálkozik utazásunk elején. A bolti élelmiszerek ára a Magyarországiaknál drágább; egyszerű kifőzdékben kb. 60-80 sékelért étkezhetünk. Kizárólag palackozott víz fogyasztható, amely mindenütt kapható; másfél liter víz ára kb. 2 sékel.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Mivel Izrael és Palesztina is vízhiánnyal küzd, ezen az élménytúránkon kiemelkedően figyelj a takarékos vízhasználatra!

Gyalogtúrák Utazásunk programjában nem szerepelnek komoly túrák, Masszáda erődjének megmászása és az En Avdat Nemzeti Park átlagos erőnléttel könnyedén teljesíthető. Ezeken kívül csak hosszabb-rövidebb sétákra kell számítani.

Időjárás A hőmérséklet várhatóan 8-12°C (Jeruzsálem) és 16-20°C (Holt-tenger) között alakul, a hajnali programok során ennél némileg hűvösebb is lehet. Alapvetően napos idő valószínű, de érdemes záporokra is felkészülnünk.

Kommunikáció Az angol nyelvet gond nélkül használhatjuk. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban Izrael és Palesztina nem részei a szabályozott roaming díjszabásnak. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál. Időeltolódás: +1 óra.

Kulturális sokk Izraelben és Palesztinában a nyugati öltözködési szokások elterjedtek: viselhető póló és rövidnadrág, de nem elfogadott a túl nyitott ruházat. Vallási helyszíneket csak olyan öltözékben látogathatunk meg, ami takarja a vállat és a lábszárat, hölgyek esetében fejkendő is szükséges!

Létszám Minimum létszám: 10 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk 7 éjszakájából hármat egyszerű hostelben töltünk Jeruzsálem óvárosában, kettőt jurtákban alszunk Galileában, további egy-egy éjszakát pedig helyi családnál (Hebron) illetve szállodában (Masszáda) töltünk. A jurtákban padlóra helyezett vastag matracokon alszunk, saját hálózsákjainkban. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas elhelyezésre is számítani kell.

Szükséges felszerelés Útlevél, esőkabát vagy esernyő, meleg (legalább +10°C-ig komfortos) hálózsák, fürdőruha, törölköző, gyógyszerek, fej- vagy zseblámpa, zárt cipő, szandál vagy papucs, melegebb öltözet, napkrém, napszemüveg, kézfertőtlenítő gél, füldugó, szájmaszk.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! A magyarországinál szigorúbb öltözködési és viselkedési szabályok honosak, amiket a külföldi utazóknak is kívánatos betartani! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezetők természetesen mindent megtesznek annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapest — Tel Aviv — Budapest útvonalon. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban szendvicseket hoznunk. Izraelen és Palesztinán belül bérelt kisbuszokkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú kisbuszokat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel utazhatnak Izraelbe és Palesztinába, az útlevélnek az országba való belépéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie, továbbá rendelkezésre kell állnia egy üres oldalpárnak. Amennyiben egy Izraelbe beutazó útlevelében sok iszlám ország pecsétje szerepel, akkor be- és kilépéskor igen komoly kikérdezésre számíthat (így különösen: afgán, iraki, iráni, libanoni, szíriai pecsétek esetén). Amennyiben ilyen pecsétekkel rendelkező útlevéllel utaznál, mindenképpen jelezd felénk jelentkezésed leadása előtt!

Valuta Izrael és Palesztina hivatalos fizetőeszköze a sékel (1 ILS = kb. 100 HUF). Mivel utazásunk során csak elvétve találunk bankautomatákat, készpénz kivitele célszerű sékel formájában. Ajánlott költőpénz: kb. 1000 sékel (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezetők
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Bedekovics Péter
Böröczky Csongor
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyeket, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db 40x30x20 cm-es kézipoggyászt és a közös feladott poggyászokat a hálózsákoknak; a célterületen belüli összes utazást bérelt kisbuszokkal (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt); 3 éjszaka szállást egyszerű hostelben Jeruzsálem óvárosában, 2 éjszaka szállást jurtákban Galileában, 1 éjszaka szállást helyi családnál Hebronban, 1 éjszaka szállást Masszáda lábánál szállodában; az összes reggelit; a program szerinti belépőjegyeket; az utazásszervezést, a magyar nyelvű túra- és lelkivezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.