Szicília

Szicília

Szicília 2024

Tömény dolce vita vulkáni tájakon, ókori romok közt

felveszem a bakancslistámra!
Szicilía a Földközi-tenger legnagyobb szigete, egy apró kontinens, aminek életében már az ókori civilizációk is egymást túlszárnyalva hagytak nyomot. Az évezredek során különböző kultúrák, emberek és életformák keveredtek: a pazar eredményt ma is megcsodálhatjuk az épületeken, a nyelvben és a helyi szokásokban. Ha Szicíliában jársz, minden lépésedet a felfedezés varázsa kíséri: akár Európa legmagasabb működő tűzhányójának kietlen lávasivatagain, akár a hangulatos citrusligetek között emelkedő ókori görög romok árnyékában sétálsz. Hagyd, hogy a sziget híres városai: Taormina, Siracusa és Catania elvarázsoljanak! Este a barangolással járó jóleső fáradságáért úgyis bőségesen kárpótol a sziget különlegessége, a mandulabor... Mi is eshetne jobban egy hosszú hétvégén, mint néhány nap valódi dolce vita?
4 nap (2 munkanap)maximum 20 fő
Taormina romos színházából nézni a Napot csodálatos volt, és nagyon élveztem utána „eltévedni” a város szűk kis utcácskáiban a pisztácia boltot keresve! Lenyűgöző volt az Etna holdbéli tája, és kicsit borzongató volt az ereje, amikor hallottuk mormogását, és láttuk éjszaka a felcsapó lávát a távolban!
Nagyon kedves, felkészült, segítőkész túravezetők! Szicília régi közös családi álom volt, végre megvalósult, köszönjük Nektek! Örülök, hogy tudtam gyakorolni a nyelvet és aludhattam Agriturismoban. Az Etnán párszor legyőztem magam fejben amit az életben biztos többször is hasznosítani fogok!
Első utunk volt veletek, tesztjelleggel jöttünk, de olyan jól éreztük magunkat, hogy már a következő közös túrát tervezzük veletek! Amit négy napból Szicíliában ki lehet hozni, azt megtettétek, rugalmasan, nyitottan, jókedvűen! Élmény volt veletek utazni, ajánlani fogunk benneteket másnak is!
Mindent megkaptam, amire számítottam. Olykor úgy éreztem magam, mintha a nagyvárosok nyüzsgő forgatagából a középkorba csöppentem volna vissza!
Fontos tapasztalat, hogy az élmények akkor rögzülnek legjobban, ha van kivel átélni és van kivel megosztani. Jó érzés lesz otthon a hazai barátoknak elmesélni, hogy fantasztikus helyen, új barátokat szereztünk!
A szurdokban mezítláb sétálás jéghideg vízben: az előző szeles nap után nagyon jól esett és izgalmas kihívás volt bemenni a 4 fokos vízbe a meleg téli szélcsendes napsütésben. A víz kristálytiszta volt, a vízben apró és nagyobb kövek váltogatták egymást, s meredek csipkés bazaltoszlopok mutatták meg a szurdok mélyén sebesen száguldó patak útját.
Az Etnán fantasztikus volt megküzdeni az elemekkel az orkán erejű hófúvásban, a szikrázó napsütésben fehérlő, széllel barázdált, bazalttufa kövekkel és sziklákkal tarkított hegyoldalban, a fiókkráterek és parazitavulkánok között. Életreszóló élmény, teljesített kihívás, nagyszerű tapasztalat!
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

márc. 02. — Jó helyen szálltunk le...? Várhatóan a kora délelőtti órákban találkozunk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján a csomagfeladó pultok előtt, ahonnan közvetlen, menetrendszerinti járattal Szicíliába, Catania városába repülünk. Felvesszük bérelt autóinkat, és Catania nyüzsgő belvárosába utazunk. Lehet, hogy elsőre kissé elbizonytalanodunk, valóban Európában vagyunk-e még, vagy talán némileg délebbre, Észak-Afrikába érkeztünk meg...? Catania azonban elhanyagoltsága és zűrzavarossága ellenére érdemes látogatásunkra: meglátogatjuk az UNESCO Világörökség részét képező Dóm-teret az Elefántos-szökőkúttal, és sétálunk egyet a környező utcácskákban. Élelmiszerkészleteink feltöltése után szállásunkra utazunk.
Szállás: vendégház (4 ágyas szobák). Ezen a szállásunkon egymás után három éjszakát töltünk.

márc. 03. — Taormina mandulaborral fűszerezve Reggeli után elsőként az Etna oldalába, az Alcantara-szurdok felfedezésére indulunk. Az Alcantara folyó több, mint kétezer éve csiszolja és keskenyíti a lávafolyást, ezzel létrehozva a sziget egyik leglátványosabb természeti alkotását. Az 50 m mély, megdöbbentően szimmetrikus falakkal rendelkező völgy, a hullámzó bazaltsípok nagyszerű látványt nyújtanak. A szurdok bejárása után visszatérünk a tengerpartra: vár ránk Isola Bella híres szigete! Az egzotikus növényfajokkal díszített apró földdarab csak időszakosan áll összeköttetésben a fő szigettel: dagály idején előfordulhat, hogy térdig a tengerben gázolva tudjuk megközelíteni. Miután kigyönyörködtük magunkat, néhány hajtűkanyart leküzdve érkezünk Taormina tündöklő sétálóutcájára. A Corso Umbertón évszázados épületek közt sétálunk, miközben hangulatos tereken pihenhetünk meg. Taormina egész egyszerűen a világ egyik legszebb kisvárosa, Szicília ékszerdoboza — és az olasz felső tízezer nyaralóhelye. A város szépségét leginkább kivételes fekvésének köszönheti, hiszen a terekről hihetetlen panoráma nyílik a tengerre és az Etna vulkáni kúpjára. Nem véletlenül választotta Csontváry is ezt a helyet sok festménye témájául. Először a híres Görög Színházat keressük fel, majd szabadprogram keretében ismerkedhetünk a várossal. Újabb szerpentin vár autóinkra Castelmola hegyoldalban megbúvó városkájáig, mely leginkább az itt kapható mandulaborról híres — de az Etna és az alattunk elterülő Taormina látványa miatt, s mai éttermünk igazán egyedi díszítése okán is megéri ide látogatnunk vacsorára!
Szállás: vendégház (4 ágyas szobák).

márc. 04. — Tűzhányó-túra Hajnali ébresztő után egész napos gyalogtúrára indulunk Európa legmagasabb működő tűzhányójára, a 3340 méteres Etnára. Egy órás autóút után érkezünk az 1800 m magasan fekvő Sapienza menedékház parkolójába, melyet sikerült megmenteni a 2001. nyarán indult kitörés lávaárja elől. Innen — amennyiben ideálisak az időjárási- és hóviszonyok — 3000 méteres magasságig, az egykori Filozófus-ház romjaiig túrázhatunk fel, amely közvetlenül a főkráterek tövében található. Az itt magasodó parazitakráterek közül egészen közelről nézhetünk meg néhányat, és a néhol még meleg kőzetek repedésein figyelhetjük meg a kénes gázok szivárgását. A szinte holdbéli tájon, kietlen lávasivatagon barangolva tapasztalhatjuk meg igazán, milyen is egy „élő“ vulkánon járni, ahol szinte testközelből figyelhetjük meg a felszínformáló erőket. Visszafelé a már megismert útvonalon túrázunk a Sapienza menedékházig, és levezetésként felhágunk két kisebb salakkúpra is. Este Riposto kicsiny tengerparti településén fogyasztjuk el jól megérdemelt pisztáciás pizzáinkat.
Szállás: vendégház (4 ágyas szobák).
Gyalogtúra: táv 13 km; szint: fel 1000 m, le 1000 m.

márc. 05. — Dél-dél-olasz idill Utazásunk utolsó napján reggeli után elhagyjuk szállásunkat és délnek, Siracusa irányába fordítjuk autóink orrát. Siracusa minden más városnál jobban tükrözi számunkra Szicília időtlen szépségét: citrusligetei között ókori görög romok emelkednek, barokk tereiről pedig elbűvölő sikátorokon juthatunk le a gyöngyöző kék tengerig. Sétánk során felfedezzük a legendás óváros, Ortigia szépségeit: megtekintjük a dór oszlopokkal büszkélkedő dómot, rácsodálkozunk számos gyönyörű szökőkútra, megkeressük az Aretusa-forrást (mely a papirusznád egyetlen természetes előfordulási helye Európában) — majd szabadprogram keretében folytatjuk városnézésünket: érdemes bolyongani a kis tereken, elveszni a szűk utcácskákban, beülni egy utolsó arancinire / cannolora / ristrettóra / briósban felszolgált fagyira... Zárásként tiszteletünket tesszük a Könnyező Madonna szobor fölé emelt, könnycsepp alakú kegytemplomban, majd a repülőtérre utazunk, leadjuk autóinkat és hazarepülünk Magyarországra. Várhatóan késő este érkezünk Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, az Etna aktivitása, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 40x30x20 cm lehet, súlya nincs korlátozva! Ebben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Olaszországban érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: Minden este lesz lehetőség fürdésre. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltások: covid-19.

Elektromos áram Olaszországban a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásunkon feltölthetjük.

Étel, ital A reggeliket a befizetett ár tartalmazza, ebédelni és vacsorázni pedig szinte minden esetben lesz lehetőségünk helyi alsó- vagy középkategóriás éttermekben, illetve utcai árusoknál. A helyi árszint némileg magasabb a Magyarországon megszokottnál, egy átlagos étteremben kb. 15-20 euróért étkezhetünk. Szicíliában ajánlott csak palackozott vizet fogyasztani, másfél liter víz ára kb. 0,50 euró.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Mivel Dél-Olaszország vízhiánnyal küzd, ezen az élménytúránkon kiemelkedően figyelj a takarékos vízhasználatra!

Gyalogtúrák Utazásunk egyetlen túrája az Etnára vezet. A túra közepes nehézségű, azonban nagy szintkülönbség jellemzi. Várhatóan hó is nehezíti utunkat, így fontos a vízálló bakancs és kamásli.

Időjárás Nappal tengerszinten kellemes koratavaszi idő, 10-14°C várható, az Etnán azonban fagypont alatti hőmérsékletre kell készülnünk. Eső előfordulhat, hozzunk magunkkal esőkabátot vagy kis esernyőt! Erős szélre is számítanunk kell, fontos a szélálló öltözet!

Kommunikáció Szicíliában a hivatalos nyelv az olasz, egyéb nyelveken kevesen beszélnek. Ennek ellenére leginkább az angol nyelvet használhatjuk. Olaszország része a szabályozott roaming díjszabásnak. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk mindhárom éjszakáját családi vendégház 4 ágyas szobáiban töltjük. Előfordulhat, hogy nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely, franciaágyas elhelyezésre is számítani kell.

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, bakancs, kamásli, meleg ruházat, törölköző, gyógyszerek, zárt cipő, meleg öltözet, napkrém, napszemüveg, kézfertőtlenítő gél, füldugó, szájmaszk.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, és értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapest — Catania — Budapest útvonalon. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hozni. Szicílián belül bérelt autókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak Olaszországba.

Valuta Olaszország hivatalos fizetőeszköze az euró (1 EUR = kb. 400 HUF). Készpénz kivitele célszerű euró formájában; bankkártyával csak kevés helyen fizethetünk. Ajánlott költőpénz: kb. 80-100 euró (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Dukán Gergely
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 40×30×20 cm-es kézipoggyászt; a Szicílián belüli összes utazást bérelt autóval (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt); 3 éjszaka szállást családi vendégház 4 ágyas szobáiban reggelivel; a program szerinti belépőjegyeket; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a (további) étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.