Szudán

Szudán

Szudán 2020

Sivatagi kalandok Núbia szívében

felveszem a bakancslistámra!
Tudtad, hogy Szudánban több piramis van, mint Egyiptomban? S azt, hogy Núbiában él a magyaráb törzs immáron öt évszázada? Szudán hallatán elsőre legtöbbször Dárfúrra, véres polgárháborúkra, éhezésre és menekültekre gondolunk. Való igaz, hogy az ország a közelmúltban rendkívül viharos időkön ment keresztül. Van azonban Szudánnak egy olyan arca, ami nem kerül be a média szalagcímeibe. Ez a békés Szudán, ahol a Nílus szeli át évmilliók óta a Szahara végtelen homoktengerét; ahol a Núbiai fáraók évezredekkel ezelőtt piramisok tucatjait emelték; ahol a helyiek érdeklődve fogadják a magyarokat, távoli rokonaikat; ahol sziklarajzok repítenek vissza abba az időbe, amikor a Szahara területén még zöldellő rétek és erdők húzódtak. Élménytúránk során Szudánnak ezt az arcát ismerhetjük meg, miközben turistáktól szinte érintetlen, sivatagi tájakon és falvakon keresztül utazunk át. Az afrikai—közel-keleti mindennapok nyüzsgése, a lenyűgöző természet és az évezredes romvárosok maradandó és egyedi történetekkel szövik tele utazásunkat.
9 nap (5 munkanap)maximum 20 fő
Térkép
Utazási tájékoztató

nov. 28.Várhatóan a délelőtti órákban találkozunk Budapesten a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján a csomagfeladó pultok előtt. Budapestről átszállással repülünk Szudán fővárosába, Kartúmba. Az éjszakát repülőn utazással töltjük.

nov. 29.Várhatóan a kora hajnali órákban szállunk le Kartúm repülőterén, s a belépési adminisztrációs formalitásokat követően szállásunkra utazunk. Elsőként a valamennyi külföldi állampolgár számára kötelező regisztrációt intézzük el, majd felvesszük bérelt terepjáróinkat. Ezt követően belevetjük magunkat a szudáni főváros hamisítatlan afrikai forgatagába, felkeresve Kartúm nevezetességeit. Ellátogatunk a Nemzeti Múzeumba, ahol a tárlaton keresztül bepillantást nyerhetünk az ország gazdag történelmi múltjába. Utána egy Nílus menti kempingben megtekintjük Lord Kitchener több mint száz éves hadihajóját, az el-Malikot. Noha Szudánban a lakosság többsége az iszlám vallás követője, számos keresztény közösség is él az országban, akiknek templomaival a város több pontján találkozhatunk; mi egy impozáns római katolikus katedrálist fogunk megtekinteni. Késő délután egy jól felszerelt szupermarketben gondosan bevásárolunk az előttünk álló egy hétre. Az estét a Tuti-sziget csúcsán helyiekkel teázva töltjük. Vacsora után korán nyugovóra térünk, hogy kipihenjük a repülés és a hosszú nap fáradalmait. Szállás: hostel.

nov. 30.Napfelkeltekor elhagyjuk Kartúmot és nekivágunk több száz kilométeres utunk első, a Bayuda-sivatag kopár vidékén átvezető szakaszához. Útközben több pihenőt tartunk, melyek során megkóstolhatjuk a messze földön híres szudáni kávét is. A délelőtti órákban érkezünk meg a Nílus völgyébe, Núbia szívébe. Földünk leghosszabb folyamát követve elsőként a Makuria királyság egykori fővárosába, Ó-Dongolába utazunk, ahol a Kr. u. VI-XIV. században keresztény királyok uralkodtak. Megtekintjük a palotaépületet, valamint a méhkas alakú kolostorokat, ahol az egykori szerzetesek imádkoztak. Innen a Nílus nyugati partján, piciny núbiai falvakon keresztül haladunk tovább észak felé. Útközben egy kis testmozgás és fotószünet gyanánt mászunk fel Sesibi romos várhegyére, ahonnan elképesztő kilátás nyílik a Nílusra, az azt övező keskeny pálmafa-sávra, a kis falvakra, és a végtelen sivatagra. Az esti órákban érkezünk meg Soleb-be, ahol a lemenő nap narancsos-vöröses színeiben gyönyörködhetünk az Amon-templom romjaiban és a Jebel Dosha egyedi alakjában. Ezután már csak vacsorakészítés és jól megérdemelt pihenés vár ránk. Szállás: tradicionális núbiai vendégház.

dec. 01.Korai reggelit követően indulunk útnak, hiszen ismét nagy távolság és sok élmény vár ránk. Komppal átkelünk a Nílus keleti partjára és ott folytatjuk utunkat Núbia szívébe. Elsőként a Nílus III. vízesését (katarakta) nézzük meg, mely zátonyaival az ókortól kezdve útját állta a délebbre történő hajózásnak. Ezután Sebu falunál, egy néhai folyómeder menti sziklarajzokat keresünk fel. Ezek a festmények, amelyek a Szahara más országaiban is megtalálhatók, bizonyítják, hogy egykor állatokkal teli zöldellő szavanna és erdők terültek el a Föld legnagyobb sivataga helyén. A zsiráfok és más nagytestű állatok rajzai láttán eltűnődhetünk, mi járhatott a híres magyar sivatagkutató, Almásy László fejében, amikor Líbiában elsőként bukkant rá szaharai sziklarajzokra. Sebuból Tombosba utazunk tovább. A fekete kövekből felépülő vulkáni környezetben felkeressük a núbiai királyok kőfejtőjét, ahol a sziklák között megtalálhatjuk a fekete fáraók befejezetlen szobrait, és hieroglifa-feliratait is. Szállás: tradicionális núbiai vendégház.

dec. 02.Kényelmes ébredést követően a núbiai civilizáció fővárosának, Kermának történelmi emlékeit fedezzük fel. Kerma négy évezredes múltja tárul elénk a régészeti parkban. Az agyagból épített templom (defufa), amelynek valódi rendeltetéséről szakmai viták folynak, tekintélyt parancsolóan emelkedik ki környezetéből. A tetejéről letekintve kirajzolódik előttünk a pálmaligettel körülölelt ősi város alaprajza. Az elmúlt évtizedek ásatásai során felszínre került kincseket — köztük gyönyörűen összeillesztett királyszobrokat — a múzeumban tekinthetjük meg, ahol mélyebb ismereteket is szerezhetünk Núbia ókori történelméről. Kermából útnak indulunk, hogy átvágva a Bayuda-sivatag keleti felén a késő délutáni órákban már a Karima melletti Dzsebel Barkal tövében csúcsosodó piramisokban gyönyörködhessünk. Szállás: hostel.

dec. 03.Reggelit követően a Karimától nem messze fekvő El Kurruba utazunk. Az UNESCO Világörökség részét képező romterületen a núbiai uralkodók két föld alatti, festett sírkamráját keressük fel. Karimába visszatérve rövid sétát teszünk a Nílus menti bazársoron, majd átkelve a folyamon Nuri piramismezejét fedezzük fel. Az egyik piramis tetejére akár fel is mászhatunk, hogy onnan tekintsünk le a sivatag homokjából kiemelkedő impozáns síremlékekre. Nurit elhagyva ismét kezdetét veszi egy hosszabb, sivatagot átszelő utazás. Pár óra múlva ismét a Nílus mellé érünk: ez a Kartúmot az ország legfontosabb kikötővárosával, Port Szudánnal összekötő főút, melyen tovább haladva az esti órákban érkezünk meg Meroé melletti szállásunkra. Szállás: egyszerű hotel.

dec. 04.A hajnal első napsugarai Afrika legnagyobb piramismezején érnek minket, amit gyalogosan, vagy akár teveháton is bebarangolhatunk. Az UNESCO Világörökség meroéi piramisok a Kr. u. 3-4. századi Núbia uralkodóinak voltak végső nyughelyei. Noha az itteni piramisok kisebb méretűek, mint egyiptomi társaik, de számuk sokszorosa azoknak. A reggeli napfényben pompázó műemlékek és az azokat körül ölelő homokdűnék mesébe illő látványban részesítenek minket. Ráadásul megtapasztalhatjuk, milyen a reggeli sivatagi csend, amit — Gízával ellentétben — nem ver fel a turistacsoportok zaja. Miután kigyönyörködtük magunkat a piramisokban, a Meroé-kor két romvárosát keressük fel. A főútról letérve, száraz szavannai környezetben közelítjük meg a hegyes-dombos vidék romvárosait. Mussawarat es-Suffrában egy hatalmas palotaegyüttest, Naqában pedig Amun isten valamint az oroszlánisten szentélyét tekintjük meg. Ugyanitt egy hellenisztikus stílusjegyeket magán hordozó épület bizonyítja a kulturális kapcsolatot Meroé és az ókori Hellász között. Búcsút intve a festői szavannától és a régmúlt emlékeitől, elindulunk Kartúmba, ahová — a közlekedési viszonyoktól függően — az esti órákban érkezünk meg. Szállás: hostel.

dec. 05.A mai napot főként Kartúm ikervárosának, a Fehér-Nílus nyugati partján elterülő Omdurmánnak felfedezésével töltjük. Elsőként ellátogatunk Muhammad Ahmad al-Mahdi-nak, az 1881-1898 közötti Angol-Egyiptomi kormányzat ellen vezetett felkelés vezéralakjának mauzóleumához. Mahdit a mai napig messiásként tisztelik a szudániak. Ezt követően felkeressük a város nyüzsgő szúkját, amely egyben Afrika egyik legnagyobb kiterjedésű bazárja. A nap hátralévő részében hajókirándulásra indulunk Kartúm legfontosabb földrajzi nevezetességéhez, a Kék- és Fehér Nílus összefolyásához. A Föld leghosszabb folyóján való ringatózás méltó lezárása lesz szudáni kalandozásunknak. Búcsúvacsoránkat követően összepakolunk, leadjuk terepjáróinkat, és a repülőtérre buszozunk. Az éjszakát a repülőn utazással töltjük.

dec. 06.Átszállást követően várhatóan az esti órákban érkezünk Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Utazásunk kalandtúra, mely Szudán távoli és elzárt részeire vezet. Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így jelen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 55x40x20 cm, súlya maximum 8 kg lehet! Ebben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz,, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej, stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, erős antibiotikum, görcsoldó, többféle hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól teljesen eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Egészségügyi ellátás szempontjából Szudán elmaradott; nem jó a gyógyszerellátottság sem. Minden résztvevőnek rendelkeznie kell megfelelő egészségügyi- és balesetbiztosítással, melynek területi hatálya kiterjed Észak-Szudánra. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: A túra során korlátozottak a tisztálkodási lehetőségeink, de a legtöbb este lesz lehetőség zuhanyzásra. Nedves törlőkendőket érdemes magunkkal hozni. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltások: covid-19, sárgaláz, hepatitis-A, hepatitis-B, hastífusz, meningitisz.

Elektromos áram Szudánban többféle aljzat elterjedt, a hálózat 240 V és 50 Hz. Szállásaink többségén és terepjáróinkban lesz lehetőségünk akkumulátoraink feltöltésére — érdemes egy univerzális átalakítót, egy egyszerű elosztót és egy szivargyújtós töltőt magunkkal hozni.

Étel, ital Utunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy néha szánunk időt vásárlásra a helyi piacokon vagy élelmiszerboltokban, valamint napi egy alkalommal lehetőségünk van meleg étkezésre helyi kifőzdékben. Európai mintájú szupermarket található Kartúmban, ahol remek vásárlási lehetőség kínálkozik az utazás elején — azonban számítsunk rá, hogy a választék igen korlátozott. Magyarországról érdemes lehet némi hideg élelmiszert magunkkal hoznunk: figyeljünk rá, hogy tartós, a nagy meleget jól bíró cikkeket válasszunk (pl. füstölt sonka, füstölt sajt), mert hűtési lehetőség csak éjszaka, a szállásainkon áll rendelkezésre! A bolti élelmiszerek ára a Magyarországihoz hasonló; kifőzdékben és olcsóbb éttermekben kb. 2-5 euróért étkezhetünk. Kizárólag palackozott víz fogyasztható, a bőséges ivóvízellátást a Részvételi díj tartalmazza. Nagyon lényeges, hogy az iszlám előírása szerint nem vihetünk be Szudánba és nem tarthatunk magunknál semmilyen alkoholtartalmú italt!

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Mivel Szudán vízhiánnyal küzd, ezen az élménytúránkon kiemelkedően figyelj a takarékos vízhasználatra!

GyalogtúrákUtazásunk komoly túrát nem tartalmaz, inkább csak hosszabb-rövidebb sétákra kell számítani.

Időjárás Szudánban ebben az időszakban nappal 28-33°C közötti hőmérsékletre kell számítani, de ennél melegebb is lehet. Éjszakára is alig hűl le a levegő 22°C alá. Csapadék nem várható, inkább az állandó tűző nap, a száraz levegő, valamint a szálló por és homok okozhat kellemetlenséget.

Kommunikáció Szudán hivatalos nyelvei az arab és az angol, de utóbbit kevesen beszélik. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban Szudán nem része a szabályozott roaming díjszabásnak, illetve sok helyen nincs térerő. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál. Kartúmban lesz lehetőségünk helyi feltöltőkártyát vásárolni (érdemes tehát kártyafüggetlen telefont magunkkal hozni), de számítsunk rá, hogy a fővárostól eltávolodva a kapcsolat lassú és akadozó lesz; ezen felül az állami szabályozás miatt bizonyos portálok, applikációk nem használhatóak. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Kulturális sokk Szudán Afrika egyik legbürokratikusabb országa, ahol a turizmust számos adminisztratív szabályozás bonyolítja. Megérkezés után a túravezető útmutatása alapján több engedélyt is be kell szereznünk — ez a folyamat jelentős időt igényelhet. Utunk során rendszeresen számíthatunk rendőri, katonai ellenőrzésekre. Kerüljük a „stratégiai” helyszínek fényképezését; személyek fotózása előtt pedig kérjünk engedélyt!

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Öltözködés Szudán szigorú iszlám ország, és az öltözködésre vonatkozó szabályokat az oda érkező turistáknak nem csak illik tiszteletben tartani, de vannak az öltözködést szabályzó törvények, amelyeket kötelező betartani. Öltözködés nőknek: A nadrágnak vagy szoknyának boka alá érőnek kell lennie. A felső ruházatnak vállat takarónak kell lennie, és nadrág viselése esetén a feneket is takarnia kell a nadrágon felül. A ruházat nem lehet szűk, testhezálló! Fejkendő csak mecsetek látogatásakor kötelező. Öltözködés férfiaknak: Mindig hosszú nadrágot kell hordani és vállat eltakaró ruházatot.

Szállások Utazásunk összes éjszakáján egyszerű vendégházakban és hostelekben, jellemzően 3-6 ágyas szobákban alszunk. Szudán szálláslehetőségei nagyban különböznek a fejlett világétól: a szállások igen egyszerű színvonalúak, és nem minden esetben tiszták. Néhány szállásunkhoz nem tartozik fürdőszoba, vagy csak hideg vízre számíthatunk. Kis, nyári hálózsákot mindenképpen szükséges magunkkal hoznunk — és egy tiszta pokróc/lepedő is jól jöhet! Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely, emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell.

Szükséges felszerelés útlevél, nyári hálózsák, kanál, WC papír, gyógyszerek, fej- vagy zseblámpa, törölköző, zárt cipő, hosszú és zárt öltözet, szandál, fejfedő napszúrás ellen, napkrém, napszemüveg, szúnyogriasztó, kézfertőtlenítő gél, füldugó, nedves törlőkendő, kishátizsák, szájmaszk.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Szudán a magyarországinál alacsonyabb infrastruktúrával rendelkezik, alacsonyabb az életszínvonal is. Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Hagyományos és diszkont légitársaságokkal repülünk Budapesttől Kartúmig és vissza. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Szudánon belül bérelt, saját vezetésű terepjárókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú terepjárókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok csak meghívólevél és vízum birtokában utazhatnak Szudánba, melyet az ország budapesti nagykövetségén, előre kell beszereznünk — ezt irodánk intézi, a vízum és az ügyintézés költségeit a részvételi díj tartalmazza. A vízumhoz továbbá szükség van: hazaérkezéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényes útlevélre, valamint 4 db 3,5x4,5 cm-es fehér hátterű színes igazolványképre. Ezekről mindenki maga köteles gondoskodni. Az útlevélben lévő izraeli pecsét vagy bejegyzés a vízum megtagadását vonja maga után!

Valuta Szudán hivatalos fizetőeszköze a font (1 SDG = kb. 6 HUF). Költőpénznek legcélszerűbb euró kivitele, melyet kizárólag Kartúmban válthatunk át fontra. Bankkártyás fizetésre, készpénzfelvételre sehol sincs lehetőség az országban, ezért mindenképpen legyen nálunk elegendő készpénz! Ajánlott költőpénz: kb. 150-200 euró.

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Belényi Dániel
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 55x40x20 cm-es és max. 8 kg-os kézipoggyászt; a célterületen belüli összes utazást bérelt terepjáróval (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt); 6 éjszaka szállást egyszerű vendégházakban és hostelekben; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; a szudáni vízum és regisztráció árát és teljeskörű ügyintézését; az ivóvízellátást; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza az étkezést.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Sajnos erre az utunkra már lejárt a jelentkezési határidő, de lehet pont van még számodra egy szabad hely a csoportban!
Amennyiben szeretnél velünk tartani, kérjük írj nekünk a [email protected] címre!