Thaiföld és Kambodzsa

Thaiföld és Kambodzsa

kedvezményekkel akár:
1.073.253 Ft
csökkentett áraink
Törzsutas kedvezménnyel: 1.136.386 Ft
26 éves kor alatt: 1.073.253 Ft
teljes részvételi díj:
1.262.651 Ft
mit tartalmaz?
2024.10.19. — 2024.11.03.

Thaiföld és Kambodzsa 2024.10.19. — 2024.11.03.

Buddhista templomok, dzsungel, elefántok, napfény és tengerpart a mosolyok országában

felveszem a bakancslistámra! Szeretnék jelentkezni! ajándékba adom!
Thaiföld és Kambodzsa végtelenül sokszínű, európai ember számára időnként meghökkentő, de egyben lenyűgöző és ámulatba ejtő. Bangkok nyüzsgő forgataga egy pillanat alatt magával ragad, felpezsdít. A sietős tuk-tukok merész manőverezéseit látva le sem tagadhatnánk, hogy Thaiföldön járunk. Az ország északi településein, Lannaföld hajdani fővárosaiban a természet közelsége, a vallás és a mindennapok összefonódása, a helyiek hagyománytisztelete elragadtat. Krabi tengerpartja és az Andamán-tenger szigetei rávilágítanak, milyen gyönyörű világban élünk. A végeláthatatlan, hihetetlenül kék víz mellett a test pihen, a lélek megnyugszik, feltöltődik. Az egykori metropolisz Angkor megszámlálhatatlan romja nagyra törő tervekről, megfeszített emberi munkáról, múlandóságról, valamint a természet hatalmas erejéről tesz tanúbizonyságot. Bő kéthetes thai-kambodzsai túránk alatt mindezt magad is megtapasztalhatod — sőt, még sokkal többet!
Ezt az utazást filmre kellett volna venni teljes egészében, mert annyira érdekes és izgalmas volt! Áron nagyszerű vezető, a szervezés pedig kiváló (mint mindig)!
Nagyon megfogott a thai emberek hagyománytisztelete és vallásossága, mely átszövi a mindennapi életük apró részleteit is!
Régi álmom volt eljutni ebbe a régióba és megtapasztalni azokat a hatalmas és emlékezetes élményeket amiket ez az út adott. Köszönöm Nektek!
Nagyon jól szervezett, felépített út volt! Rengeteg, változatos élménnyel gazdagodtunk, testközelből ismerhettük meg a helyi embereket, életüket, illetve természeti- és épített csodáikat.
Ismételten egy magas színvonalú profin megszervezett, élményekben gazdag túrán vehettem részt általatok. Nyaralásként gondoltam a túrára induláskor, de a végére sokkal többet kaptam! A két hét alatt kapott rengeteg élmény hatására úgy érzem egy csipetnyi Thaiföldet örökre megőrzök a szívemben!
Jól kezdődött — és minden nap egyre jobb lett! Mindig volt valami, ami új volt, amikor már azt hittem, nem akarok több buddhista templomot látni, akkor is kiderült, hogy de, igen! Mindig többet kaptam, mint amire számítottam, az is lenyűgözött, amiről nem hittem, hogy érdekelni fog!
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

2024. október 19., szombat — Vár ránk Ázsia! Várhatóan a délelőtti órákban találkozunk Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának indulási szintjén a csomagfeladó pultok előtt, majd átszállást követően tovább repülünk Thaiföld felé.
Az éjszakát a repülőn utazással töltjük.

2024. október 20., vasárnap — Nyüzsgő Bangkok Előreláthatólag a kora délutáni órákban szállunk le Bangkokban. Szállásunk elfoglalása után elkezdünk ismerkedni Thaifölddel, melyre nincs is jobb helyszín, mint a főváros leghíresebb sétálóutcája, ahol minden kapható, mi szem-szájnak ingere — sült skorpió, kígyó, béka, bogarak épp úgy, mint európai ember számára befogadhatóbb ételek —, így első vacsoránkat itt költjük el. Esténk hátralevő részében az utcán csencselő megszámlálhatatlan árusnak köszönhetően fejleszthetjük alkudozási képességünket.
Szállás: hostel (6-8 fős szobák).

2024. október 21., hétfő — Az óváros Reggel hajóra szállunk, hogy a Csaophraja folyó partján található, tengeri kagylókkal és porcelánnal díszített Hajnal Templomához látogassunk. A gyönyörű, khmer stílusú szentély az egykori Sziám újjászületését szimbolizálja, nevét is innen kapta. A folyón átkelve a thai uralkodók hajdani lakhelyéül szolgáló palotához indulunk. Bő kétszázéves múltja alatt az épületegyüttest többször bővítették, így különböző stílusok keverednek benne. Itt található az ország és királya közötti misztikus kapcsolatot is jelképező Smaragd Buddha. A 66 cm magas szobor keletkezését illetően több elmélet is létezik, egy azonban biztos: valójában jádekőből faragták. Méretben hatalmas kontrasztot mutat vele a palota szomszédságában lévő aranyozott Fekvő Buddha, mely 46 méteres hosszával teljes egészében kitölti a számára épített templomot. Napunkat utunk első hagyományos thai masszázsával koronázzuk meg, majd ellazult testtel és békés lélekkel buszra szállunk, hogy másnap már az egykori Lanna Királyság területén ébredjünk.
Az éjszakát „fekvőbuszon” utazással töltjük.

2024. október 22., kedd — Templomok, teák és templomok Kora reggel érkezünk meg az északi Csiangraj városába, ahol alkalmas járművet bérlünk, hogy a környék felfedezésére induljunk. Elsőként a Fehér Templomot keressük fel, mely az ország kortárs építészetének egyik kiemelkedő példája. A vakító fehérségű komplexum komoly szimbolikával mutatja be a nirvánába vezető utat, majd a templomba belépve szinte sokkolóan hatnak a szuperhősöket ábrázoló falfestmények. Innen egy közeli teaültetvényhez megyünk, melyet biciklire pattanva tekerünk körbe. Az észak-thaiföldi Singha sörgyár tulajdonában lévő területen korábban árpát termesztettek, ezt váltotta fel az oolong tea és különböző zöldségek, gyümölcsök. Ezután a 2017-ben elkészült, 23 emelet magas Guan Yin szoborhoz megyünk, ahol szó szerint a kegyelem istenének szemén keresztül láthatjuk a világot. Reggeli programunk ellentételezéseként innen a Fekete Házhoz indulunk. A nemrégiben elhunyt helyi művész, Thawan Duchanee otthonaként is szolgáló szabadtéri múzeum sötét épületeiben elhelyezett csontokból, szarvakból és fogakból készült tárgyak kissé komorak, azonban vitathatatlanul különleges hangulatot árasztanak. Ezután egy közeli hőforrást nézünk meg, melynek forró vizében lábunkat áztatva egészen felfrissülünk. Hosszú napunk zárásaként a város egyik legújabb látványosságát, a Kék templomot tekintjük meg.
Szállás: vendégház (3-6 fős szobák).
Kerékpáros táv összesen 6 km; szint: fel 60 m, le 60 m.

2024. október 23., szerda — Észak gyöngye Apróbb falvakon keresztülutazva rövid időre magunk mögött hagyjuk a civilizációt, hogy egy bambuszokkal és banánfákkal szegélyezett erdei ösvényen könnyű sétát tegyünk, míg el nem érünk egy dzsungel mélyén lapuló vízesést, melynek hűs vizében meg is mártózhatunk. Mielőtt elhagyjuk Csiangrajt, meglátogatjuk a város szélén fekvő, arborétumnak is beillő parkot, mely a lanna népművészet mellett számos egzotikus növényt is bemutat. Koradélután továbbutazunk Észak-Thaiföld mai legjelentősebb városába: Csiangmajba. Szállásunk elfoglalása után a helyi közlekedésben igen elterjedt, terepjáróból átalakított járművel, úgy nevezett songthaew-val közelítjük meg a város fölé magasodó hegyet, melynek a csúcsán található 650 éves templom Thaiföld egyik legfontosabb buddhista zarándokhelye, hiszen a legenda szerint itt van elrejtve Buddha kulcscsontjának egy darabja. Miután kigyönyörködtük magunkat a kilátásban, visszatérünk a városba, hogy megkóstoljuk a híres észak-thai ételt, a khao soi-t.
Szállás: szálloda (2-4 fős szobák). Ezen a szállásunkon egymás után 2 éjszakát töltünk.

2024. október 24., csütörtök — A békés óriások A thai kultúrában, hitvilágban és művészetben jelentős szerepet tölt be az ázsiai elefánt. Egy jó nevű farmon lehetőségünk lesz közelről megismerkedni ezekkel a hatalmas állatokkal: bő félnapos programunk során megfürdetjük, banánnal és zöldségekkel etetjük őket. Késő délután érünk vissza, majd a város felfedezésére indulunk. Ekkorra már valószínűleg mindannyiunknak feltűnik, hogy nem minden csábos thai hölgy született kislánynak, páran az évek során váltak azzá. Ők a ladyboyok, akikkel találkozhatunk egyszerű bolti eladóként vagy akár cégvezetőként is, egy részük azonban a szórakoztatóiparban dolgozik, ahol esténként zenés-táncos produkcióval kápráztatják el a közönséget. Egy ilyen előadásra mi is beülünk, és egy korsó hideg sörbe kapaszkodva hagyjuk, hogy magával ragadjon a show...
Szállás: szálloda (2-4 fős szobák).

2024. október 25., péntek — Az elszigetelt félsziget Kora reggel repülőre szállunk, hogy elinduljunk Dél-Thaiföld felfedezésére. Szállásunk elfoglalása után a képeslapokról jól ismert hosszúkás thai halászcsónakkal indulunk a környék egyik legszebb strandjára. Itt fürdésen és napozáson kívül lehetőségünk lesz a partot övező sziklák egyikének tetejéről madártávlatból is megcsodálni az alattunk elterülő tájat. A kilátóponthoz egy rövid, de intenzív felkapaszkodás árán érhetünk el, ahol helyenként kötelek és a fák gyökereinek segítségével haladhatunk felfelé. Az izgalmas út meglepetést is tartogat számunkra: a pálmafák és meredek sziklafalak között egy eldugott, aprócska tengerszemet is találhat az elszánt felfedező. Napnyugta előtt visszatérünk a városközpontba, hogy a part menti sétány piacán a tengerből frissen kifogott rákokból, tintahalakból és polipokból készített helyi különlegességekből lakmározzunk. Desszertként pedig vagy egy jéghideg smoothie-t vagy egy ropogósra sült thai palacsintát (rotit) fogyaszthatunk el.
Szállás: vendégház (2-3 fős szobák). Ezen a szállásunkon egymás után 2 éjszakát töltünk.

2024. október 26., szombat — Fehér homok, kriszálytiszta tenger Mai napunkat a környező szigetvilág felfedezésével töltjük. Többszáz kisebb-nagyobb sziget tartozik Thaiföldhöz, ezek közül látogatunk meg párat motoros csónakkal. A fehér homokos part, buja növényzet, türkizkék víz és az abban cikázó apró, színes halak látványa könnyen rabul ejti az embert. Hogy az élővilágot jobban szemügyre tudjuk venni, búvárszemüveggel és pipával merülünk a víz alá. Sötétedés előtt el kell hagyni a szigeteket, de a naplementét még a csónakból tudjuk élvezni!
Szállás: vendégház (2-3 fős szobák).

2024. október 27., vasárnap — Izzadás a déli melegben Napunkat a Tigris Barlang Templomnál kezdjük, hogy megmásszuk azt az 1260 lépcsőfokot, melynek köszönhetően — közel 300 méter magasságon — lélegzetelállító körpanorámát élvezhetünk. A templom neve a korábban itt élő tigrisekre utal, ma már azonban velük nem találkozhatunk, majmok vették át helyüket. Ebéd után buszra szállunk, hogy a dzsungel mélyén megbúvó, csodálatos Khao Sok Nemzeti Parkba induljunk.
Szállás: hostel (4-6 fős szobák).

2024. október 28., hétfő — A víz hatalma Reggeli után hamar elhagyjuk szállásunkat, s egy rövid buszút után a mesterségesen kialakított Cheow Larn tó partján találjuk magunkat. Hajóra szállunk, hogy testközelből is megtekinthessük a vízből kimagasodó többszáz, dzsungellel beborított mészkősziklát. Ebédünket már utazásunk legkülönlegesebb szálláshelyén fogyasztjuk el: bungalóink ugyanis nem a szárazföldön helyezkednek el, hanem a víz felszínén „úsznak”, így egészen egyedi élményt nyújtanak. Miután megebédeltünk és felfrissítettük magunkat a tó vizében, újra hajóra szállunk és egy dzsungel mélyén megbújó barlang felkutatására indulunk. Rövid túra után érünk el a barlang szájához, ami nem csak azért különleges mert több száz denevér él benne, hanem azért is mert egy folyó hömpölyög rajta keresztül, melynek hűs vize helyenként a nyakunkig ér — mintha egy igazi kincskereső kalandba csöppentünk volna! Estére érünk vissza szállásunkra, ahol kiadós vacsora után nyugovóra térünk vízen úszó házunkban.
Szállás: bungaló (2-3 fős szobák).

2024. október 29., kedd — Khao Sok-i reggel Korán kelünk, hogy bungalóink előtt nézzük meg a napkeltét. Ezután még reggeli előtt gyorsan hajóra pattanunk, hogy reggeli szafarira induljunk a vízen. A Khao Sok Nemzeti Park híres élővilágáról, így hajózásunk során — ha szerencsénk van — láthatunk majmokat (köztük akár gibbonokat is), madarakat, kis emlősöket, de egy-egy elefánt észlelése sincs kizárva. Reggeli után, még mielőtt végleg elhagynánk a parkot, megtekintjük a tó leghíresebb nevezetességét, a három testvérként víz felé emelkedő, kreatív elnevezésű Három-sziklát. Itt a tökéletes alkalom, hogy a hajó orrába ülve meglőjük legújabb profilképünket. Partraszállás után megebédelünk, majd a közeli repülőtér felé vesszük az irányt, hogy könnyes búcsút intsünk szeretett Dél-Thaiföldünknek. Estére érkezünk vissza a fővárosba.
Szállás: hostel (6-8 fős szobák).

2024. október 30., szerda — Kambodzsa, a csoda! Reggel buszra ülve Kambodzsa felé vesszük az irányt. A nap felénél leküzdjük az akadályt, melyet a sokkolóan kaotikus thai-kambodzsai határon való gyalogos átkelés jelent, majd buszunkra visszaszállva folytatjuk utunkat Sziemreap ősi városa felé, ahová a késő délutáni órákban érkezünk meg. Esténket a nyüzsgő városközponttal való ismerkedéssel töltjük.
Szállás: hostel (4-6 fős szobák). Ezen a szállásunkon egymás után 2 éjszakát töltünk.

2024. október 31., csütörtök — Az elveszett város Kora hajnalban kelünk, hogy megkezdjük egész napos tuk-tuk túránkat Angkor templomai között. Még napkelte előtt megérkezünk az ország legnagyobb látványosságához, a világhírű Angkorvathoz, amit szándékosan úgy tájoltak, hogy mögötte keljen fel a nap. Ezt ki is használjuk, hiszen ekkor készíthetők a leginkább instakompatibilis képek az ősi templomról — meg kell hagyni, bölcs előrelátással építtette II. Szurjavarman! Napkelte és gyors kávézás után kívülről-belülről körbejárjuk az egykori Khmer Birodalom leglenyűgözőbb építészeti emlékét. Ebédre visszatérünk szállásunkra, majd rövid sziesztát követően újult erővel indulunk a megszámlálhatatlan templom és rom legszebbjeinek felfedezésére. Érintjük többek között a gyökerekkel benőtt Ta Phrom templomot, melyet Angelina Jolie itt forgatott filmje miatt Tomb Raider templomnak is hívnak. Később megnézzük a kifinomultan dekorált Bajon Templomot, melynek leglátványosabb nevezetességei a négy égtáj felé néző, hatalmas arcokkal díszített kőtornyok. Napunk végén Angkorthom gyönyörűen megmaradt Déli Kapuja alatt áthaladva érkezünk vissza a városba.
Szállás: hostel (4-6 fős szobák).

2024. november 01., péntek — Háborúk és az élet Angkor főbb látványosságaitól egy távolabbra fekvő templomrom meglátogatásával indítjuk a napot. A hely különlegessége, hogy ezt nem próbálták meg helyreállítani: a beomlott boltívek, ledőlt falak között a dzsungel lassan, de biztosan terjed, és hódítja vissza területét. Ezután Kambodzsa legnagyobb, az ország XX. századi történelmét és háborúit bemutató múzeumot látogatjuk meg. Veteránok és szemtanúk kíséretében ismerkedünk az eredeti fegyverekkel, harci eszközökkel és járművekkel, valamint kapunk mélyebb betekintést az ország életét ma is meghatározó történelmi eseményekbe. Innen egy különleges helyszínre megyünk, melynek köszönhetően talán kicsit megszeretjük a patkányokat. Egy kiképzőközpontot látogatunk meg, ahol ezeknek az okos kis rágcsálóknak azt tanítják meg, hogyan tudják a múltszázadban telepített többmillió taposóaknát felderíteni, amit jutalomfalat reményében demonstrálnak is nekünk. Napnyugtára érünk a város melletti Szap-tavon úszó faluhoz, mely hordókra és csónakokra épült házakból áll. Itt nincsenek sem utcák, sem autók, sem tuk-tukok, csak csónakkal lehet közlekedni, így mi is ezt tesszük. Este visszatérünk a városba, hogy az éjszakai piacra látogassunk, ahol a színes kavalkádban alkudozhatunk a különlegesnél különlegesebb portékákra. Szállásunkról táskáinkat felszedve egy éjszakai buszra szállunk és megindulunk Thaiföld felé.
Az éjszakát „fekvőbuszon” utazással töltjük.

2024. november 02., szombat — Az utolsó állomás Hajnali órákban érkezünk a thai-kambodzsai határra, ahol a korábban szerzett tapasztalatunkat felhasználva, immár rutinosan kelünk át, hogy folytathassuk utunkat Bangkok felé. Menetrendünk függvényében tovább ismerkedünk a metropolisszal, majd a repülőtérre utazunk és megkezdjük hazafelé tartó utunkat.
Az éjszakát a repülőn utazással töltjük.

2024. november 03., vasárnap — Elköszönés a Távol-Kelettől Átszállást követően várhatóan a déli órákban érkezünk meg Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Utazásunk kalandtúra, mely Thaiföld és Kambodzsa távoli részeire vezet. A közlekedési eszközök és a szállások nem érik el a fejlett világban elvárható színvonalat, a rossz útviszonyok meghosszabbíthatják az utazáshoz szükséges időt. Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

FIGYELEM! Thaiföld és Kambodzsa kétségkívül sok ember bakancslistáján szerepel, ám a hatalmas ország bejárása sem időben, sem logisztikailag nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Thaiföldön és Kambodzsában utazni önmagában is kifejezetten fárasztó, programunk pedig tartalmas és sűrű, ezért — amellett, hogy természetesen lesz időnk pihenésre is — fontos, hogy fizikailag és mentálisan is bírd a napi gyűrődést, a sok utazást, a néha hajnali keléseket és az estig tartó programokat.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Mindenki két darab kézipoggyászt hozhat, melyek maximális mérete 55×35×20 cm illetve 40×30×10 cm lehet! Ezekben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). Az utazás során többször kell magunkkal vinnünk a teljes felszerelésünket rövidebb távokon a városokon belül. Ezért kényelmes, könnyen hordozható hátizsákba pakolj. Praktikus okokból hozz minél kisebb és könnyebb poggyászt magaddal! További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, erős antibiotikum, görcsoldó, többféle hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól teljesen eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Egészségügyi ellátás szempontjából Thaiföld és Kambodzsa elmaradott; a gyógyszerellátottság azonban jó. Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: A túra során korlátozottak a tisztálkodási lehetőségeink, de a buszos éjszakák kivételével minden este lehetőség van zuhanyzásra. Érdemes kézfertőtlenítőt és nedves törlőkendőket magunkkal hozni. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltások: covid-19, hepatitis-A, hepatitis-B, hastífusz, meningitisz.

Elektromos áram Thaiföldön és Kambodzsában a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos, azonban Kambodzsában gyakran előfordulnak áramkimaradások. Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük. Érdemes egy egyszerű elosztót magunkkal hoznunk és egy külső akkumulátor (powerbank) is jó szolgálatot tehet a dzsungelben töltött éjszakákon.

Étel, ital Utunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy szánunk időt vásárlásra a piacokon vagy élelmiszerboltokban. Elsősorban helyi alsó-középkategóriás étkezdékben és kifőzdékben, valamint szállásainkon étkezünk majd. A bolti élelmiszerek ára a Magyarországinál alacsonyabb; olcsóbb kifőzdékben és éttermekben kb. 3-5 euróért étkezhetünk. Kizárólag palackozott víz fogyasztható, amely mindenütt kapható. Másfél liter palackozott víz ára kb. 0,5 euró.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Mivel Thaiföld vízhiánnyal küzd, ezen az élménytúránkon kiemelkedően figyelj a takarékos vízhasználatra!

Gyalogtúrák Utazásunk komoly túrát nem tartalmaz, inkább csak hosszabb-rövidebb sétákra kell számítani.

Időjárás Utazásunk az esős évszak végére és a száraz évszak kezdetére esik, nappal 27-32°C-ra, éjszaka 18-23°C körüli hőmérsékletre számíthatunk. Komoly esőre nem kell készülnünk, de kisebb záporok előfordulhatnak, ezért legyen nálunk esőkabát vagy kis esernyő.

Kommunikáció Thaiföldön és Kambodzsában változó mértékben tudjuk magunkat angolul megértetni, fel kell készülni az alternatív kommunikációs formákra. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban Thaiföld és Kambodzsa nem része a szabályozott roaming díjszabásnak. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál. Időeltolódás: utazásunk idején a nyári közép-európai időhöz (CEST) képest +5 óra, a téli közép-európai időhöz (CET) képest +6 óra az időeltolódás — emiatt az első napokban számítanunk kell némi általános fáradtságra és alvási nehézségekre. Készülj erre tudatosan és legyél türelmes magadhoz, amíg szervezeted hozzászokik a változáshoz!

Kulturális sokk Thaiföld, de még inkább Kambodzsa szegény ország, ennek megfelelő az infrastruktúra állapota és az életszínvonal is, ami esetenként megrázó lehet. Öltözködés tekintetében a nyári ruházat — térdig érő nadrág, rövid ujjú póló — általában elfogadott, a vallási épületeknél viszont hosszúnadrág vagy szoknya és vállat, hasat, dekoltázst takaró felső rész szükséges! A templomokba és magánházakba való belépés előtt lábbelinket le kell vennünk. A célterületen sajnos jellemző a gyermekkoldulás és gyermekmunka. A legfontosabb szabály, hogy nem szabad pénzt adni a gyermekeknek, hiszen ezzel csak fenntartjuk a további iskolakerülést — a szülők egyetértésével vagy éppen annak ellenére —, és finanszírozzuk ezt az „iparágat” (amíg van kereslet, addig lesz kínálat). Sokkal többet segítünk, ha komplex programokat nyújtó szervezeteket támogatunk, amelyek valódi változást érhetnek el — de helyben is segíthetünk, pénz helyett tollat/füzetet vagy élelmiszert adva.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk 15 éjszakájából kettőt repülőn, kettőt pedig „fekvőbuszon” való utazással töltünk. A többi éjszakán hostelekben, vendégházakban, szállodákban és bungalókban alszunk. Szállásaink jellemzően egyszerű színvonalúak, továbbá egyes szállásokon nem lesz meleg vizes zuhanyzásra lehetőségünk. Előfordulhat, hogy nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell. „Fekvőbuszos” éjszakáinkon 140 fokban hátradönthető, kényelmes, ledönthető lábtámasszal felszerelt ülésekre, párnára és pokrócra számíthatunk.

Szükséges felszerelés Útlevél, esőkabát, WC-papír, törölköző, gyógyszerek, szandál / papucs, zárt cipő, fejfedő napszúrás ellen, napkrém, napszemüveg, kézfertőtlenítő gél, füldugó, nedves törlőkendő, szúnyogriasztó, hosszúnadrág / szoknya és kendő templomok látogatásához, kishátizsák a napi programokhoz.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend, igényszint és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezetők természetesen mindent megtesznek annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük nemdohányzó társaikra és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztosan megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás és közlekedés Hagyományos és diszkont légitársaságokkal repülünk Budapesttől Bangkokig és vissza, valamint belföldön Csiangmaj — Krabi és Szuratthani — Bangkok útvonalon. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba felár nélkül transzfert biztosítunk. A városokon belüli közlekedéshez buszt, kisbuszt, hajót, tuk-tukot, songthaew-t, az éjszakai utazáshoz „fekvőbuszt” használunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok vízum nélkül mehetnek Thaiföldre, viszont Kambodzsába csak vízum birtokában utazhatnak, melynek beszerzését irodánk intézi, a vízum és az ügyintézés költségeit a részvételi díj tartalmazza. A vízumhoz szükség van: tervezett kilépéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényes útlevélre, valamint 1 db minimum 350 × 450 pixel élhosszú fehér hátterű színes elektronikus igazolványképre. Ezekről mindenki maga köteles gondoskodni.

Valuta Thaiföld hivatalos fizetőeszköze a baht (1 THB = kb. 10 HUF), míg Kambodzsa hivatalos fizetőeszköze a riel (1 HUF = kb. 10 KHR). Költőpénznek legcélszerűbb euró kivitele, melyet a repülőtéren és a nagyobb városokban válthatunk át helyi valutára. Mivel utazásunk során csak elvétve találunk bankautomatákat, a bankkártyás fizetés pedig szinte ismeretlen, készpénz kivitele célszerű euró formájában. Ajánlott költőpénz: kb. 200 - 250 euró (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Samu Mihály
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a nemzetközi repülőjegyeket, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 55×35×20 cm- es és 1 db max. 40×30×10 cm-es kézipoggyászt; a Thaiföldön és Kambodzsán belüli összes utazást repülővel, busszal, kisbusszal, tuk-tukkal, hajóval és egyéb járművekkel; 11 éjszaka szállást hostelekben, szállodákban, bungalóban és vendégházakban; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; a kambodzsai vízum árát és a teljeskörű vízumügyintézést; egy üdvözlő italt; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza az étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Jelentkezési határidő: 2024.07.15.
Előleg: 502.651 Ft, mely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék fizetési határideje: 2024.09.19.