Toszkána

Toszkána

Toszkána 2021

A napsütötte Itália szíve

felveszem a bakancslistámra!
Szőlősorok és ezüstösen csillogó olajfaligetek, napraforgók és leanderek, gazdag városok és terméskő falvak, sziklás tengerpartok és kopár hegycsúcsok, finom ételek és zamatos vörösborok... Toszkána mindazon elbűvölő dolgok bölcsője, ami miatt Itáliát szeretjük — kiváltképp a mediterrán őszi napsütésben!
6 nap (4 munkanap)maximum 20 fő
Térkép
Utazási tájékoztató

okt. 08.Várhatóan a délelőtti órákban találkozunk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján a csomagfeladó pultok előtt, ahonnan közvetlen, menetrendszerinti járattal Olaszországba, Pisa városába repülünk. Felvesszük bérelt autóinkat, és rögtön az Arno partján épült hangulatos kisváros legszebb épületegyütteséhez hajtunk: a „Csodák mezején” elkészítjük kötelező fényképeinket a híres-neves ferde toronnyal, a Dómot és Olaszország leghatalmasabb keresztelőkápolnáját pedig belülről is megcsodáljuk. Pisát elhagyva észak felé indulunk, így fokozatosan kibontakoznak előttünk az Apuáni-Alpok hófödte csúcsai. Persze ez csak érzéki csalódás: a Carrarát övező hegyek valójában nem hófödték, a szikrázó fehérség a világhírű márványbányákból származik, ahonnan már 2500 éve termelik ki az értékes kőzetet. Megtekintünk egy római kori bányát és egy szabadtéri múzeumot is, ahol megismerkedhetünk a márványbányászat történetével és fejlődésével. Szállás: mobilház.

okt. 09.Reggeli után elsőként La Spezia halpiacára látogatunk, majd buszra szállva folytatjuk utunkat a félsziget csúcsán fekvő Porto Venere-ig. A jellegzetes, színes házsor által határolt kikötőjével, tengerbe szakadó sziklafalával és a szikla tetején álló, fekete és fehér márványból épült egyedi Szent Péter templommal gyorsan elvarázsol minket a városka. Miután kigyönyörködtük magunkat, tengerre szállunk, és vízi úton közelítjük meg Cinque Terrét: az olasz tengerpart egyik legcsodálatosabb tája ez, ahol a hihetetlenül változatos partvonal mentén kőből épült falucskák sorakoznak. Manarola sziklaszirtre épült településénél érünk partot: a hegyoldalra felkapaszkodó színes házak felett üdezöld szőlőültetvények, alattuk az azúrkék Ligur-tenger terül el. Az autóktól mentes mesefaluból túrázni indulunk a híres Cinque Terre Nemzeti Park területén: olajfa- és szőlőligetek között kapaszkodunk fel a hegyoldalba, majd leereszkedünk a szomszédos faluba — útközben végig fantasztikus panorámában gyönyörködhetünk. Cornigliába érkezve ismét pasztellszínű épületek, rusztikus faajtók, hangulatos udvarok, sokat használt lépcsősorok és falikutak várnak minket. (Táv: 7 km, szint: fel 400 m le 400 m) Vonattal térünk vissza autóinkhoz La Speziába, ahonnan szállásunkra utazunk. Szállás: mobilház. Ezen a szállásunkon egymás után három éjszakát töltünk.

okt. 10.Kevés lenyűgözőbb város létezik ezen a bolygón, mint a reneszánsz pompában fürdő Firenze — ezért egész napunkat Toszkána fővárosára szánjuk, mely annyi szépséggel büszkélkedik, hogy felbecsülni is képtelenség. Hol is kezdhetnénk máshol városnézésünket, mint a világ leghíresebb szobrának, Michelangelo Dávidjának otthont adó Galleria dell'Accademián! Belépve a terembe mindannyian megtorpanunk: egyszerűen csak nézzük és nem fogjuk fel, hogy hogyan lehet egy műalkotás ennyire mesebelien, könnyfakasztóan szép. Következő óráinkat a világ legjelentősebb múzeumai között számon tartott Uffizi Galériában töltjük: a Mediciek páratlan festménygyűjteményüket a család kihalásakor Firenze városára hagyták, azzal a feltétellel, hogy a képek soha nem hagyhatják el a várost — így született meg a földkerekség legfontosabb reneszánsz múzeuma. Olyan művészek alkotásai tekinthetők meg — a teljesség igénye nélkül —, mint: Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Giotto, Raffaello és még sorolhatnánk. Mikor már nem bírunk több festményt befogadni, sétára indulunk a városban. Megtekintjük a monumentális székesegyházat, melynek lenyűgöző kupolája messze magasan a terrakotta cserepes háztetők fölé magasodik, s melynek keresztelőkápolnáján a világhírű Paradicsom-kapu látható. Átsétálunk a pompás középkori városházával (Palazzo Vecchio) büszkélkedő főtéren és az ékszerüzletekkel teleépített Öreg-hídon (Ponte Vecchio). Napunk záróakkordjaként a Michelangelo-téren várjuk meg a naplementét: innen egész Firenzét beláthatjuk! Szállás: mobilház.

okt. 11.Reggeli után Assisibe, Szent Ferenc szülővárosába utazunk. Autóinkkal elsőként a város fölé emelkedő Subasio-hegyet vesszük célba, melynek csúcsáról nem csak Assisit és környékét vehetjük szemügyre, hanem tiszta idő esetén egészen Perugiáig elláthatunk! Innen a Carceri-remeteséghez ereszkedünk, ahová a Poverello is gyakran kijárt imádkozni, elcsendesedni. Beérve Assisibe rögtön a legfontosabb épület felé indulunk: ez a háromszintes Szent Ferenc-bazilika, melyet Giotto freskói ékesítenek, s ahol a névadó szent sírja található. Felkeressük az 1200-as évek elején romosan álló San Damiano-kolostort is, melyet Szent Ferenc saját kezűleg renovált annak idején, s melyben a Naphimnuszt írta. A városfalaktól délre esik a Porciunkula-kápolna köré épült Angyalos Boldogasszony bazilika: Szent Ferenc ebben a kápolnában rakta le a Kisebb Testvérek Rendjének alapjait, társaival együtt itt találták meg hivatásukat, innen indította el a klarissza nővéreket, s földi pályáját is itt fejezte be. Assisit elhagyva Chianti vidékére látogatunk: ez az a Toszkána, ami mindannyiunk lelki szemei előtt megjelent már: dimbes-dombos, erdőfoltokkal, szőlőkkel, olívaligetekkel szabdalt táj kis tanyákkal, melyekhez ciprusokkal végigültetett bekötőutak vezetnek. Chianti Itália legfontosabb vörösbortermelő vidéke is, így természetesen mi is borkóstolóval zárjuk napunkat egy rusztikus pincészetben. Szállás: mobilház.

okt. 12.Reggeli után elhagyjuk szállásunkat, és a rendkívül látványos történelmi városközponttal büszkélkedő Sienában folytatjuk kalandjainkat. Európa legnagyszerűbb gótikus városának két igazi jelképe a Piazza del Campo-n található vörös téglás Palazzo Pubblico égnek meredő tornya és a dombtetőn emelt Santa Maria Assunta katedrális — mindkét épület a gótika kiemelkedő alkotásának számít! A pompásan díszített templom belseje is rengeteg látnivalót rejt: a sötétzöld-fehér márvánnyal burkolt falak és a finoman megmunkált, intarziás márványpadló egészen egyedülálló látványosság. Sienát elhagyva az elhagyott San Galgano ciszterci apátsághoz utazunk: ez Toszkána egyik legkevésbé ismert különlegessége. A romos állapotában is csodálatos gótikus templom egyetlen, még épen álló kápolnájában egy sziklába szúrt, XII. századi kardot őriznek. Mai utolsó megállónk a „középkor Manhattanje”, a tornyok városa, San Gimignano. A legtöbb olasz városban mára eltűntek a lakótornyok, San Gimignano tizenöt tornya viszont túlélte a történelem viharos időszakait. Első célpontunk a freskó-sorozatokkal díszített román-kori Collegiata templom, melynek megtekintése után a város kis utcáit és tereit szabadprogram keretében fedezhetjük fel — de ne feledkezzünk meg a főtérről sem, ahol a világ legjobb fagyizójának megválasztott cukrászda áll! Szállás: mobilház.

okt. 13.Gépünk pontos indulásának függvényében a bolognai repülőtérre utazunk, megválunk bérautóinktól, és hazarepülünk Magyarországra. Várhatóan a délutáni órákban érkezünk Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 40x30x20 cm lehet, súlya nincs korlátozva! Ebben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej, stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Olaszországban érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: Minden este lesz lehetőség fürdésre.

Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19. Betegségek: Az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet.

Elektromos áram Olaszországban a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük.

Étel, ital A reggeliket a Részvételi díj tartalmazza, ebédelni lesz lehetőségünk helyi kifőzdékben vagy utcai árusoknál, vacsorát pedig kempingünkben készíthetünk magunknak vagy igény szerint beülhetünk egy közeli pizzériába. A helyi árszint jóval magasabb a Magyarországon megszokottnál, egy átlagos éttermeben kb. 13-15 euróért étkezhetünk. Olaszországban ajánlott csak palackozott vizet fogyasztani, egy másfél literes palackozott víz ára kb. 0,5 euró.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák Utazásunk egyetlen túrája a Cinque Terre Nemzeti Parkban vezet. A túra rövid távú, ám nagyobb szintkülönbség jellemzi.

Időjárás Nappal tengerszinten kellemes koraőszi idő, 17-22°C várható. Eső előfordulhat: hozzunk esőkabátot vagy kis esernyőt!

Kommunikáció Toszkánában a hivatalos nyelv az olasz, egyéb nyelveken kevesen beszélnek. Ennek ellenére leginkább az angol nyelvet használhatjuk. Olaszország része a szabályozott roaming díjszabásnak. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk mind az 5 éjszakáján kempingben, mobilházakban szállunk meg, melyekben tiszta, közös fürdőszoba található, ahol meleg vízzel zuhanyozhatunk. A mobilházak rendelkeznek felszerelt konyhával is: nem szükséges tehát edényeket, evőeszközöket magunkkal vinnünk. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely, emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell. Egyszerű reggeliről a túravezető gondoskodik.

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, túracipő, meleg ruházat, törölköző, gyógyszerek, napkrém, kézfertőtlenítő gél, füldugó, szájmaszk.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, és értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapest — Pisa és Bologna — Budapest útvonalon. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Olaszországon belül bérelt autókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyi igazolvánnyal utazhatnak Olaszországba.

Valuta Olaszország hivatalos fizetőeszköze az euró (1 EUR = kb. 400 HUF). Költőpénznek legcélszerűbb euró kivitele; bankkártyával csak kevés helyen fizethetünk. Ajánlott költőpénz: kb. 120-150 euró (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Böröczky Csongor
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 40x30x20 cm-es kézipoggyászt; az Olaszországon belüli összes utazást bérelt autóval (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt), hajóval és vonattal; 5 éjszaka szállást mobilházakban; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az összes reggelit; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezést.