Toszkána

Toszkána

kedvezményekkel akár:
434.546 Ft
csökkentett áraink
Törzsutas kedvezménnyel: 460.108 Ft
26 éves kor alatt: 434.546 Ft
teljes részvételi díj:
511.231 Ft
mit tartalmaz?
2024.09.07. — 2024.09.12.

Toszkána 2024.09.07. — 2024.09.12.

A napsütötte Itália szíve

felveszem a bakancslistámra! Szeretnék jelentkezni! ajándékba adom!
A világ egyik legszebb vidéke ez: a Jóisten könnyed kézzel rajzolta meg dombjainak ívét, gazdag, változatos növényzettel ajándékozta meg, amelyből a ciprusok óriásokként emelkednek ki. Az emberek pedig mintha csak nem akartak volna alulmaradni az összehasonlításban, gazdag városokkal és terméskő falvakkal gazdagították a látképet. Szőlősorok és ezüstösen csillogó olajfaligetek, napraforgók és leanderek, kecses paloták és rusztikus házak, sziklás tengerpartok és kopár hegycsúcsok, finom ételek és zamatos vörösborok... Toszkána mindazon elbűvölő dolgok bölcsője, ami miatt Itáliát szeretjük — kiváltképp a mediterrán napsütésben!
Részletes tájékoztató (PDF) Térkép
Utazási tájékoztató

2024. szeptember 07., szombat — Egy nap, két csoda: Pisa és Lucca kincsei Várhatóan a hajnali órákban találkozunk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján a csomagfeladó pultok előtt, ahonnan közvetlen, menetrendszerinti járattal repülünk Olaszországba, Pisa városába. Az Arno partján elterülő hangulatos kisvárosban kezdjük el az ismerkedést Toszkánával: a „Csodák mezején” elkészítjük kötelező fényképeinket a híres-neves ferde toronnyal, a Dómot és Olaszország leghatalmasabb keresztelőkápolnáját pedig belülről is megcsodáljuk. Pisa felfedezése után vonatra ülünk és Luccába, a „100 templom városába” indulunk. Az operaóriás Puccini szülővárosában egymást váltják a hangulatos utcák és nagy piazzák, no meg persze a régi templomok. Megcsodáljuk a román-gótikus stílusban épült székesegyházat, benne a feszülettel, amelyet a keresztény hagyomány szerint Jézus egyik korai követője faragott ki. Felkapaszkodunk a 45 méter magas Guinigi toronyba, ahol magyaltölgyek hűsítő árnyékában gyönyörködhetünk a páratlan kilátásban. Ezután vonatunkkal a Ligur-tenger partja felé vesszük az irányt: esténket már Sarzana hangulatos városában töltjük.
Szállás: vendégház (4 fős szobák). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

2024. szeptember 08., vasárnap — Sziklák, olajfák és a végtelen tenger ölelése Reggel tengerre szállunk, és vízi úton közelítjük meg Cinque Terrét. Az olasz tengerpart egyik legcsodálatosabb tája ez, ahol a hihetetlenül változatos partvonal mentén hangulatos, kőből épült falucskák sorakoznak. Manarola sziklaszirtre épült településénél érünk partot, a hegyoldalra felkapaszkodó színes házak felett üdezöld szőlőültetvények, alattuk az azúrkék Ligur-tenger terül el. Az autóktól mentes mesefaluból túrázni indulunk a híres Cinque Terre Nemzeti Park területén. Olajfa- és szőlőligetek között kapaszkodunk fel a hegyoldalra, majd leereszkedünk a szomszédos faluba. Útközben végig fantasztikus panorámában gyönyörködhetünk. Cornigliába érkezve ismét pasztellszínű épületek, rusztikus faajtók, hangulatos udvarok, sokat használt lépcsősorok és falikutak várnak minket, alattuk pedig a fodrozódó tenger, amelyben kipihenhetjük a túra fáradalmait.
Szállás: vendégház (4 fős szobák).
Gyalogtúra: táv: 7 km, szint: fel 400 m, le 400 m.

2024. szeptember 09., hétfő — A toszkán hegyvidék lenyűgöző tájai A mai napon ismét a természeté a főszerep: vonatunk az Apuáni Alpokba zakatol, csodás kilátással megajándékozva minket. Úticélunk Equi Terme, a hegyek lábánál elterülő apró falucska, amely nevét a — már a római korban is felhasznált — termálvizekről kapta. Jellegzetes kőházaiban egykor gabonát és gesztenyét őröltek, olajbogyót préseltek. A faluból túrázni indulunk: felénk magasodó sziklák és a kristálytiszta vizű Aulella folyó mellett visz utunk, de természetesen a termálvizeket is felkeressük, melyben megmártózva pihentethetjük alaposan megdolgoztatott lábainkat. Nem hagyjuk ki a közelben megtalálható cseppkőbarlangot sem, melyet a földalatti folyók és tavak hosszú évezredek fáradságos munkájával alakítottak ki. A nap végén magunk mögött hagyjuk a hegyvonulatokat és a nyüzsgő toszkán fővárosba, Firenzébe utazunk.
Szállás: hostel (4-6 fős szobák). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.
Gyalogtúra: táv: 6 km, szint: fel 270 m, le 270 m.

2024. szeptember 10., kedd — A reneszánsz bölcsője Kevés lenyűgözőbb város létezik ezen a bolygón, mint a reneszánsz pompában fürdő Firenze, ezért egész napunkat a Julius Caesar által alapított városra szánjuk, mely annyi szépséggel büszkélkedik, hogy felbecsülni is képtelenség. Városnézésünket nem máshol kezdjük, mint a monumentális székesegyháznál, melynek lenyűgöző kupolája messze magasan a terrakotta cserepes háztetők fölé magasodik, s melynek keresztelőkápolnáján a világhírű Paradicsom-kapu látható. Következő óráinkat a világ legjelentősebb múzeumai között számontartott Uffizi Galériában töltjük. A Mediciek páratlan festménygyűjteményüket a család kihalásakor Firenze városára hagyták azzal a feltétellel, hogy a képek soha nem hagyhatják el a várost — így született meg a földkerekség legfontosabb reneszánsz múzeuma. Olyan művészek alkotásai tekinthetők meg, — a teljesség igénye nélkül — mint: Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Giotto, Raffaello és még sorolhatnánk. Átsétálunk az ékszerüzletekkel teleépített Öreg-hídon (Ponte Vecchio), majd a XV. században épült, katonai erődre emlékeztető Pitti-palota felé vesszük az irányt. Az egykor az olasz királyi család otthonául szolgáló palotában ellátogatunk a királyi lakosztályokba, s megnézzük az Ezüstmúzeum illetve a Ruhamúzeum pompás kincseit is. A lenyűgöző történelmi emlékeknek búcsút intve a palota mögött elterülő csodálatos kertben pihenünk meg, hangulatos szökőkutak, tavak és vízesések társaságában. Napunk záróakkordjaként felkapaszkodunk a Michelangelo-térre, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik az egész városra.
Szállás: hostel (4-6 fős szobák).

2024. szeptember 11., szerda — Középkori mesevilág Reggelink elfogyasztása után nem más vár minket, mint a Michelangelo Dávid-szobrának is otthont adó Galleria dell’Accademia. A világ leghíresebb szobrát három év alatt faragta ki mestere, emléket állítva ezzel Firenze függetlenségért folytatott harcának. A lenyűgöző műalkotásokat magunk mögött hagyva vonatra szállunk, s a jellegzetes toszkán tájon átvágva a Középkor hangulatát mindmáig őrző Sienába utazunk. Európa legnagyszerűbb gótikus városának két igazi jelképe a Piazza del Campon található vörös téglás Palazzo Pubblico égnek meredő tornya és a dombtetőn emelt Santa Maria Assunta katedrális. Mindkét épület a gótika kiemelkedő alkotásának számít. A pompásan díszített templom belseje is rengeteg látnivalót rejt: a sötétzöld-fehér márvánnyal burkolt falak és a finoman megmunkált, intarziás márványpadló egészen egyedülálló. Itt található a — francia mintára kialakított — Piccolomini könyvtár is, amellyel III. Piusz pápa kívánta megőrizni nagybátyja, II. Piusz emlékét. Ezután bejárjuk az UNESCO világörökségi listáján is szereplő óváros hangulatos utcáinak és sikátorainak labirintusát, felfedezve a rejtett zugokat és magunkba szívva a város megkapó, középkori hangulatát, majd visszatérünk Firenzébe. Búcsúvacsoránk elfogyasztása után összepakoljuk táskáinkat és vonatra szállva Magyarország felé indulunk.
Az éjszakát a vonaton utazással töltjük, 4-6 ágyas fekvőkocsiban.

2024. szeptember 12., csütörtök — Utas és holdvilág Bécsi átszállást követően várhatóan a déli órákban érkezünk meg Budapestre, a Keleti pályaudvarra (leszállási lehetőség Győrben, Tatabányán és Kelenföldön).

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás A repülőútra feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 40×30×20 cm lehet! Ebben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon. Természetesen a túra további részében ennél nagyobb vagy több poggyász is lehet nálunk!

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Egészségügyi ellátás& biztosítás: Olaszországban érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: Minden este lesz lehetőség fürdésre. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Olaszországban a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük.

Étel, ital A Részvételi díj az összes reggelit és vacsorát tartalmazza. Első két vacsoránkat helyi pizzériákban költjük el, a többi pedig firenzei szállásunkon kerül tálalásra egytálétel, saláta, ital és desszert formájában. Napközbeni fogyasztásra önköltséges módon vásárolhatunk élelmiszert helyi boltokban a Magyarországon aktuálishoz hasonló árakon, de lesz lehetőség kipróbálni helyi kifőzdéket vagy éttermeket is. A vezetékes ivóvíz mindenhol biztonságosan fogyasztható az út során, így nincs szükség ásványvíz vásárlására (kulacsot érdemes hozni).

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Mivel Olaszország vízhiánnyal küzd, ezen az élménytúránkon kiemelkedően figyelj a takarékos vízhasználatra!

Gyalogtúrák Utazásunk két túrát tartalmaz, távolságuk és szintemelkedésük nem kimagasló, mindazonáltal a terep néhol sziklás és törmelékes lehet. Bejáratott, kényelmes túracipő ajánlott. Ezen kívül csak hosszabb-rövidebb városi sétákra kell számítani.

Időjárás Nappal tengerszinten kellemes nyári idő, 25-30°C várható, estére azonban némiképp lehűlhet a levegő, ezért mindenképpen legyen nálunk melegebb öltözet is. Eső előfordulhat: hozzunk esőkabátot vagy kis esernyőt!

Kommunikáció Toszkánában a hivatalos nyelv az olasz, egyéb nyelveken kevesen beszélnek. Ennek ellenére leginkább az angol nyelvet használhatjuk. Olaszország része a szabályozott roaming díjszabásnak. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk indítani a túrát! Maximum létszám: 18 fő.

Szállások Utazásunk 5 éjszakájából kettőt vendégházban, kettőt hostelben, egyet pedig vonaton, fekvőkocsiban utazással töltünk. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell. Hálózsák nem szükséges.

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, esőkabát, túracipő, melegebb öltözet, törölköző, fürdőruha, papucs, gyógyszerek, naptej, kishátizsák, kézfertőtlenítő gél, füldugó. Vallási épületek látogatásakor hosszú öltözék szükséges.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük nemdohányzó társaikra és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás és közlekedés Diszkont légitársasággal repülünk Budapest – Pisa útvonalon, míg hazafele Firenze – Bécs útvonalon az ÖBB Nightjet nemzetközi gyorsvonattal utazunk 4-6 fős fekvőkocsikban, majd a Bécs – Budapest utat Railjet másodosztályú ülőkocsis vonattal tesszük meg. Ételt, italt a repülőn nem kapunk, ezért érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk — hazafelé a vonaton azonban kapunk reggelit, illetve étel-ital vásárlására is van lehetőség. Olaszországon belül másodosztályú ülőkocsis vonatokkal közlekedünk.

Útiokmányok Magyar állampolgároknak érvényes útlevéllel vagy érvényes személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak az érintett országokba.

Valuta Olaszországban az euró (1 EUR = kb. 400 HUF) a hivatalos fizetőeszköz. Készpénz kivitele célszerű euró formájában, de bankkártyával is sok helyen fizethetünk. Ajánlott költőpénz: 100-120 EUR (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Dukán Gergely
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 40×30×20 cm-es kézipoggyászt; a nemzetközi fekvőkocsis vonatjegyet; az Olaszországon belüli összes közlekedést vonattal és hajóval; 4 éjszaka szállást hostelben és vendégházban; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; egy üdvözlő italt; az összes reggelit és vacsorát; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Jelentkezési határidő: 2024.07.15.
Előleg: 201.231 Ft, mely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék fizetési határideje: 2024.08.08.