Új-Zéland

Új-Zéland

Új-Zéland 2024

Lakóautós odüsszeia Középföldén

felveszem a bakancslistámra!
Új-Zéland mindentől messze van. Még Ausztráliától is, ami szintén messze van mindentől. Ez az ország éppen ezért semmivel sem összevethető: azok a természeti csodák, amik a világban szétszórva külön-külön találhatóak meg, itt koncentráltan jelennek meg. Pálmafás tengeröblök, vulkánok, óceánpart, köderdő, homoksivatag, mediterrán borvidék, gejzírek, fókák, utóvulkáni működés, gleccserek, magashegység, fjordok... Az itt élő emberek végtelenül barátságosak és közvetlenek, láthatóan élvezik az életet. Még hogy Mordorba nem szokás csak úgy besétálni? Hiszen mi pontosan ezt fogjuk tenni!
20 nap (11 munkanap)maximum 18 fő
Egy kellemesen összetett „road trip”, természetközeli helyek, túrák. Kicsit nomád életmóddal, de nagyon remek és szép helyeken cserébe!
Nagyon jól éreztem magam! Jól voltak elosztva a gyalogtúrás napok, nem voltak megerőltetőek. A látogatott helyek mennyisége is optimális volt, nem rohantunk egyik helyről a másikra, volt idő megcsodálni mindent!
Nagyon köszönöm ezt az új-zélandi két hetet! Nagyon jó volt túrázni esőerdőben, vízesés mentén, iszapfortyogók között, mindenféle dombok és hegyek között. A sokféle érdekes program során a fókák, a bárányok, páfrányok, mamutfenyők fényképezése mellett jó volt rácsodálkozni Új-Zéland vizeinek színeire, hangjaira, virágainak illatára. Nagyon jó hangulatúak voltak a lakóautós esték Csongi báránysültjeivel, vörösborokkal, szebbnél szebb szálláshelyeken! Szerintem 10-es skálán 120-as értékelés!
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

márc. 14. — „Azt hiszem, kész vagyok egy újabb kalandra!” Várhatóan a délelőtti órákban találkozunk Budapesten a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2A termináljának indulási szintjén a csomagfeladó pultok előtt, majd egy európai átszállást követően megkezdjük hosszú repülésünket Új-Zéland irányába.
Az éjszakát a repülőn utazással töltjük.

márc. 15. — „Veszélyes dolog kilépni az ajtón, Frodó. Csak rálépsz az Útra, és ha nem tartod féken a lábadat, már el is sodródtál.” Reggel érkezünk valamelyik ázsiai nagyváros repülőterére, ahonnan tovább folytatjuk utunkat kelet felé. Napunk legnagyobb része utazással telik, miközben sorra haladunk át az időzónákon.
Az éjszakát a repülőn utazással töltjük.

márc. 16. — „Igazából nem is kéne itt lennünk! De itt vagyunk. Olyan ez, mint a nagy regényekben, Frodó úr!” Hosszú utazás után, előreláthatóan a délelőtti órákban száll le repülőnk Új-Zéland legnagyobb városában, Aucklandben. Leszállás után megismerkedünk a következő két hétben otthonunkként szolgáló, praktikus négyágyas lakóautókkal, majd egy közeli boltban feltöltjük élelmiszerkészleteinket. A várost elhagyva észak felé indulunk: első szálláshelyünk egy igazán különleges barlang mellett található. A Waipu-barlangot nem pusztán mészkőformái miatt keressük fel: a termek mennyezetén ugyanis pompás kék fényt kibocsátó lárvák élnek, melyek az emberben a csillagos égbolt illúzióját keltik.
Szállás: kijelölt éjszakázóhely.

márc. 17. — „Azok a fák a barátaink voltak!” Reggeli után Northland nyugati partjának legkiemelkedőbb látnivalójához, a Waipoua erdőhöz utazunk: itt, a Te Roroa törzs birodalmában találhatóak Új-Zéland híres kauri fái. A bámulatos faóriások nem csak a világ legnagyobb fái közé tartoznak 50 méteres magasságukkal, hanem a legősibb fafajok közé is. Felkeressük az “erdő urát”, a kétezer éves Tane Mahutát, és sétálunk egyet a sűrű szubtrópusi dzsungelben, ahol számos különleges növényfajt figyelhetünk meg. Továbbhaladva észak felé egy újabb ritka növénytársulást láthatunk: a sós tengeri ártérnek ezen a részén mangrove-erdők gyökereznek, melyeket a víz fölé épített pallókon közelíthetünk meg. Délután az ország észak-keleti részére utazunk, ahol Szent Pál szikláját és a Szivárvány-vízesést keressük fel. Éjszakánkat a közeli Hundertwasser-parkolóban töltjük, ahol a bécsi művész által készített híres mosdót is szemrevételezzük.
Szállás: kijelölt éjszakázóhely.

márc. 18. — „Te láttad már, Aragorn? Ecthelion Fehér Tornyát? Úgy ragyog az égen, akár egy gyöngyházfényű tüske.” Ezen a napon megkezdjük ereszkedésünket a sziget déli részére, első megállónk egy madárház, ahol többek között az ország leghíresebb állatfajával, Új-Zéland elsőszámú jelképével, a kivimadárral ismerkedhetünk meg közelebbről. A kivik éjszaka aktívak, ezért egy elsötétített területen nézhetjük, ahogy hosszú csőrükkel élelem után kutatva totyognak az avarban. Délutánra megérkezünk Aucklandbe, ahol egész Új-Zéland lakosságának 30 százaléka, közel 1,4 millió ember él. A város felfedezését még ezen a napon elkezdjük: elsőként a déli félteke legmagasabb épülete, a 328 m magas Sky Tower vár minket! Az estét szabadprogrammal töltjük, majd elfoglaljuk szálláshelyeinket a város egyik kempingjében.
Szállás: felszerelt kemping.

márc. 19. — „Így zajlik az élet a Megyében, telve jövés-menéssel és lassan beköszönő változásokkal.” Reggel a kikötői negyed felkeresésével folytatjuk Auckland megismerését, amely a város leghangulatosabb része. Meglátogatjuk a Szent Patrik székesegyházat, a város egyetemi parkját, és a halpiacot is — itt remek alkalom kínálkozik megkóstolni a dokkmunkások kedvenc ebédjét, frissen fogott tengeri falatok formájában! Ezután Új-Zéland egyik leghíresebb strandjára, Piha városába utazunk. A zord sziklák által határolt, fekete homokos tengerpartot őshonos erdőkön és bujazöld dombokon keresztül érjük el, a panorámát meglátva pedig egyből megértjük, miért ez a helyiek és a szörfösök kedvenc helye! A tengerparti kitekintő után továbbutazunk dél felé. Hamilton városában egy gyönyörűen kiépített botanikus park vár ránk: a különleges klímának köszönhetően találunk itt olasz, kínai, brit, japán, amerikai és indiai fajokkal berendezett kertet is — de természetesen a helyi növényvilággal is alaposabban megismerkedhetünk. Estére egy szép folyókanyarulathoz érkezünk.
Szállás: kijelölt éjszakázóhely.

márc. 20. — „A legapróbbak is képesek fordítani a jövő alakulásán.” Csodálatos nap vár ránk! Reggel Középföldére látogatunk, a Tolkien által elképzelt ősi földre, ahol A Gyűrűk Ura és A hobbit című könyvek története játszódik, melyek filmváltozatait Új-Zélandon forgatták. Első megállónk a legépebben maradt díszlet: a Megye-beli Hobbitfalva. Valóban az egész falut felépítették: kóborolhatunk a hobbit-üregek között, benézhetünk Zsáklakba és leülhetünk egy jóféle helyben főzött sörre a Zöld Sárkány fogadóban. Délután ideiglenesen elhagyjuk Középföldét, és a sziget geotermikus jelenségekben gazdag belseje felé indulunk: vár ránk a világ legtisztábbjaként számontartott, hihetetlen színekben pompázó Kék-forrás, mely döbbenetes vízhozamával Új-Zéland legbővizűbb vízforrása. Késő délután a Waimangu-völgybe utazunk, melynek érdekessége, hogy 1886-ban keletkezett, így geológiai értelemben rendkívül fiatalnak számít! Sétánk során megtapasztalhatjuk, miként hódít meg a növényzet egy friss területet, s könnyen elképzelhetjük, hogyan festett bolygónk a földtörténet hajnalán. Miután megcsodáltuk a világ legnagyobb kiterjedésű hőforrását is, visszabuszozunk lakóautóinkhoz és egy közeli vízesés szélére gurulunk.
Szállás: kijelölt éjszakázóhely.

márc. 21. — „Ha kétségeid vannak Trufa, mindig hallgass a szimatodra!” Reggeli után Rotorua városába látogatunk, melyet szabadprogram keretében fedezhetünk fel. Érdemes lesétálnunk a Rotorua-tó partjára, amely egy vulkáni kalderában fekszik, és felkeresnünk a városi parkok szerves részét képező hőforrásokat, termálmedencéket és gőzölgő, bugyogó iszapfortyogókat. A levegőbe szippantva itt egyből megértjük, hogy a kén városát miért csúfolják a helyiek egyszerűen “Rohadt-Rua”-nak... Megtekintjük az Ohinemutu maori falut, ahol az őslakos nép építészetével ismerkedhetünk; majd a várost elhagyva a Whakarewarewa-erdőben teszünk egy kellemes sétát. A csaknem 170 itt élő fafaj közül magasan kiemelkednek a hatalmas mamutfenyők, melyek között sétálva egészen aprónak érezhetjük magunkat, s egy különleges lombkorona sétány segítségével közelebbről is megismerkedhetünk a faóriásokkal. Korán érkezünk mai szálláshelyünkre, amely saját hőforrással is rendelkezik: jól megérdemelt fürdőzés és pihenés vár itt ránk.
Szállás: felszerelt kemping.
Gyalogtúra: táv 5 km; szint: fel 100 m, le 100 m.

márc. 22. — „Valami gomolyog keleten...” Reggel a különösen izgalmas Wai-o-Tapu Termálrezervátumba látogatunk. Itt találtató a Lady Knox gejzír, ami — némi rásegítéssel — minden nap pontosan 10:15-kor tör ki és hosszú percekig lövelli magából a forró vizet. A vulkáni utóműködés által kialakított területen néhány órás sétát teszünk, felkeressük a hatalmas, fortyogó, türkiz és narancs színekben pompázó Pezsgőmedencét, a leírhatatlan-zöld Ördögfürdőt, számos gőzölgő krátert, ásványkiválásoktól színes teraszt, valamint több sárbugyogót. Utunkat folytatva délután megállunk a Waikato-folyón alázúduló türkizkék Huka-vízesésnél, ahol ismét kipróbálhatjuk a termálvizes fürdőzést — ezúttal természetes úton képződött sziklamedencékben. Ha időnk engedi, még megállunk egy páratlanul széles kínálatot felvonultató helyi méhészetnél is.
Szállás: kijelölt éjszakázóhely.
Gyalogtúra: táv 3 km; szint: fel 100 m, le 100 m.

márc. 23. — „Mordorba nem szokás csak úgy besétálni.” Kora reggel visszatérünk Középföldére: egyenesen Mordor éjfekete földjére, vagyis a Tongariro Nemzeti Parkba utazunk. A terület jellegét három működő tűzhányó, a Tongariro, a Ngauruhoe és a Ruapehu határozza meg, s itt található a világ legmagasabb lávafennsíkja is. Egész napos gyalogtúrára indulunk Új-Zéland leglátványosabb túraútvonalán, amit a világ legszebb egynapos túrái között tartanak számon. A Tongariro-átkelés sorra veszi a nemzeti park legszebb tavait, krátereit és kilátópontjait. Az ösvény elején még bokros vidéken haladunk, de ahogy fokozatosan emelkedünk, a táj holdbélivé válik, s mi régi, megkövesedett lávaárak között túrázunk. Hamarosan elérjük a Vörös-krátert, majd a festői szépségű Smaragd és Kék-tavakhoz érkezünk. Megpihenünk itt, majd folytatva túránkat nemsokára érintjük a Déli-krátert. Jól láthatjuk innen az 1967 méter magas Tongariro vulkáni kúpját, míg a másik oldalon a 2287 méteres Ngauruhoe tűzhányó, vagyis a Gyűrűk Ura filmekből ismert Végzet-hegye magasodik. Késő délután érkezünk vissza lakóautóinkhoz, ahonnan a hegység északi lábához gurulunk. Fáradalmainkat szaunával is felszerelt kempingünkben pihenjük ki, ahol megfigyelhetjük a déli félteke égboltjának számunkra szokatlan csillagképeit is...
Szállás: felszerelt kemping.
Gyalogtúra: táv 19 km; szint: fel 800 m, le 1200 m.

márc. 24. — „Hát ez az a látvány, mely sosem tárult még elém!” Szálláshelyünket elhagyva a Wairarapa régió felé vesszük az irányt, ahol egy, a térség szívében található családi farmot keresünk fel. Rendhagyó sétánk során a tulajdonos vezetésével megismerkedhetünk a rendkívül barátságos új-zélandi bárányokon túl pár alpakával és a farm nevét adó, kilenc évszázados kahikatea fával is. Késő délután érkezünk a sziget legdélebbi csücskéhez, a Palliser-fok ikonikus világítótornyához, melynek tövéből tiszta időben a Déli-szigetig is elláthatunk. Ez a csendes-óceáni partszakasz egyben az ország legnagyobb fókakolóniájának otthona: kis szerencsével mi is megfigyelhetünk párat a napon sütkérező, jól megtermett, lusta medvefókákból.
Szállás: kijelölt éjszakázóhely.

márc. 25. — „A Holtak vájták bele a sziklába, és a Holtak őrzik.” Reggel a közeli Aorangi Nemzeti Parkba utazunk, s túrázni indulunk a látványos Putangirua tündérkémények között: az erózió által kialakított tornyok anyaga viszonylag puha szikla, mely felül keményebb, és így kevésbé erodálódott az évek során. Ahogy a szürke, baljósló formák között bolyongunk, rögtön megértjük, miért ezt a helyszínt választották az utolsó Gyűrűk Ura filmben a Holtak Ösvényén játszódó jelenetekhez... Délután folytatjuk Középfölde felfedezését: Völgyzugolyba, a tündék varázslatos otthonába látogatunk. Körbesétáljuk az ikonikus forgatási helyszínt, egy függőhídon átkelve pedig tanösvényen ismerkedhetünk a körülöttünk magasodó esőerdő lakóival. Napunk zárásaként visszatérünk a valóságba: Wellington felé vesszük az irányt, mely nem csak az ország fővárosa, hanem Új-Zéland egyik legjelentősebb kulturális és művészeti központja is. A lemenő nap fényeiben megcsodáljuk a lélegzetállító Szent Pál Katedrálist és a Parlamentet.
Szállás: kijelölt éjszakázóhely.
Gyalogtúra: táv 5 km; szint: fel 250 m, le 250 m.

márc. 26. — „Titokban tartottad? Elrejtetted?” Folytatjuk Wellington felfedezését, egyúttal fel is készítve magunkat a közelgő búcsúra, melyet az Északi-szigettől veszünk. Reggeli után a Weta Műhelybe indulunk, ahol a Gyűrűk Ura és A hobbit trilógiák díszleteinek jelentős részét készítették, melyek ma ki vannak állítva: vezetett séta keretében benézhetünk a kulisszák mögé is! Ezután ellátogatunk a kihagyhatatlan Nemzeti Múzeumba, a Te Papába, ahol egyszerre kapunk betekintést az ország földrajzába, történelmébe, kultúrájába, állat- és növényvilágába. Ennél jobb összegzést nem is kaphatnánk az elmúlt napok élményeiről — s egyben egy új lendületet is, amellyel nekivágunk a Déli-sziget felfedezésének! Kora délután kompra szállunk és átszeljük az óceánt, az esti órákban érkezve Picton városába.
Szállás: felszerelt kemping.

márc. 27. — „Itt pintben mérik?” Az első teljes napunk a Déli-szigeten! Új-Zéland egy újabb arcát ismerhetjük meg a közkedvelt Queen Charlotte túraútvonal felkeresésével, amivel a napunkat indítjuk. Utunk gyönyörű, türkiz öblök és zöldellő hegygerincek mentén halad, szinte mediterrán hangulatot idéz a tengerparti panoráma. Félnapos kirándulásunk után a világhírű Marlborough borvidékre látogatunk, amelyet a sauvignonok második hazájának is neveznek, de chardonnay és pinot noir szőlők is gazdagon teremnek a régióban. Az egyik pincészetben magunk is megízlelhetjük a híres új-zélandi nedűket egy borkóstoló keretében — és természetesen vásárolhatunk is a különleges palackokból.
Szállás: kijelölt éjszakázóhely.
Gyalogtúra: táv 4 km; szint: fel 100 m, le 100 m.

márc. 28. — „Dúnföldi Crebainok!” (de legalábbis bálnák, cápák, pingvinek...) Korán kelünk, hogy minél előbb eljuthassunk a keleti partvidék ikonikus helyszínére, az óceáni élővilág felfedezésének bázisára: Kaikoruába! Kaikorua maori nyelven folyami rákot jelent, ami a leghíresebb alapanyaga és jelképe is a városnak — ám mi most elsősorban a fókákra, kardszárnyú delfinekre, pingvinekre, bálnákra, cápákra fókuszálunk. Mivel Új-Zéland mindezen tengeri élőlények vándorlásának célpontja, 95%-os eséllyel láthatjuk a szárazföldről az állatokat! Délután a Waipara régió érintésével — itt megállunk egy-egy gyors pihenőre a MacKintosh strandnál és a Te Ara Matairangi kilátópontnál — az ország második legnagyobb városába, Christchurchbe érkezünk.
Szállás: kijelölt éjszakázóhely.

márc. 29. — „Hegyeket akarok látni megint! Hegyeket, Gandalf!” Hosszabb utazás vár ránk, aminek a célpontja a Déli-Alpok szívében fekvő Aoraki. A Mount Cook az ország legmagasabb hegycsúcsa, egyben síelők, hegymászók, extrémsportolók kedvelt helyszíne. Mi sem tétlenkedünk sokáig, kis pihenő és ebédszünet után bakancsot húzunk, és nekivágunk a Hooker Valley túraútnak. Az útvonal technikailag nem nehéz, ám annál látványosabb! A havas hegyekkel, patakokkal, különböző jégformációkkal és függőhidakkal tarkított ösvényen haladva csodás kilátás vár fogad minket a Mueller-gleccserre, a Hooker-tóra és Mount Cook csúcsára. Napunk megkoronázásaként megvárjuk a naplementét a Mueller-tónál.
Szállás: felszerelt kemping.
Gyalogtúra: táv 11 km; szint: fel 200 m, le 200 m.

márc. 30. — „Nézd, most tükör lesz a víz, és a szíved messzire hív, ha elhiszed, amit látsz.” Tóvidékekkel teli nap vár ránk: első állomásként a két testvért, a Pukaki-tavat és a Tekapo-tavat keressük fel. Meglátogatjuk a Tekapo partján álló kis anglikán Jó Pásztor templomot, majd felsétálunk a Mount Johnra. Utunkat 360 fokos panoráma kíséri: a kilátás a tóra, a rózsaszín-lila csillagfürt mezőkre és a környező hegyekre minden képzeletet felülmúl. Ebédünket ebben az idilli környezetben, a dombtetőn fogyasztjuk el, majd visszatérünk lakóautóinkhoz. Délután tovább utazunk a Clearwater-tó vidékére, ahol egy könnyed sétával zárjuk a napot.
Szállás: kijelölt éjszakázóhely.
Gyalogtúra: táv 8 km; szint: fel 400 m, le 400 m.

márc. 31. — „Hol van a ló, s a lovasa? Hol van a kürt, mely úgy harsogott?” A Déli-sziget meglátogatása sem telhet el anélkül, hogy felkeressünk egy, A gyűrűk urából ismert helyszínt, ezért búcsúnapunkon a rohírok hazájába, Edorasba látogatunk el. A forgatás helyszínéül szolgáló Mount Sunday érintetlen vidékén egy rövid sétát teszünk, ez azonban éppen elég ahhoz, hogy megértsük, miért választotta az emberek népe ezt helyet hazájának. Rohan után visszaindulunk Christchurchbe, ahol lakóautóink leadását követően laza városnézéssel töltjük a délutánt, mielőtt egy kellemes helyi étteremben elköltjük búcsúvacsoránkat.
Szállás: hostel (6 ágyas szobák).

ápr. 01. — „Jöttömre két nap múltán számítsatok, pirkadatkor, kelet felől!” Repülőgépünk pontos indulásának függvényében (várhatóan a reggeli órákban) a repülőtérre utazunk és megkezdjük hosszú utunkat Európa felé.
Az éjszakát a repülőn utazással töltjük.

ápr. 02. — „Van, ki vándor, s hazaér.” Várhatóan az esti órákban érkezünk Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Utazásunk kalandtúra, mely Új-Zéland távoli, elzárt részeire is vezet. Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

FIGYELEM! Élménytúránk szerves részét képezi több olyan program és helyszín, melyek J. R. R. Tolkien angol író világhírű regényeinek filmadaptációihoz kapcsolódnak. Mivel Új-Zéland és ezek a művek szervesen kötődnek egymáshoz, a szigeten járva óhatatlanul is lépten-nyomon „Középföldébe” botlunk. Fenti okokból nyomatékosan javasoljuk a Gyűrűk Ura filmtrilógia (újbóli) megtekintését az utazás előtt!

Csomagolás Hozhatsz magaddal 1 db, maximum 15 kg-os feladott poggyászt, és 1 db, maximum 40x30x20 cm-es kézipoggyászt. Fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz vagy éles tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. Tedd ezeket a feladott poggyászba! A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet, a nagyobbakat tedd a feladott poggyászba! Lakóautóink tárolási- és pakolási lehetőségeit figyelembe véve a legpraktikusabb poggyász a sporttáska/utazótáska vagy a nagyhátizsák, a keményfedeles bőrönd azonban nem jó választás.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól némileg eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Egészségügyi ellátás szempontjából Új-Zéland fejlett, ám drága ország. Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: Lakóautóinkban meleg vizes zuhanyzási lehetőség rendelkezésünkre áll. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltások: covid-19.

Elektromos áram Új-Zélandon az „I” típusú aljzat használatos, a hálózat 240 V és 50 Hz (bővebben: electricaloutlet.org/type-i). Átalakítót, autóstöltőt, powerbanket érdemes magunkkal hoznunk! Lakóautóinkban fejenként 1 db USB töltési lehetőség folyamatosan (mozgás közben és álláskor is) rendelkezésünkre áll.

Étel, ital Lakóautóinkban minden reggel és este közösen készítünk (meleg) ételeket, melyek költségeit a Részvételi díj tartalmazza. Lakóautóinkban egyszerű, de felszerelt konyha áll rendelkezésünkre (elérhető eszközök: hűtő, gáztűzhely, vízcsap, mosogató, edények és célszerszámok, tányérok, bögrék, evőeszközök) az ételkészítéshez. Ebédre piknik jelleggel hideg élelmiszert fogyaszthatunk, ehhez rendszeresen szánunk időt vásárlásra helyi élelmiszerboltokban. A nagyobb városokban (Auckland, Wellington) éttermekbe is betérhetünk. Az ebédek és az éttermi fogyasztások költségeit a Részvételi díj nem tartalmazza. Bár az új-zélandi élelmiszerárszint magasabb az itthon megszokottnál, mindennemű élelmiszert tilos bevinni az országba, ezért csak helyben vásárolhatunk. A vezetékes víz biztonságosan fogyasztható, kulacsainkat rendszeresen fel tudjuk tölteni, így nincs szükség palackozott víz vásárlására.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák Utazásunk legnehezebb túrája a Tongariro-átkelés, melynek teljesítéséhez átlagosan sportos erőnlét és némi túrázási tapasztalat szükséges, nagyobb szintemelkedéssel kell számolnunk. Az útvonal köves, sziklás, poros, de az ösvények jól járhatók. További két nagyobb túránk a Hooker Valley Track és a Mount John Walkway. Előbbinél nagy hegyek között haladunk többnyire sík, köves úton, de számítani kell néhány lépcsőre, illetve függőhidakon való átkelésekre is. Utóbbi szintén könnyű túra, csak egy kis emelkedő jelent kihívást, ami a kilátóponthoz vezet. Ezeken kívül néhány további könnyebb túrát, nagyobb sétát teszünk.

Időjárás Mivel igen nagy területet járunk be, változatos — és változékony! — időjárásra kell készülnünk. Tengerszinten kellemes kora őszi idő, nappal 18-23°C, éjszaka 7-15°C várható. A hegyvidékeken, különösen a Tongariro Nemzeti Parkban és a Mount Cook Nemzeti Parkban ennél természetesen hidegebb van, utóbbinál akár hófoltok is boríthatják a hegycsúcsokat. Eső és erős szél is előfordulhat, ezért hozzunk magunkkal széldzsekit, esőkabátot.

Kommunikáció Új-Zéland hivatalos nyelvei az angol és a maori. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban Új-Zéland nem része a szabályozott roaming díjszabásnak, s a településeken kívül sok helyen nincs lefedettség. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál. Időeltolódás: Új-Zélandon utazásunk idején a téli közép-európai időhöz (CET) képest +12 óra, a nyári közép-európai időhöz (CEST) képest +11 óra az időeltolódás.

Lakóautó Bérelt járműveink alapja Fiat Ducato vagy hasonló méretű (kb. 7 méter hosszú), automata váltós kisbusz, melyet 4 ágyas lakóautóvá alakítottak (egy dupla- és két szimpla ággyal). Kényelmünkről felszerelt konyha, folyamatos áramellátás és fűtés, melegvizes zuhany és kémiai WC, belső és külső kempingasztal és -székek, teljes ágynemű, valamint praktikusan pakolható szekrények és fiókok gondoskodnak.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 15 fő.

Szállások Új-Zélandon a „kemping” fogalma némileg eltér az Európában megszokottól: inkább „kijelölt éjszakázóhelynek” nevezhetjük őket, vagyis ezek a szálláshelyszínek legtöbbször nagyon egyszerű színvonalúak. Tiszta WC minden esetben rendelkezésre áll (így nem kell lakóautóink kémiai vécéit használnunk), de egyéb létesítmények nem mindig — ez azonban nem okoz problémát, hiszen lakóautóinkban mindent megtalálunk, ami kényelmünkhöz szükséges. Négy éjszakát jól felszerelt, hőforrással is rendelkező, európai stílusú kempingekben töltünk, utolsó szállásunk pedig hostelben, 6 ágyas szobákban lesz.

Szükséges felszerelés útlevél, esőkabát/esernyő, túracipő/bakancs, gyógyszerek, meleg öltözet, fürdőruha, törölköző, papucs, fej- vagy zseblámba, kishátizsák a napi programokhoz, napkrém, kézfertőtlenítő gél, szájmaszk.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezetők természetesen mindent megtesznek annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük nemdohányzó társaikra és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás és közlekedés Hagyományos és diszkont légitársaságokkal, több átszállással repülünk Budapesttől Aucklandig és Christchurchtől Budapestig. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba felár nélkül transzfert biztosítunk. Új-Zélandon belül bérelt, 4 ágyas lakóautókkal közlekedünk — ez a szigetországban az utazás egyik legelterjedtebb módja, ami biztosítja, hogy szabadon és kötöttségek nélkül fedezzük fel az eldugottabb részeket is. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú lakóautókat kapunk. Az Északi-szigetről menetrendszerinti komppal kelünk át a Déli-szigetre.

Útiokmányok Magyar állampolgárok csak vízum birtokában utazhatnak Új-Zélandra, melynek beszerzését irodánk intézi, a vízum és az ügyintézés költségeit a részvételi díj tartalmazza. A vízumhoz szükség van: kilépéstől számítva még legalább 3 hónapig érvényes útlevélre, valamint 1 db fehér hátterű színes elektronikus igazolványképre. Ezekről mindenki maga köteles gondoskodni.

Valuta A hivatalos fizetőeszköz az új-zélandi dollár (1 NZD = kb. 200 HUF). Készpénzben euró (EUR) kivitele javasolt, melyet leszállás után az aucklandi repülőtéren válthatunk át a helyi fizetőeszközre. Kevés készpénzt javasolt csak hozni, ugyanis dombornyomott bankkártyával szinte mindenhol gond nélkül fizethetünk. Ajánlott költőpénz: kb. 400-500 euró (további étkezésekre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezetők
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Böröczky Csongor
Száler Tímea
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza az összes repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 15 kg-os feladott poggyászt és 1 db max. 40×30×20 cm-es kézipoggyászt; a helyi közlekedést bérelt, jól felszerelt lakóautókkal (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt) és a két sziget között közlekedő komppal; 4 éjszaka szállást kempingekben, 1 éjszaka szállást hostelben; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; a lakóautóbérlés időtartama alatt a közösen készített vacsorákat és reggeliket; az új-zélandi vízum árát és a teljeskörű vízumügyintézést; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a (további) étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Sajnos erre az utunkra már lejárt a jelentkezési határidő, de lehet pont van még számodra egy szabad hely a csoportban!
Amennyiben szeretnél velünk tartani, kérjük írj nekünk a [email protected] címre!