USA – nemzeti parkok

USA – nemzeti parkok

kedvezményekkel akár:
1.383.231 Ft
csökkentett áraink
Törzsutas kedvezménnyel: 1.464.597 Ft
26 éves kor alatt: 1.383.231 Ft
teljes részvételi díj:
1.627.330 Ft
mit tartalmaz?
2024.08.10. — 2024.08.25.

USA – nemzeti parkok 2024.08.10. — 2024.08.25.

Overland nagyutazás az Egyesült Államok legkáprázatosabb vidékein

felveszem a bakancslistámra! Szeretnék jelentkezni! ajándékba adom!
— Kéne valami jó bevezetőszöveg!
— Szerintem simán sorold fel a nemzeti parkokat ahova megyünk!
— Micsoda? Csak írjam be, hogy Yellowstone, Teton, Arches, Monument Valley, Antilop-kanyon, Bryce-kanyon, Grand-kanyon, Death Valley, Yosemite?
— Japp, így elég is.
— Öhm... jó, akkor ez készen van!
16 nap (8 munkanap)maximum 20 fő
Elképesztő tájak, barátságos amerikaiak, jó társaság, közös főzések és mosogatások, fárasztó napok. Ez mind az USA nemzeti parkok kalandtúra. Kihagyhatatlan!
Ikonikus utazás, amit az unokáimnak is mesélni fogok. Igazi ROAD MOVIE élmény!
Első közös, szervezett utazásom, nagyon jó benyomást keltett, szuper volt! Köszönöm!
Örülök, hogy ilyen remek csapattal egy igazán kalandos Qalandar túrán vehettem részt. Jókedv, móka, kacagás és hát a lenyűgöző nemzeti parkok örökre belopták magukat a szívembe.
Életem bakancslistája! Fantasztikus élmény volt, a túra programjai nagyon jól voltak összeállítva! Imádtam minden percét! Nagyon köszönöm!

aug. 10. — Vár a (vad)nyugat!Várhatóan a hajnali órákban találkozunk Budapesten a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának indulási szintjén a 70. számú csomagfeladó pult előtt, majd megkezdjük hosszú repülésünket az Egyesült Államok felé. A késő esti órákban érkezünk Montanába, Bozeman városkájába, ahol felvesszük kisbuszainkat és elfoglaljuk szállásunkat.
Szállás: hostel (3-6 ágyas szobák).

aug. 11. — Yellowstone: A világ legelső nemzeti parkjaReggel — vasárnap lévén — fakultatív szentmisén veszünk részt, egy nagyobb vásárlás keretében feltöltjük élelmiszerkészleteinket, s máris az ország első nemzeti parkja, a világ gejzírjeinek több mint felét magába foglaló Yellowstone felé indulunk. Első megállónk a színpompás mésztufa gátjairól híres Mammoth-hőforrásmező, ahol egy kiépített útvonalon besétálunk egészen a Kanári-forrásig. Késő délután érkezünk a Yellowstone központi részén elhelyezkedő Canyon Villagebe, felállítjuk sátrainkat és első, ismerkedős tábortüzünk mellett elkészítjük vacsoránkat.
Szállás: kemping. Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

aug. 12. — Yellowstone: Bölény- és gejzír-lesenKorai ébresztő után első utunk a szabadon legelésző bölénycsordáiról nevezetes Lamar-völgybe vezet: érdemes lesz sietnünk, hogy a hajnalban aktív állatokat láthassuk. Útközben megállunk a Yellowstone-folyó fölé magasodó kilátópontok legszebbikénél, ahol kiválóan látszanak a térséget évmilliókon át alakító vulkánkitörések jól elkülönülő rétegei. Ezután a park egyik leghíresebb látványosságát, a Yellowstone-kanyon alsó vízesését csodáljuk meg: a dübörgő folyó csaknem háromszáz méteres mélységben vág utat magának. Következő megállónk egy iszapvulkán-mező: ezek a képződmények a „rendes” vulkánokkal ellentétben hidegüzeműek, így egészen közel mehetünk hozzájuk, hogy megfigyeljük pöfékelésüket és bugyogásukat. Délután ellátogatunk a Norris-gejzírmedencébe, amely Yellowstone legmelegebb, legöregebb és legdinamikusabb geotermikus területe. Méltán a legek helye ez: itt található a Gőzhajó-gejzír, amely 90 méteres kilövelléseivel kéthetente ámítja el az odalátogatókat. Kiépített ösvényünk élénkzöld fenyvesek által körülzárt, krémszínű tájon halad keresztül, közvetlenül a gőzölgő, pöfékelő és bugyborékoló geotermikus képződmények mellett.
Szállás: kemping.

aug. 13. — Yellowstone: Bugyborékolások a Föld mélyérőlÉbresztő után bemelegítés gyanánt a Fountain Paintpot körutat járjuk végig, amely rengeteg apró gejzírrel és fumarolával örvendeztet meg minket. Még a délelőtt során megérkezünk a Yellowstone Nemzeti Park egyik legcsodálatosabb helyszínére, a Nagy Prizma-forráshoz. Színpompás, gőzölgő, elbűvölő hely ez, mely közelről szemlélve egészen megbabonáz, ezért inkább gyorsan felsétálunk a kilátópontra, hogy madártávlatból is megtekintsük a különös természeti jelenséget. Ebédünk elfogyasztása után kisebb túrára adjuk fejünket: egy hőforrásokkal tarkított ösvényen, a Firehole-folyó mellett haladva érkezünk meg az Öreg Hűséges gejzírhez. Nomen est omen: a világ leghíresebb gejzírje körülbelül másfél óránként, 30-50 m magasra biztosan kilövell — természetesen mi is megvárjuk soron következő kitörését! Este elhagyjuk a parkot, s dél felé indulunk.
Szállás: kemping.
Gyalogtúra: táv: 5 km; szint: minimális.

aug. 14. — Grand Teton: Túrázás égbe törő sziklás hegycsúcsok közöttReggel a rendkívüli vadvilágáról és kristálytiszta tavairól híres, közeli Grand Teton Nemzeti Parkba utazunk. Megállunk a hatalmas, festői hegyekkel övezett Jackson-tó mellett, ahol egy gyönyörű kilátópontról szemléljük a tájat. Következő állomásunk — szintén a Jackson-tó partján — az apró és kevesek által ismert Szent Szív kápolna. A harmincas években épült, tájba simuló, rönkökből épült kápolna történelmi épületnek számít az amerikai kontinensen. Napunk fénypontja mégis a Jenny-tóhoz kapcsolódik: feltúrázunk a tavat tápláló Vízesés-patak mentén az Inspirációs-ponthoz. Innen lélegzetelállító kilátás nyílik a tóra és a nagy zajjal tovarobogó Rejtett-vízesésre is. Késő délután Jackson városán keresztül Idaho állam határáig hajtunk.
Szállás: egyszerű kemping.
Gyalogtúra: táv: 8 km; szint: fel 150 m, le 150 m.

aug. 15. — Salt Lake City: Mormon telepesek földjénDélelőttünk autózással telik: délben érkezünk Salt Lake City-be, Utah állam fővárosába, amely egyben a mormon vallás központja is. Körbesétáljuk a felhőkarcolókkal övezett Templom-teret: a legkülönlegesebb épület a Sóstó Imaház, ahol orgonakoncerttel várják a betérőket — de természetesen a mormonok életét és a templom építését bemutató kiállítást is megnézzük. Élelmiszerkészleteink feltöltése után tovább robogunk dél felé: estére érkezünk Green Riverbe, ahol a település nevéhez méltóan végre ismét üdezöld környezet vár ránk.
Szállás: kemping.

aug. 16. — Arches: Boltívek itt is, ott is, amottisTeljes napunkat a természetes kőhídjairól, kapujairól elnevezett Arches Nemzeti Parkban töltjük. Délelőtt háromórás túrára indulunk az Ördög Kertjében: ez egy igazi szoborpark, amely rengeteg különleges és csodálatos képződményt tartogat számunkra — például a szürreálisan légies Landscape Arch-ot vagy a testközelből is megtekinthető Partition Arch-ot. Ebéd előtt még felkeresünk egy kevésbé ismert helyet, a Sand Dunes Arch-ot, amit mezítláb a vörös homokban gázolva közelíthetünk meg. Délután újabb túrára indulunk: ezúttal a nemzeti park címlapcsodáját, a Delicate Arch-ot célozzuk meg. Ezzel persze még nincs vége a sornak: napunk hátralévő részében olyan nevezetességeket látogatunk meg, mint a 39 méter magas Balanced Rock vagy a monumentális méretű Double Arch.
Szállás: egyszerű kemping.
Gyalogtúra: táv: 8 km; szint: fel 100 m, le 100 m.

aug. 17. — Monument Valley & Antilop-kanyon: A víz és a szél erejeSátorbontás után Utah déli határvidékére utazunk: ez a Navahó indiánok területe — és a meghökkentő sziklaformációk otthona is. Elsőként Monument Valley-be érkezünk: itt található az a nyílegyenes út, amely Robert Zemeckis világhírű filmjében Forrest Gump visszafordulásának helyszíne. Ennél drámaibb hátteret valóban nehéz lenne elképzelni: a végtelen fennsíkból kiemelkedő sziklatömbök és -tornyok uralják a tájat. Ebéd után túránk egyik — szó szerinti — fénypontja következik: a beszivárgó napsugaraktól különös fényjátékban vörösen táncoló, eldugott Antilop-X-kanyonban teszünk sétát, helyi navahó vezetéssel. Következő megállónk a Colorado folyó híres Patkó-kanyarulata, ahol a fennsík peremén állva háromszáz méteres mélységbe tekinthetünk alá a folyó évezredes munkájának eredményére.
Szállás: kemping. Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.
Gyalogtúra: táv: 1-1 km; szint: minimális.

aug. 18. — Bryce: A sivatag tűpárnájaVasárnap lévén napunkat fakultatív szentmisével kezdjük (vagy megtekinthetjük a Kis-Hollywood Múzeumot), majd az Ebenezer Bryce mormon telepesről elnevezett, leginkább a vörös és fehér megannyi árnyalatában pompázó sziklatűiről nevezetes kanyont keressük fel. Bár kőtornyokat más nemzeti parkokban is láthatunk, ilyen sűrűségben máshol nem találkozhatunk velük — egészen szürreális élmény közöttük sétálni! A Napkelte-ponttól indulva a Királynő Kertje útvonalon ereszkedünk le a kanyon pereméről, majd a Navahó körúton haladva kapaszkodunk fel a Napnyugta-pontig; útközben érintve a park leghíresebb formációit, köztük Thor pörölyét. Visszatérve kisbuszainkhoz továbbhajtunk a kanyonperemen: több kilátópontot érintve egészen 2800 m-es magasságig emelkedünk, ahonnan már az egész nemzeti parkot beláthatjuk! Késő délután a kempingünk tőszomszédságában elhelyezkedő, gyönyörű homoksivataghoz utazunk, ahol a magasabb dűnék tetejéről felejthetetlen sivatagi naplementében lesz részünk!
Szállás: kemping.
Gyalogtúra: táv: 6 km; szint: fel 150 m, le 150 m.

aug. 19. — Grand Canyon: A Colorado-folyó mesterműveDélelőttünket autózással töltjük: fenyvesek, majd egyre kopárabb táj kísér bennünket, miközben átkelünk Arizonába, és megérkezünk a Grand Canyon déli peremének kapujába, a Desert View kilátóba. A húsz méter magas kilátót az 1930-as években építették historizáló, ősi pueblo stílusban, mint oly sok más épületet is a nemzeti parkban — tetejéről szuper kilátás nyílik a folyóra és a „Nagy szurdokra”. Ebéd után letekintünk a beszédes nevű Grandview kilátópontból, majd elfoglaljuk szállásunkat a kanyon központi kempingjében. Délután a nemzeti park buszaival járjuk körbe a déli perem nyugati részének legszebb kilátópontjait: rövid sétákat téve jutunk el egészen a Hermit-pihenőig. Utolsó megállónkon megvárjuk a napnyugtát: a súrlófényben — ha az időjárás is kedvező — láthatjuk, ahogy a sárga és vörös végtelen árnyalataiban pompázó kanyon teljes nagyságában elterül előttünk.
Szállás: kemping.
Gyalogtúra: táv: 1-1 km; szint: minimális.

aug. 20. — Las Vegas: a szerencsével csak óvatosan!Kora reggel elhagyjuk a Grand Canyon Nemzeti Parkot és újra nekifeszülünk az országútnak. Az Egyesült Állomokban hatalmas kultúrája van az autós utazásnak, ebbe igazán ezen a délelőttön kóstolhatunk bele, hiszen az ország legikonikusabb főútján, a 66-os úton fogunk haladni. Az út építése óta sok idő telt el, a modern autópályák kiépülése óta megcsappant rajta a forgalom, de ma is teljes hosszában végigautózható. Rengeteg retro benzinkút, motel és vendéglő található az út mellett, melyek egyikében meg is állunk körülnézni. Nagyobb vásárlás és ebéd után érkezünk a harmincas évek másik hatalmas építményéhez: a Hoover-gáthoz. A gát a paksi atomerőművel megegyező teljesítményű, mellyel igen jelentős szerepe van a térség villamosenergia- és édesvíz-ellátásában. Késő délután érkezünk a káprázatos Las Vegasba, és szállásunk elfoglalása után belevetjük magunkat a város forgatagába: megtekintjük a Bellagio kaszinó híres szökőkútjátékát, majd szabadprogram keretében tehetjük meg tétjeinket a legszimpatikusabb játékasztaloknál.
Szállás: szálloda (3-4 fős szobák).

aug. 21. — Halál-völgy: ahol élet valóban alig vanA bűn városát elhagyva meglátogatjuk az igazi Nevadát — vagyis a perzselő sivatagot. A Halál-völgy Nemzeti Park névre keresztelt természetvédelmi terület elnevezése egyáltalán nem túlzás, hiszen ez a Föld egyik legforróbb területe: száraz, sivatagos, sókristályokkal díszített, rögös földdel borított holdi táj, ahol gyakori az 50°C feletti hőmérséklet. Elsőként a Dante kilátópontnál állunk meg, ahonnan tiszta idő esetén egyszerre láthatjuk a kontinentális USA legmagasabb (Mount Whitney, 4421 m) és legmélyebb (Badwater, -86 m) pontját. Továbbhaladva körülnézünk egy hagyományos homoksivatagban is, majd vásárlás után érkezünk meg kempingünkbe, amely már a Yosemite Nemzeti Park szélén található. Élménytúránk talán legcsodálatosabb napjai következnek a vízeséseiről és monumentális gránittömbjeiről ismert parkban, ahol az élénkzöld tűlevelű növényzet igazán üdítő látvány a korábbi napok sivatagos vidékeihez képest. Páratlanul megnyugtató hely ez, mely igen könnyen hatalmába kerít.
Szállás: kemping.

aug. 22. — Yosemite: A világ leghíresebb (és legszebb) völgyeDélelőtt először az Alex Honnold által 2017-ben biztosítás nélkül megmászott, 900 méter magas sziklafal, az El Capitan lábát érintjük meg. A Yosemite-folyó partján, egy kiadós fürdőzés után költjük el ebédünket, miközben a völgy pereméről alázúduló Yosemite-vízesésben gyönyörködhetünk. Délután a Mariposa-erdőt látogatjuk meg, mely több mint ötszáz kaliforniai mamutfenyőnek, köztük néhány többezer éves példánynak is otthont ad. Rövid körsétát teszünk az ősi erdőben: felkeressük többek között a Grizzly Giantet, mely közel 64 méteres magasságával és 963 köbméteres térfogatával az erdő legnagyobbika. Megtekintjük továbbá az ikonikus Kalifornia-alagút-fát, melynek a törzsébe vájt óriási lyukon akár egy személyautó is átférne. Este a Yosemite legszebb kilátójából, a Gleccser-pontról gyönyörködünk a Half Dome csúcsát bearanyozó lemenő nap sugarainak színkavalkádjában, és a lábaink alatt ezer méteres mélységben elterülő üdezöld völgyben.
Szállás: kemping.
Gyalogtúra: táv: 3 km; szint: fel 100 m, le 100 m.

aug. 23. — Yosemite: Gránittömbök, fenyvesek, vízesésekKora reggel túrára indulunk a Half Dome irányába. Utunk során végig páratlan látványban gyönyörködhetünk, miközben az óriási sziklák között csobogó patak mentén, időnként buja zöld erdei csapásokon, olykor sziklába vájt ösvényeken törünk egyre magasabbra. Testközelből csodáljuk meg a Vernal- és Nevada-vízeséseket, melyekre egyaránt felnézhetünk lábaiktól, majd miután nem csak tekintetünkkel, de lépteinkkel is elértük azok tetejét, fentről is visszatekinthetünk a lezúduló víztömegekre. Ebédszünetünket varázslatos környezetben töltjük a Nevada-vízesés tetején, majd egy másik úton indulunk vissza a völgybe: fenyves-rengetegek között ereszkedünk, körülöttünk szürke gránitfalak karcolják az eget, a nem is olyan messzi távolban pedig a déli nap fényeiben tetszelgő Half Dome gránittömbjében gyönyörködünk. Délután fájó szívvel magunk mögött hagyjuk élménytúránk utolsó nemzeti parkját, és a Csendes-óceán partján fekvő San Franciscoba utazunk.
Szállás: egyszerű kemping.
Gyalogtúra: táv: 12 km; szint: fel 650 m, le 650 m.

aug. 24. — „If you're going to Saaan FranciscooooReggeli után városnézésre indulunk Amerika legszebbnek tartott nagyvárosában: első megállónk mi más is lehetne, mint a világhírű Golden Gate híd! Innen a belváros felé vesszük az irányt: a kikötőben meglátogatjuk a sütkérező oroszlánfókákat, felkeressük a filmekből jól ismert Lombard utcát, és természetesen elkészítjük kötelező fényképeinket a meredek utcákon gördülő kábelvasutakkal — háttérben az Alcatraz egykori börtönszigetével. Repülőgépünk pontos indulásának függvényében a repülőtérre hajtunk (ha időnk engedi, útközben megállunk a három évtized rendszerkritikus falfestményeit felvonultató Balmy-sikátornál), megválunk kisbuszainktól, és megkezdjük hosszú hazautazásunkat.
Az éjszakát a repülőn utazással töltjük.

aug. 25. — Máris itthon?!Több átszállást követően várhatóan az esti órákban érkezünk Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Hozhatsz magaddal 1 db, maximum 15 kg-os feladott poggyászt, valamint 1 db, maximum 40×30×18 cm-es és maximum 8 kg-os kézipoggyászt. Ezekben mindennek benne kell lennie, tehát nem hozható pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. Tedd ezeket a feladott poggyászba! A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet, a nagyobbakat tedd a feladott poggyászba! Kisbuszaink tárolási- és pakolási lehetőségeit figyelembe véve a legpraktikusabb poggyász a sporttáska/utazótáska; a keményfedeles bőrönd vagy a nagyhátizsák nem jó választás. Kérlek, hozz minél kisebb poggyászt magaddal, hogy könnyebben elférjünk a kisbuszokban!

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, antibiotikum, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól némileg eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Egészségügyi ellátás szempontjából az Amerikai Egyesült Állomok fejlett, ám nagyon drága ország. Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: Három kivétellel minden kempingünkben lesz lehetőség zuhanyzásra (5 perc meleg víz költsége jellemzően 4-5 USD, mely helyben fizetendő). Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Az Egyesült Állomokban az „A” típusú aljzat használatos, a hálózat 120 V és 60 Hz (bővebben: electricaloutlet.org/type-a). Átalakítót, elosztót, autóstöltőt és powerbank-et érdemes magunkkal hoznunk! Kisbuszainkban USB töltési lehetőség rendelkezésünkre áll, a kempingek többségében azonban nagyon korlátozottak a lehetőségek: csak a közös helységekben (mosdók, zuhanyzók) található konnektorokat használhatjuk.

Étel, ital Kempingjeinkben minden reggel és este közösen készítünk (meleg) ételeket, melyek költségeit a Részvételi díj tartalmazza. Kisbuszainkban az egyszerű tábori konyha eszközei rendelkezésünkre állnak (hűtőláda, gáztűzhely, edények és célszerszámok, tányérok, evőeszközök); azonban bögréről, kulacsról, evőeszközről mindenkinek magának kell gondoskodnia. Ebédre piknik jelleggel hideg élelmiszert fogyaszthatunk, ehhez rendszeresen szánunk időt vásárlásra helyi élelmiszerboltokban. A nagyobb városokban (Salt Lake City, Las Vegas) éttermekbe is betérhetünk. Az ebédek és az éttermi fogyasztások költségeit a Részvételi díj nem tartalmazza. Bár az élelmiszerárszint magasabb az itthon megszokottnál, élelmiszert tilos bevinni az országba, ezért csak helyben vásárolhatunk. A vezetékes víz biztonságosan fogyasztható, kulacsainkat rendszeresen fel tudjuk tölteni, így nincs szükség palackozott víz vásárlására.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák Utazásunk 4 félnapos túrát tartalmaz (Teton, Arches, Bryce, Yosemite), melyek teljesíthetők átlagosan sportos erőnléttel: sem a távolságok, sem a szintemelkedések nem túlságosan nagyok; mindenhol kitaposott ösvényeken haladunk. Ezeken kívül csak néhány nagyobb sétát teszünk.

Időjárás Mivel igen nagy területet járunk be, változatos időjárásra kell készülnünk: északon hűvösebb (nappal 22-27°C, éjszaka 8-12°C) várható, délen azonban erős melegre (nappal 32-38°C, éjszaka 15-20°C) számíthatunk. A hegységekben, a túrák során hidegebb és változékonyabb az időjárás, meleg és szélálló öltözet szükséges. Eső is előfordulhat, mindenképpen hozzunk magunkkal esőkabátot vagy kis esernyőt!

Kommunikáció A hivatalos nyelv az angol. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban az Amerikai Egyesült Államok nem része a szabályozott roaming díjszabásnak, továbbá sok nemzeti parkban egyáltalán nincs térerő. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál. Időeltolódás: Montanában, Wyomingben, Idahóban és Utahban -8 óra, Arizonában, Nevadában és Kaliforniában -9 óra.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 22 fő.

Szállások Élménytúránk éjszakáinak döntő többségét szövetségi vagy állami fenntartású kempingekben töltjük saját sátrainkban. Minden kempingünk rendelkezik vizesblokkal, ahol általában vízöblítéses WC, mosakodási- és mosogatási-, valamint ivóvíztöltési lehetőség áll rendelkezésünkre. Három kivétellel mindenhol van lehetőségünk zuhanyzásra (5 perc meleg víz költsége jellemzően 4-5 USD, mely helyben fizetendő), két helyszínen pedig ruhamosásra és -szárításra is, amit feltétlen érdemes kihasználnunk a felszerelésünk mennyiségének minimalizálása érdekében. Kisbuszainkkal rendszerint közvetlenül sátorhelyeinknél parkolhatunk, ahol általában pad és asztal, valamint tűzrakóhely is található. Sátorbeosztási táblázatot a jelentkezés lezárulta után küldünk, az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal (ezen a túránkon egy személynek egyedül aludni egy sátorban még saját sátor hozása esetén sincs lehetőség). Egy-egy éjszakát hostelben és szállodában töltünk: előfordulhat, hogy nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell.

Szükséges felszerelés Útlevél, hálózsák, derékalj, kispárna, sátor, bicska, fém bögre, kulacs, gyógyszerek, fejlámpa, fürdőruha, törölköző, zárt cipő, szandál, melegebb öltözet, esőkabát/esernyő, kalap napszúrás ellen, napkrém, napszemüveg, füldugó, szúnyogriasztó, kézfertőtlenítő gél, nedves törlőkendő, kishátizsák a napi programokhoz.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük nemdohányzó társaikra és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás és közlekedés Hagyományos és diszkont légitársaságokkal, több átszállással repülünk Budapesttől Bozemanig és San Franciscotól Budapestig. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba felár nélkül transzfert biztosítunk. Az Amerikai Egyesült Államokon belül bérelt kisbuszokkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú kisbuszokat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok csak elektronikus beutazási engedély (ESTA) birtokában utazhatnak az Amerikai Egyesült Államokba, melynek beszerzését irodánk intézi, az engedély és az ügyintézés költségeit a Részvételi díj tartalmazza. Azon magyar állampolgárok, akik Magyarország területén kívül születtek, vagy 2011. március 01 után Észak-Koreába, Irakba, Iránba, Jemenbe, Kubába, Líbiába, Szíriába, Szomáliába vagy Szudánba utaztak, nem jogosultak elektronikus beutazási engedélyre; számukra hagyományos vízum beszerzése szükséges, melynek költségeit a Részvételi díj nem tartalmazza (az ügyintézésben irodánk segítséget nyújt).

Valuta Az Egyesült Államok hivatalos fizetőeszköze az amerikai dollár (1 USD = kb. 360 HUF). Készpénzben amerikai dollár kivitele javasolt; de dombornyomott bankkártyával is sok helyen fizethetünk. Elsősorban a VISA vagy az AmEx bankkártyákat használhatjuk, a magyar bankok által kibocsátott MasterCard bankkártyákat nem minden helyi terminál fogadja el. Ajánlott költőpénz: kb. 300 dollár (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezetők
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Nemere Péter
Surján Balázs
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza az összes repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 15 kg-os feladott poggyászt és 1 db max. 8 kg-os és max. 40×30×18 cm-es kézipoggyászt; a helyi közlekedést bérelt kisbuszokkal (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt); 12 éjszaka szállást kempingekben saját sátrainkban, 1-1 éjszaka szállást hostelben és szállodában; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; egy üdvözlő italt; a kempinges éjszakákon a közösen készített vacsorákat és reggeliket; az elektronikus beutazási engedély (ESTA) árát és ügyintézését; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Sajnos erre az utunkra már lejárt a jelentkezési határidő, de lehet pont van még számodra egy szabad hely a csoportban!
Amennyiben szeretnél velünk tartani, kérjük írj nekünk a [email protected] címre!