Skócia

Skócia

Skócia 2019

Felejthetetlen túrák és mesebeli várak

felveszem a bakancslistámra!
Játszunk egyet! Mi az a három szó, ami először eszedbe jut Skóciáról? Megvan? Eddig jó. Akkor most nehezítsünk. Az alábbi kifejezésekre nem gondolhatsz: duda, szoknya, whisky. Na ugye… Ha így már több időbe telt három dolgot összeszedni, akkor itt az alkalom, hogy megismerd ezt a csodálatos világot! Túránk során bebarangoljuk a Skót-Felföld tündérek és koboldok lakta varázslatos tájait, megismerjük geológiáját, kialakulásának és meghódításának történetét, bepillantunk a skót pásztorok mindennapi életébe, kísértetjárta kastélyokban kalandozunk és nem utolsó sorban megízleljük a skót konyha és italkultúra remekeit! Ha kedvet kaptál, csatlakozz Te is, és fedezd fel velünk Skócia varázslatos világát!
9 nap (5 munkanap)maximum 20 fő
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

szept. 07.A kora hajnali órákban találkozunk Kelenföldön az Etele téri buszpályaudvar főbejáratánál, ahonnan transzferbuszunkkal a bécsi repülőtérre utazunk. Rövid repülés után délután érkezünk Skóciába, Edinburgh városába. Felvesszük bérelt autóinkat, majd elindulunk hetünk első látnivalója irányába: a Leault kutyafarmra, ahol részesei lehetünk az autentikus skót pásztoréletnek. Estére érkezünk Invernessbe, ahol elfoglaljuk szálláshelyünket és nyugovóra térünk a hosszú nap után. Szállás: hostel.

szept. 08.Korai reggelit és egy gyors bevásárlást követően megcélozzuk első állomásunk, mely nem más, mint az Inverness közelében található Culloden csatamező, melyre gyakran skót Mohácsként is hivatkoznak. Ebédszünet és az invernessi Szent András katedrális megtekintése után ellátogatunk a Glen Ord Distillery-be, ahol gyárlátogatás keretében ismerhetjük meg a skót whisky készítésének fortélyait. Aki kedvet kap hozzá, végig is kóstolhatja a kínálatot! Mai utolsó állomásunk a Corrieshalloch Gorge Nemzeti Park, ahol levezetésképpen teszünk egy szép sétát. Szállás: hostel.

szept. 09.Reggeli után elsőként a Knockan Crag természetvédelmi parkba látogatunk, ahol egy geológiai túra keretében megismerhetjük a környék földtani felépítését, valamint kialakulásának történetét. A könnyed geológiai bemelegítő túra után célba vesszük Stac Pollaidh-ot, mely a skót felföld egyik — ha nem a — legszebb hegye, a maga 612 méteres magasságával. Itt rövid túrát teszünk (táv: 5 km, szint: fel 600 m, le 600 m), majd kocsiba ülünk és elindulunk a tündérek és koboldok lakta misztikus Skye szigetre. Útközben rövid megállót téve kívülről megtekintjük a XIII. században épült Eilean Donan kastélyt, mely ma már múzeumként, valamint rendezvény- és filmforgatási helyszínként működik. Naplementében érkezünk Skye szigetére, ahol két napot fogunk eltölteni. Szállás: hostel. Ezen a szállásunkon egymás után 2 éjszakát töltünk.

szept. 10.Másfél napos Skye látogatásunk első programjaként elautózunk a Trotternish-félszigeten lévő, félelmetes Storr sziklatoronyhoz, ahol egy könnyebb túrát teszünk (táv: 4,5 km, szint: fel 300 m, le 300 m). Ezt követően Kilmuir településén fekvő skanzenbe látogatunk, ahol bepillantást kaphatunk a szigeten több száz évvel ezelőtt élt emberek mindennapi életébe. Utunkat ezután a sziget leglátványosabb panorámája, a Quiraing-fennsík felé vesszük. Ezen a lírai szépségű tájon kisebb sétákat teszünk és hagyunk időt maguknak, hogy a látvány és a csend nyújtotta harmóniában mindenki megpihenhessen (táv: 6,5 km, szint: fel 340 m, le 340 m). Szállás: hostel.

szept. 11.Délelőtt egy fókanézéssel egybekötött hajókirándulást teszünk Elgolból indulva, ahol lehetőségünk lesz egy rövid sétára a Loch Coruisk páratlan szépségű tavánál. Vissztérve autóinkhoz átgurulunk a közeli Armadale kastélyhoz. A kastély gyönyörű kertje mellett egy, a sziget történelmét bemutató múzeumot is rejt. Késő délután elhagyjuk Skye szigetét, és átkompozunk Mallaig kikötőjébe. Itt táskáinkat vállunkra vesszük, és letesszük autóinkat, mivel a következő napot olyan helyen töltjük, ahová kocsival nem juthatunk el. Áthajózunk az eldugott Knoydart-félszigetre, ahol elfoglaljuk szállásunkat. Szállás: hostel. Ezen a szállásunkon egymás után 2 éjszakát töltünk.

szept. 12.Mai napunkat teljes egészében a csak vízi úton megközelíthető Knoydart-félszigeten, túrázással töltjük. Ha az időjárás engedi, egy nehezebb gerinctúrát teszünk Sgurr Coire Choinnichean hegyére (táv: 8 km, szint: fel 700m, le 700m). Ellenkező esetben egy könnyebben járható völgytúrára indulunk a Loch an Dubh-Lochain tóhoz. A hegyoldalból visszanézhetünk az öblön túl elhelyezkedő Skye szigetre. Napunk megkoronázásaként pedig áldozunk egy kicsit a kulináris élvezeteknek Skócia egyik legöregebb éttermében, az Old Forge Pubban, ahol az aznap kifogott tengeri halak, rákok és egyéb különlegességek kerülnek terítékre. Mivel igen széles a választék, mindenki találhat ínyére valót! Szállás: hostel.

szept. 13.Reggeli után komppal visszatérünk Mallaigba, ahol felvesszük autóinkat, és már indulunk is a híres Glenfinnan vasúti viadukt felé: itt kis fantáziával még a Harry Potter filmekből ismert tűzpiros Roxfort Expresszt is magunk elé képzelhetjük! Ezután átautózunk a James Bond filmekből és szomorú történelméről ismert Glencoe-völgybe (Sírás Völgye), ahol felkeressük a völgy történetét és történelmét bemutató látogatóközpontot. A központ melletti, tanösvények szabdalta pihenőparkban elfogyasztjuk ebédünket, majd kirándulunk egyet a varázslatos Lost Valley-ben (táv: 4 km, szint: fel 335 m, le 335 m). A Glencoe-völgytől a „The Meeting of the Three Watersvízesésnél búcsúzunk el, majd átautózunk a Loch Lomond Nemzeti Parkba. Szállás: hostel.

szept. 14.Utolsó teljes napunkat az 1852 óta megrendezésre kerülő és évente több mint 6000 látogatót vonzó Pitlochry Highland Games eseményen kezdjük. A több évszázados múltra visszatekintő felföldi játékok során a versenyzők többek között kötélhúzásban, kőemelésben és rúdhajításban mérik össze az erejüket, de a program része skótduda-előadás, valamint autentikus skót táncműsor is. Ezt követően átutazunk Edinburghba, ahol megtekintjük a Skócia egyik legnépszerűbb turistalátványosságának számító Skót Nemzeti Múzeumot: az ókori Egyiptomból származó tárgyaktól kezdve Elton John számos különleges színpadi jelmezén át, Dollyig, a világ első klónozott bárányáig sok érdekesség vár itt ránk. Ezután ki-ki kedve szerint töltheti a nap hátralévő részét szabad városnézéssel, vagy egy fakultatív túrával az Edinburgh központjából kimagasló Arthur’s seat-re, ahonnan szép idő esetén a naplementét is megcsodálhatjuk a város felett. Napunkat közös búcsúvacsoránk elfogyasztásával zárjuk. Szállás: hostel.

szept. 15.Reggeli után meglátogatjuk a bazaltsziklára épült híres edinburghi várat és vármúzeumot. Utolsó programunkként indulás előtt megebédelünk a helyi lakosok legkedveltebb utcai étkezdéjében, majd a repülőtérre utazunk, megválunk bérautóinktól és közvetlen járattal hazarepülünk Magyarországra. Várhatóan az esti órákban érkezünk Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 55x40x20 cm, maximális súlya 10 kg lehet! Ebben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej, stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). Előfordulhat, hogy kézipoggyászunkat a beszállókapunál elveszik, és a repülőgép csomagterében szállítják; ebben az esetben értékeinket (pl. fényképezőgép, pénztárca) külön magunkkal vihetjük a fedélzetre. További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: A megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Skóciában érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: Minden este lesz lehetőség fürdésre. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Skóciában a brit szabványnak megfelelő aljzat használatos („type-G plug”), szállásainkon is ez áll rendelkezésre. Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük. Érdemes megfelelő átalakítót magunkkal hoznunk!

Étel, ital A reggeliket a Részvételi díj tartalmazza, ebédelni és vacsorázni pedig szinte minden esetben lesz lehetőségünk, helyi alsó- vagy középkategóriás éttermekben kb. 15-20 fontért étkezhetünk. A helyi árszint lényegesen magasabb a Magyarországon megszokottnál (a hazai árak kétszeresével érdemes számolni). A vezetékes ivóvíz Skóciában biztonságosan fogyasztható.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

GyalogtúrákUtazásunk komoly túrát nem tartalmaz, inkább csak hosszabb-rövidebb sétákra kell számítani.

Időjárás Nappal tengerszinten kellemes koraőszi idő, 10-15°C várható, a hegységekben azonban alacsonyabb hőmérsékletre számíthatunk. Eső előfordulhat, hozzunk magunkkal esőkabátot vagy esernyőt! Erős szélre is készüljünk: fontos a szélálló öltözet!

Kommunikáció Nagy-Britannia hivatalos nyelve az angol. Nagy-Brittania része a szabályozott roaming díjszabásnak. Időeltolódás: -1 óra.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk 8 éjszakáját egyszerű vendégházakban töltjük, többágyas szobákban. Ágyneműt kapunk, hálózsák nem szükséges. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell.

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, vízálló túracipő, meleg öltözet, esőkabát, esőnadrág, kamásli, törölköző, gyógyszerek, napkrém, napszemüveg, kézfertőtlenítő gél, kishátizsák a napi programokhoz, papucs, kézfertőtlenítő gél, füldugó, szájmaszk.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, és értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Bécs — Edinburgh és Edinburgh — Budapest útvonalon. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Skócián belül bérelt autókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak Nagy-Britanniába.

Valuta Nagy-Britannia hivatalos fizetőeszköze a font (1 GBP = kb. 460 HUF). Készpénz kivitele célszerű font formájában; bankkártyával csak kevés helyen fizethetünk.Ajánlott költőpénz: kb. 120-150 font (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db maximum 55x40x20 cm-es kézipoggyászt, a bécsi transzfert; a Skócián belüli összes utazást bérelt autóval (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt); 8 éjszaka szállást hostelekben és vendégházakban reggelivel; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Sajnos erre az utunkra már lejárt a jelentkezési határidő, de lehet pont van még számodra egy szabad hely a csoportban!
Amennyiben szeretnél velünk tartani, kérjük írj nekünk a [email protected] címre!