Svalbard

Svalbard

kedvezményekkel akár:
916.292 Ft
csökkentett áraink
Törzsutas kedvezménnyel: 970.191 Ft
26 éves kor alatt: 916.292 Ft
teljes részvételi díj:
1.077.990 Ft
mit tartalmaz?
2024.08.16. — 2024.08.25.

Svalbard 2024.08.16. — 2024.08.25.

Felfedező expedíció a vad Északon

felveszem a bakancslistámra!
Vonzanak az extrém helyek, a lakatlan, vad vidékek? Szeretnéd testközelből megismerni a sarkvidéki élővilágot, és a még valóban érintetlen Természetet egy olyan környezetben, ahol az ember csak vendég lehet? Valódi kihívást keresel, igazi vadonbeli túrát, ahol nem találkozol turistákkal, nem botlasz lépten-nyomon éttermekbe és szállodákba, ahol nem az előtted már többezer bakancs által kitaposott utat kell követned, ahol nem vagy bekötve a civilizációba, hiszen nem csak internet, de még térerő sincs...? Jó helyen keresgélsz! Korunk emberének ritkán adatik meg az igazi felfedezés, az expedíció élménye. Longyearbyenben kezdjük meg ismerkedésünket a magyarul Spitzbergáknak is nevezett szigetcsoporttal: itt, a „fővárosban“ ma már sportcsarnok, mozi és szupermarket is található — ellentétben a szovjet korban ragadt Barentsburggal, ahol mintha megállt volna az idő. A városokat elhagyva 6 napos túrára indulunk. Gyalogszerrel fedezzük fel a gleccserformálta széles völgyeket és hágókat: fjordok mellett haladva, patakokon átkelve haladunk a jellegzetes északi tundrán, miközben rénszarvasok és sarki rókák figyelik utunkat a soha-le-nem-nyugvó Nap árnyékában.
10 nap (4 munkanap)maximum 12 fő

2024. augusztus 16., péntek — Érkezés az Északi-sark közelébe Várhatóan a délelőtti órákban találkozunk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának indulási szintjén a 70. számú csomagfeladó pult előtt. Célállomásunk nem más, mint a Föld legészakabbra fekvő polgári repülőtere Svalbardon, Longyearbyen városa mellett. Sátrainkat közvetlen a kisforgalmú repülőtér szomszédságában állítjuk fel.
Szállás: kemping. Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

2024. augusztus 17., szombat — Ismerkedés a világ legészakibb településével Reggel besétálunk a városba, átvesszük a jegesmedvék ellen védelmet biztosító puskát és riasztópisztolyt, beszerezzük az esetleges vészhelyzeti kommunikációra szolgáló műholdas telefont, valamint lehetőségünk van némi élelmiszert és szeszesitalt vásárolni még a túra előtt. A nap hátralévő részét Longyearbyen megismerésével töltjük: rövid sétát teszünk a városban a jellegzetes skandináv stílusban épült templomhoz és megállunk a John Munro Longyear tiszteletére emelt emlékműnél, aki központi szerepet játszott a helyi szénbányászat — és így a város — felvirágoztatásában. A Svalbard Múzeumban megkezdjük ismerkedésünket a helyi állatvilággal, majd irány a Sarkvidéki Felfedezők Múzeuma, amely az egykori kutatók hajós és gyalogos kalandjairól mesél. Útba ejtjük a Nemzetközi Magbunkert, melyet a norvég kormány hozott létre azért, hogy megőrizze az ismert élelmiszernövények magvait, majd napunk zárásaként akár a sziget telekommunikációját biztosító SVALSAT állomáshoz is felsétálhatunk, ahonnan remek kilátás nyílik a környékre és az Is-fjord túloldalán magasodó hegyláncokra.
Szállás: kemping.

2024. augusztus 18., vasárnap — Hajókirándulás: Esmarkbreen és Barentsburg Reggel felszerelésünkkel együtt hajóra szállunk, s kifutunk a tegnap már megcsodált Is-fjord vizére. Átkelve a fjordon, tapasztalt kapitányunk odakormányoz minket a tengerbe szakadó Esmarkbreen gleccserhez, melynek roppant, kékben játszó jégfalát így közvetlen közelről vehetjük szemügyre — s szerencsés esetben a borjadzás folyamatát is megfigyelhetjük. Hogy tovább fokozzuk az élményt, ebben a csodálatos környezetben fogyasztjuk el a hajón felszolgált meleg ebédünket is. Délután a habok szárnyán repülünk tovább Barentsburg irányába: útközben jó eséllyel megfigyelhetünk bálnákat, fókákat, rozmárokat — s persze sokféle helyben őshonos madárfajt. A szovjet kor kulisszái között ragadt, a kommunista rezsim bukása után szinte teljesen elnéptelenedett, ám újabban ismét fejlődésnek indult Barentsburg semmihez sem fogható hangulatával mindenkit ámulatba ejt. Megtekintjük a világ egyik legészakibb Lenin-szobrát és az ortodox kápolnát, majd szabadprogram keretében bolyonghatunk tovább a furcsábbnál furcsább épületek és ki-tudja-milyen rendeltetésű objektumok között.
Szállás: hostel (3 fős szobák).

2024. augusztus 19., hétfő — Út a vadonba (gyalogtúra 1. nap) Reggeli után megkezdjük hatnapos gyalogtúránkat az érintetlen sarkvidéki vadonban, rövid idő alatt magunk mögött hagyva a Barentsburghoz tartozó bányákat. Egészen elképesztő, egyedi hangulatú a kifelé vezető útszakasz: kiselejtezett bányászati gépek és bálnanyúzó-tornyok között haladunk, rozoga közművezetéket követve. A délutáni órákban érkezünk meg mai táborhelyünkre, a Grøn-fjord partjától nem messze.
Gyalogtúra: táv: 10 km; szintkülönbség: elhanyagolható.
Szállás: vadkemping.

2024. augusztus 20., kedd — Sarkvidéki expedíció (gyalogtúra 2. nap) Sátorbontást követően hamarosan elérjük a Grøn-völgyet, s a széles völgytalpon sétálva közelítünk következő táborhelyünk, a Grøndalshytta felé. Útközben megcsodálhatjuk a sziget jellegzetes élővilágát: többek között a vadon élő rénszarvasokat és a rendkívül kíváncsi sarki rókákat. Szelíd terepen, lassan emelkedve túrázunk, miközben egyre közeledünk a völgy végén emelkedő komolyabb hegyek felé.
Gyalogtúra: táv: 16 km; szintkülönbség: fel 100 m, le 0 m.
Szállás: vadkemping.

2024. augusztus 21., szerda — Hágón-határon át (gyalogtúra 3. nap) A Travle-gleccser nyelve mellett elhaladva átkelünk a Grøndal-hágón, s rövid ebédszünet után megindulunk lefelé a Semmel-völgyben, ahol néhány izgalmasabb folyóátkelés is tarkítja utunkat. Hamarosan átlépjük azt a nem-is-annyira-láthatatlan vonalat, amely elválasztja egymástól a sziget Oroszország és Norvégia által irányított övezeteit. A különbség a lakatlan területen nem túl szembeötlő, azt azonban rögtön megfigyelhetjük, hogy a norvég területeken jóval kevesebb járműnyom található — ezért innentől kezdve lassabban tudunk csak haladni. Késő délután érkezünk szálláshelyünkre, a Norsk Polarinstitutt helyi kutatóállomásához.
Gyalogtúra: táv: 17 km; szintkülönbség: fel 100 m, le 200 m.
Szállás: vadkemping.

2024. augusztus 22., csütörtök — A világ végén (gyalogtúra 4. nap) Reggeli után folytatjuk túránkat: távolból láthatjuk a Van Mijen-fjordot, majd több folyót keresztezve haladunk kelet felé egy hatalmas olvadékvíz-síkság peremének mohával borított felszínén. Megfigyelhetjük, ahogy az egykori gleccservölgybe ma már gyors patakok futnak le a mellékvölgyekből, hátravágódásukkal megtörve az oldalfalak egyenletességét. Mai szálláshelyünk a Sør menedékháznál lesz.
Gyalogtúra: táv: 12 km; szint: fel 100 m, le 100 m.
Szállás: vadkemping.

2024. augusztus 23., péntek — Glecsserek között (gyalogtúra 5. nap) Elhagyjuk az egyre keskenyedő völgytalpat, és bevesszük magunkat a gyönyörű őszi színekben pompázó tundrával borított Gangs-völgybe. Egyre feljebb vezet utunk, s körülöttünk lassan megjelennek a kárfülkéjükbe visszahúzódott gleccser-maradványok. A Tillbergfonna-gleccser morénáját érintve, egy kis hágón keresztül érjük el mai szálláshelyünket, a néhány házból álló Frithamot.
Gyalogtúra: táv: 13 km; szint: fel 400 m, le 0 m.
Szállás: vadkemping.

2024. augusztus 24., szombat — Úton az emberek világába (gyalogtúra 6. nap) Szálláshelyünkről mély, gleccser formálta völgyben ereszkedünk szelíden lefelé. Az érintetlen sarkvidéki természetet lassan magunk mögött hagyva érjük el ismét Longyearbyen városát: először csak néhány, egymástól távoli épület tűnik fel, majd napok után ismét keréknyomot taposva haladhatunk a település központjáig. Izgalmas dolog visszatérni a civilizációba: jól fog esni... hát, valójában bármi, amit elénk tesznek egy bárban vagy étteremben – de még egy egyszerű szék kényelmét is értékelni fogjuk, nemhogy a meleg vizes zuhany már-már elfeledett gyönyörét...!
Gyalogtúra: táv: 18 km; szint: fel 0 m, le 400 m.
Szállás: vendégház (3-4 fős szobák).

2024. augusztus 25., vasárnap — A megérdemelt pihenés Kényelmes összepakolás után a repülőtérre buszozunk: várhatóan a déli órákban hagyjuk el a szigetet, s az esti órákban érkezünk Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Utazásunk kalandtúra, mely Svalbard távoli és elzárt részeire vezet. Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezetők útmutatásának követése. A túravezetők igen indokolt esetben fenntartják a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

FIGYELEM! A gyalogtúra során — a távok ideális beosztása és a sátrazásra legalkalmasabb helyek figyelembevétele okán — nem minden esetben pontosan 24 órás ciklusokra osztjuk az időnket. Ez magas szélességi körökön zajló nyári programok során bevett szokás: mivel a napkorong folyamatosan a horizont felett tartózkodik, a megszokottnál szabadabban gazdálkodhatunk az „éjszakákkal” és „nappalokkal”. Túránkat úgy terveztük meg, hogy végig elegendő idő jusson pihenésre, így főszabály szerint minden ciklusból kb. 13-14 órát sátorhelyünkön töltünk.

Biztonság Svalbardon a fő veszélyt a környéken élő jegesmedvék jelentik. Az általunk érintett területen egyetlen jegesmedve sem él, és a jegesmedve-észlelések is rendkívül ritkák. Ennek ellenére felkészültnek kell lennünk az esetleges találkozásra egy vadállattal, így — a svalbardi törvényekkel összhangban — a túrára magunkkal viszünk 1 db lőfegyvert és 1 db riasztópisztolyt. Minimális fegyverkezelési ismeretek elsajátítása ajánlott: ennek érdekében a túra előtt, előre egyeztetett időpontban lőgyakorlatot tartunk Budapest körkényén, melynek költségét a Részvételi díj tartalmazza. A sátorban töltött éjszakák során váltott őrség szükséges, melyben a csoport minden tagjának kötelező részt vállalnia. Vészhelyzeti kommunikáció esetére műholdas telefont viszünk magunkkal.

Csomagolás Hozhatsz magaddal 1 db maximum 20 kg-os feladott poggyászt, és 1 db maximum 38×30×20 cm-es és maximum 8 kg-os kézipoggyászt. Ezekben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet, a nagyobbakat tedd a feladott poggyászba! A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, erős antibiotikum, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Minden résztvevőnek rendelkeznie kell a célterületre érvényes egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: A túra során korlátozottak a tisztálkodási lehetőségeink, csak a településeken töltött éjszakákon lesz lehetőség fürdésre. A többi napra érdemes nedves törlőkendőket magunkkal vinni. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Svalbardon a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait csak a településeken töltött éjszakákon tudjuk feltölteni, a gyalogtúra során nem fog áramszolgáltatás rendelkezésünkre állni, ezért külső akkumulátort ajánlott magunkkal hoznunk.

Étel, ital A gyalogtúra teljes mértékben önellátó, ami azt jelenti, hogy hátizsákunkban magunkkal kell vinnünk a szükséges élelmiszerkészletet 5 reggelire, 6 ebédre és 5 vacsorára. Longyearbyen kivételével sehol nem találunk élelmiszerboltot, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű élelem legyen nálunk. Magyarországról érdemes vinnünk szinte az összes élelmiszert, mert a Longyearbyenben található egyetlen bolt rendkívül drága és a választék is korlátozott. Praktikus olyan nagy energiatartalmú ételeket hozni, amik nem romlanak meg, kis méretűek, könnyűek, s csomagolásuk éghető papírból készül (pl: reggelire kovásztalan kenyér kolbásszal/sonkával, napközbeni fogyasztásra csokoládé illetve müzli- és energiaszeletek, esti főzésekhez bögrés levesek és zacskós tészták). A források és patakok vize a gyalogtúra során végig iható tisztaságú. A településeken töltött napokon lesz lehetőségünk egyszerű éttermekben vagy kifőzdékben való étkezésre.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák Nehéz túrára kell számítani! Nem csupán az egyes napok túrái lehetnek fárasztóak, de komoly sorozatterheléssel is szembe kell néznünk. Nem szabad elfelejtenünk, hogy hat napon keresztül a teljes felszerelésünket, élelmiszerünket egy hátizsákban magunkkal kell vinnünk! A napi gyaloglások nem túlságosan hosszúak, sokkal inkább a szokatlan, ösvény nélküli, sokszor lápos-vizenyős terep miatt lehet fárasztó egy-egy napi túra. A zord időjárás (eső vagy havazás, erős szél, köd, esetleg vihar) is nehezítheti a túrát. Emiatt nagyon fontos a megfelelő felszerelés, különös tekintettel a vízálló és meleg bakancsra és öltözetre, de ugyanilyen fontos a hátizsákunk vízállósága, hogy a felszerelésünk is szárazon maradjon eső/havazás esetén. Több alkalommal kell átkelnünk akár combig érő, igen hideg vizű gleccserfolyókon — ehhez elengedhetetlen a magabiztos mozgáskoordináció, valamint az erős túraszandál és túrabot! Mivel gyalogtúránk körtúra, nincs lehetőség egyéni visszafordulásra, vagy egyes túranapok kihagyására.

Időjárás Augusztus vége ideális trekking-időpont Svalbardon. Talajmenti fagyok, -5°C és +5°C közötti hőmérséklet várható, mérsékelt csapadékkal, ám esetenként ettől hidegebb is lehet, akár hóesésre is fel kell készülnünk. A napkorong mindvégig a horizont felett tartózkodik, így folyamatosan nappali világosságra kell készülnünk.

Kommunikáció Túránk során alig találkozunk majd emberekkel. Longyearbyenben leginkább angolul, Barentsburgban oroszul kommunikálhatunk. A magyar mobiltelefon szolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, de Svalbard legnagyobb részén nincs térerő, így a gyalogtúra során egyedül vészhelyzet esetén, műholdas telefonnal fogunk tudni kapcsolatba lépni a külvilággal. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Létszám Minimum létszám: 6 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 12 fő.

Szállások Utazásunk 9 éjszakájából kettőt a longyearbyeni kempingben sátrazva, további egyet-egyet pedig Barentsburgban hostelben illetve Longyearbyenben vendégházban töltünk. A további öt éjszakát menedékházak közvetlen közelében, saját sátrainkban, vadkempingezve töltjük. Sátorbeosztási táblázatot a jelentkezés lezárulta után küldünk, az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal (ezen a túránkon egy személynek egyedül aludni egy sátorban még saját sátor hozása esetén sincs lehetőség). Előfordulhat, hogy a menedékházakban is jut számunkra hely, azonban ezek előre nem foglalhatók, s ha épp nyitva is vannak, rendszerint spártai körülmények uralkodnak bennük — egyedüli előnyük, hogy benn-alvás esetén nem szükséges őrséget állítanunk. Melegvizes mosakodási lehetőségre kizárólag Longyearbyenben és Barentsburgban számíthatunk, a többi napra érdemes nedves törlőkendőket magunkkal vinni.

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, erős és szélálló kupolasátor (a folyamatos nappali fény miatt érdemes jól sötétítő típussal készülni), derékalj, legalább -5°C-ig komfortos hálózsák, gázfőző (palack nélkül, azt Longyearbyenben vásárolhatunk), gyufa/öngyújtó, csajka, evőeszköz, meleg sapka, sál, kesztyű, esőálló héjkabát, esőnadrág, kamásli, túranadrág, felső+alsó aláöltözet, meleg pulóverek, magasszárú és teljesen vízhatlan(!) túrabakancs, erős túraszandál és túrabot (folyóátkelésekhez), kistörülköző, vízhatlan huzat a hátizsákra, külső akkumulátor (powerbank), WC papír, élelem a túranapokra, gyógyszerek, tartalék zacskók/szemeteszsákok, kézfertőtlenítő gél, füldugó. A felszerelés összeállításánál gondolj arra, hogy végig kell vele túráznod Svalbardon! Viszont, ha valamit nem pakolsz be, akkor azt nem is szerezheted be útközben.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezetők természetesen mindent megtesznek annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük nemdohányzó társaikra és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás és közlekedés: Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapesttől Longyearbyenig és vissza. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Svalbardon belül a programnak megfelelően főként gyalog, illetve hajóval és városi busszal közlekedünk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak Svalbardra. Lőfegyver bérléséhez érvényes magyar erkölcsi bizonyítvány szükséges, melyről mindenki maga köteles gondoskodni.

Valuta Norvégia és Svalbard (az orosz részeken is) hivatalos fizetőeszköze a norvég korona (NOK = kb. 35 HUF). Mivel az utazás alatt nem lesz alkalmunk pénzváltásra, itthon szükséges a költőpénz beszerzése a hivatalos fizetőeszköz formájában. Longyearbyenben többnyire lehetőség van bankkártyás fizetésre is, Barentsburgban azonban csak készpénzt használhatunk. Ajánlott költőpénz: kb. 1500 korona (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Böröczky Csongor
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyeket, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db, max. 20 kg-os feladott poggyászt és 1 db max. 38×30×20 cm-es kézipoggyászt; a Svalbardon belüli utazást hajóval és busszal; 1-1 éjszaka szállást vendégházban illetve hostelben és 2 éjszaka szállást kempingben; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; a fegyverek valamint a műholdas telefon bérleti díját és a vonatkozó engedélyeket; egyalkalmas felkészítő lőgyakorlatot Budapesten (10 lövés/fő); egy ebédet és egy üdvözlő italt; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza az étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.