Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia 2021

Az iszlám bölcsője megnyitotta kapuit!

felveszem a bakancslistámra!
Igazán sokáig vártunk rá — de az iszlám szülőföldje végre nyitva áll az utazók előtt (bár Mekka és Medina belvárosa sajnos továbbra is rejtve marad azok számára, akik nem muszlim hívők). Szaúd-Arábia hatalmas területén barangolva rádöbbenünk, hogy sokkal változatosabb országról van szó, mint gondoltuk volna: nemcsak sivatagot látunk, hanem zöld hegyeket, erdőket, oázisokat is – meg persze városokat és falvakat, melyek az építészeti megoldások és történelmi emlékek hihetetlenül széles skáláját vonultatják fel. De más is hamar feltűnik: a helyiek őszinte kíváncsisággal és vendégszeretettel fordulnak a fehér hollónak számító utazó felé, hiszen rendkívül büszkék rá, hogy végre megmutathatják kultúrájukat és életmódjukat a külföldieknek. Érdemes tehát mihamarabb útnak indulnunk — hiszen csak Allah tudhatja, meddig adatik meg a magunkfajta gyauroknak, hogy a Királyság földjére lépjünk…
10 nap (6 munkanap)maximum 20 fő
Térkép
Utazási tájékoztató

okt. 08.Várhatóan a déli órákban találkozunk Budapesten a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján a csomagfeladó pultok előtt, ahonnan több átszállással Tabúkba repülünk. Az éjszakát a repülőn utazással töltjük.

okt. 09.Kora reggel szállunk le a jordán határhoz közel fekvő Tabúk városában, ahol a reptéren már várnak ránk bérelt autóink. Élelmiszerkészleteink gyors feltöltése után délnek indulunk: célunk az alig látogatott, hatalmas Ash-Shiqri kanyon. Váratlanul elhagyjuk a főutat, és köves-homokos talajon zötyögünk be a kanyon pereméig, ahonnan alátekintünk a szédítő mélységbe — és minden bizonnyal a különleges, többszörös visszhangot is szóra bírjuk majd! Következő megállónk egy tipikus időszakos vízmosás, a kedvelt kirándulóhelynek számító Wadi Disah, ami a sivatag után üdítő látványt nyújt. Vörös homokkő sziklafalak és élénkzöld nádasok között, szövőmadarak csivitelését hallgatva kelhetünk át az utunkba kerülő kristálytiszta csermelyeken, míg elérjük a vádi központi sziklatornyát. Tovább indulunk Al Ula felé vezető utunkon: a környező kősivatag ezen a részen korántsem egyhangú, hiszen körös-körül rendkívül változatos sziklaformációk kísérnek bennünket. Nemsokára újabb kitérőt teszünk: alakjával messze kitűnik környezetéből a szél munkájának köszönhetően kialakult, híres egyiptomi testvérénél jóval hatalmasabb Gomba-szikla. Estére érkezünk az élettel teli Al-Ula oázisvárosba. Szállás: egyszerű apartman. Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

okt. 10.Al Ula semmihez sem hasonlítható: az alig több, mint ötezer fős kisváros egy pálmafákkal teli, meredek sziklafalakkal határolt völgy közepén fekszik, környezetében pedig Szaúd-Arábia legjelentősebb, iszlám előtti időkből származó látnivalói találhatóak. Napunk első megállója Ikmah, egy ősi arab írásokkal televésett sziklafal. Következik a térség egyik leghíresebb látnivalója, a “második Petrának” is nevezett Madáin Szálih. A jordán romváros kistestvére a nabateusok kereskedelmi útvonalára épült, s főként több, mint száz, sziklába vájt és díszesen faragott homlokzatú síremléke révén vált ismertté, melyekből a legszebbeket közelebbről is szemügyre vesszük. Ebéd után elkészítjük fotóinkat az 52 méter magas, ormányos Elefánt-sziklával, majd visszatérünk Al Ulába, hogy bejárjuk a Kr.e. VI. századból eredeztethető óváros agyagházainak maradványait, és felkapaszkodjunk az egykori vár romjaihoz. Késő délután egy ókori királyság, Dedan sziklafalba épült oroszlános sírjait tekintjük meg. Szállás: egyszerű apartman.

okt. 11.Autóinkkal felkanyargunk a város feletti hegyre, hogy a felkelő nap fényében csodálhassuk meg utoljára a lélegzetelállító tájat, mely kategóriájában legjobban talán az amerikai Grand Canyonhoz hasonlítható. Mai napunk nagyrészt utazással telik. Szaúd-Arábiában minden adott a hosszú autózásokhoz: a hatalmas ország csaknem ötvenezer kilométer aszfaltos úttal rendelkezik, üzemanyagárai pedig a legolcsóbbak között vannak a világon. Hadiyahban tagjaink kinyújtóztatása közben megtekintjük az egykori vasútállomás romjait, mely a Damaszkuszt és Medinát összekötő oszmán vasútvonal megállója volt — egészen szürreális a sivatagban rozsdásodó mozdony és a hozzá tartozó vasúti kocsik látványa. Kora délután érkezünk Medinába, a Próféta városába — azonban nem-muszlimként a központot és mecsetjét el kell kerülnünk. Leadjuk bérautóinkat és vonatra szállunk, hogy az est már a párás és forró Dzsiddában, a Vörös-tenger partján érjen minket. Szállás: egyszerű hotel. Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

okt. 12.Dzsidda tradicionálisan a haddzs, azaz a kötelező mekkai zarándoklat kiindulópontja. Ennélfogva a városban az iszlám világ minden szegletéből megfordulnak hívők — jóval kozmopolitább légkört teremtve, mint amit a királyság többi részében megszokhattunk. Gyalogosan indulunk el a legfőbb látnivalóként számontartott óváros, az Al Balad felfedezésére: útba ejtjük többek között az ország megalapítója, Abdul-Aziz király szülőházát, több jelentős mecsetet és az arab építészetre egyedülállóan jellemző farácsos, barna, zöld és kék teraszok legszebbjeit is. Szabadidőnk során fűszerekre, fejkendőkre vagy épp hamisított aranyórákra alkudozva fejleszthetjük arab nyelvtudásunkat, mielőtt egy kiváló étteremben költenénk el ebédünket. Délután megcélozzuk a tengerpartot: a hangulatosan kialakított, szinte már nyugatiasnak ható sétányról kiváló kilátás nyílik a világ legmagasabb vízsugarú szökőkútjára, és bármikor úgy dönthetünk, hogy fagyival vagy jegeskávéval enyhítjük a meleg okozta fáradtságot, miközben a hullámokat csodáljuk. Dzsidda egyértelműen a rekordok városa: figyelmünket nem kerülheti el a világ legnagyobb zászlórúdja sem, amelyen 171 méteres magasságban leng a több, mint fél tonnás szaúdi zászló. Napunkat korán zárva térünk nyugovóra. Szállás: egyszerű hotel.

okt. 13.Hajnali ébresztőt követően a reptérre indulunk, és közvetlen járattal az ország egyik legdélebbi városába, Nadzsránba repülünk. A jemeni határ közelsége nem csak a fokozott katonai készültségben mutatkozik meg az egyébként biztonságos régióban: a több évtizede tartó konfliktusok és (polgár)háború elől ide menekült és letelepedett jemeniek messziről megismerhetők kimagasló vendégszeretetükről és segítőkészségükről. Felvesszük bérelt autóinkat, és egy közeli dombhoz vezetünk, hogy rövid túrát követően felülről szemlélhessük meg a tájat. Ezután a város központjában épült Amarah palotához utazunk. Besétálva a tapasztott-vályogfalú, fehérre meszelt védelmi tüskékkel és ablakokkal borított, mégis barátságos erődbe olyan érzésünk támad, mintha csak egy életnagyságú mézeskalács-házikót járnánk körbe. Megtekintünk egy közeli romvárost, Ukhdudot is: bár ránézésre csak néhány érdekes faragást láthatunk a pár méter magas földfalak és kőrakások között, jobban megvizsgálva mindenhol kis csontszilánkokra lehetünk figyelmesek. A hely szomorú története a Koránban is megjelenik: az első muszlimok ezreit gyilkolták le és égették meg itt hitük miatt. Estére érkezünk Abha városába. Szállás: egyszerű hotel.

okt. 14.Napunkat Al Yanfa kisvárosában kezdjük, melynek házai mesterien egyesítik a tapasztott vályogot, az ebből vízszintesen kiálló palaköveket és a hagyományos, kőfalas építészeti stílust. Visszatérünk Abhába: az Al Muftaha művészközpont mindent megtestesít, amit nem vártunk ezen a vidéken. A mecset köré épült igényes kismúzeumok, színes házak, graffitis falak igazán bohém hangulatot teremtenek ebben a kis hippifaluban. Ismét elhagyva Abhát, szerpentinek tömkelegén jutunk fel az Asir-hegység — és egész Szaúd-Arábia — legmagasabb pontjára, a Jabal Sawdára. A magashegyi környezetben érezhetően nehezebben kapunk levegőt, miközben körbesétáljuk a helyiek által is igen kedvelt ormokat, piknikező helyeket. Van, akiknek ez a klíma jelenti a tökéletes élőhelyet: akár több száz tagot számláló páviáncsapatokat is megfigyelhetünk, miközben megkezdjük ereszkedésünket a hegyről. Következő célpontunk a VIII. századi, eredeti formájában megmaradt falu, Ridzsál Alma. Az ugyanúgy kinéző, erődszerű kőházak hegemóniáját csak élénk színű ablaktábláik törik meg, melyek házról-házra változnak: találunk kéket, zöldet, pirosat, lilát és különböző sárgákat is. Miután a faluval szemközti hegyről megörökítettük a panorámát, tovább utazunk Dzsázánba. Szállás: egyszerű hotel. Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

okt. 15.Kora hajnalban hagyjuk el szállásunkat, hogy a felkelő nap látványát már kompunk fedélzetén élvezhessük. Egyórás hajózást követően érkezünk a Vörös-tenger ékköveként ismert Farasan-szigetekre. A kikötőben ismét autókat bérlünk, majd egy közeli mangroveligetbe hajtunk: a hely rejtettségét jól mutatja, hogy az egyetlen odavezető út dagálykor víz alá kerül. Következő megállónk a szigetcsoport fővárosa, Farasan. Egyedi építészeti megoldásai, házai és mecsetjei több kultúra keverékéből állnak össze: oszmán, eritreai, de még indiai jegyeket is felfedezhetünk a Kelet és Nyugat hajóútjai között hidat létesítő településnek. Természetesen nem maradhat ki a tenger sem: egy eldugott strandon megmártózunk a kellemesen meleg vízben, s ha kedvünk úgy tartja, gyűjthetünk a számtalan óriási kagylóból és csigaházból párat, melyek jól mutatják a környező tenger elővilágának sokszínűségét. Visszatérve a szárazföldre még jut időnk Dzsázán városának körbejárására is. Szállás: egyszerű hotel.

okt. 16.A korai órákban a repülőtérre utazunk, és közvetlen járattal az ország fővárosába, Rijádba repülünk. Frissen bérelt autóinkkal a világörökségi helyszínek között is szereplő Dirijjába hajtunk, ami egy ősi település Rijád külvárosában: a gyalogosoknak fenntartott negyed újraépített, vályogtéglás épületeivel, pálmafáival, kézműves boltjaival és kávézóival visz színt a modern város szürkeségébe. Délután még egyszer próbára tesszük autóinkat: sivatagi utakon keresztül érjük el az „Edge of the World” sziklaformációt. Neve nem véletlen: a néhol akár háromszáz méteres sziklafalakról letekintve a végtelen sivatagra láthatjuk, hogy egy ponton túl az ég kékje és a homok sárgája végleg összeolvad... Rijádba visszatérve szakítunk időt a Nemzeti Múzeumra, mely modern eszközöket is felhasználva prezentálja a Közel-Kelet egyik legelképesztőbb gyűjteményét. Vacsorát követően a helyiek által csak “sörnyitóként” ismert felhőkarcoló, a Kingdom Centre tetején lévő hídról csodáljuk meg a város késő esti fényeit és a lélegzetelállító panorámát. A 99. emeletről leereszkedve a reptérre vezetünk, és elbúcsúzunk autóinktól.

okt. 17.Egy kora hajnali géppel megkezdjük hazautazásunkat. Átszállást követően várhatóan a délutáni órákban érkezünk Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Utazásunk kalandtúra, mely Szaúd-Arábia távoli és elzárt részeire vezet. Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így jelen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 55x40x20 cm, súlya maximum 8 kg lehet! Ebben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej, stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, erős antibiotikum, görcsoldó, akár többféle hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól teljesen eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: A túra során korlátozottak a tisztálkodási lehetőségeink, de a szállásokon lesz lehetőség fürdésre. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltások: covid-19, hepatitis-A, hepatitis-B, hastífusz.

Elektromos áram Szaúd-Arábiában többféle aljzat elterjedt, a hálózat 220 V és 60 Hz. Szállásainkon és bérelt autóinkban lesz lehetőségünk eszközein akkumulátorainak feltöltésére — érdemes egy univerzális átalakítót, egy egyszerű elosztót és egy szivargyújtós töltőt magunkkal hozni.

Étel, ital Az általában útközben elfogyasztott piknik- vagy szendvicsebédeket a befizetett ár tartalmazza (kivéve a Dzsiddában töltött napot). Reggelire általában kisboltokban vagy kávézókban vásárolhatunk magunknak péksüteményeket, vacsorázni pedig szinte minden esetben lesz lehetőségünk helyi alsó-középkategóriás éttermekben. Az étkezési árszínvonal némileg magasabb a Magyarországon megszokottnál, egy átlagos étteremben kb 10-15 euróért étkezhetünk. Utunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy néha szánunk időt vásárlásra a helyi élelmiszerboltokban vagy piacokon is. A túravezető természetesen minden vásárlás során tájékoztatást fog adni a következő napok lehetőségeiről. Kizárólag palackozott víz fogyasztása javasolt, másfél liter ásványvíz ára kb. 0,5 euró. Nagyon lényeges, hogy az iszlám előírása szerint nem vihetünk be Szaúd-Arábiába és nem tarthatunk magunknál semmilyen disznóhúst tartalmazó ételt és semmilyen alkoholtartalmú italt!

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Mivel Szaúd-Arábia vízhiánnyal küzd, ezen az élménytúránkon kiemelkedően figyelj a takarékos vízhasználatra!

Időjárás Szaúd-Arábiában ebben az időszakban nappal 28-33°C közötti hőmérsékletre kell számítani, de ennél melegebb is lehet. Éjszakára általában kb. 18°C-ra hűl le a levegő. Csapadék nem várható, inkább az állandó tűző nap okozhat kellemetlenséget.

Kommunikáció A hivatalos nyelv az arab, egyéb nyelveken kevesen beszélnek. Ennek ellenére leginkább az angol nyelvet használhatjuk. A lakott településeken általában van térerő. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban Szaúd-Arábia nem része a szabályozott roaming díjszabásnak. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál. Wi-Fi rendelkezésünkre áll a szállásaink többségén, de számítsunk rá, hogy a kapcsolat lassú lesz. Időeltolódás: +2 óra.

Kulturális sokk Szaúd-Arábia szigorú iszlám ország, és az öltözködésre vonatkozó szabályokat az oda érkező turistáknak nem csak illik tiszteletben tartani, de vannak az öltözködést szabályzó törvények, amelyeket kötelező betartani. Öltözködés nőknek: A nadrágnak vagy szoknyának boka alá érőnek kell lennie. A felső ruházatnak vállat takarónak kell lennie, és nadrág viselése esetén a feneket is takarnia kell a nadrágon felül. A ruházat nem lehet szűk, testhezálló! Fejkendő viselése csak mecsetek látogatásakor kötelező. Öltözködés férfiaknak: Térd alá érő nadrágot és vállat eltakaró ruházatot kell hordani.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk 7 éjszakáján egyszerű szállodákban és vendégházakban alszunk (jellemzően 4-6 ágyas szobákban), két éjszakát pedig repülőn utazással töltünk. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell. Hálózsák nem szükséges.

Szükséges felszerelés útlevél, törölköző, fürdőruha, gyógyszerek, WC papír, zárt cipő, szandál vagy papucs, hosszú és zárt öltözet, sapka napszúrás ellen, hölgyeknek fejkendő, napkrém, napszemüveg, kishátizsák a napi programokhoz, kézfertőtlenítő gél, füldugó, szájmaszk.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! A magyarországinál jóval szigorúbb öltözködési és viselkedési szabályok honosak, amiket a külföldi utazóknak is kötelező betartani! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezetők természetesen mindent megtesznek annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapesttől Rijádig és vissza, valamint belföldön Rijád — Tabúk // Dzsidda — Nadzsrán // Dzsázán — Rijád útvonalon. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőkön nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Szaúd-Arábián belül repülővel, bérelt autókkal, valamint vonattal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok csak vízum birtokában utazhatnak Szaúd-Arábiába, melynek beszerzését irodánk intézi, a vízum és az ügyintézés költségeit a részvételi díj tartalmazza. Az útlevélben lévő izraeli pecsét vagy bejegyzés a belépés megtagadását vonja maga után! Az útlevélnek a hazaérkezéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie!

Valuta Szaúd-Arábia hivatalos fizetőeszköze a riál (1 SAR = kb. 80 HUF). Költőpénznek legcélszerűbb euró kivitele, melyet a repülőtéren és a nagyobb városokban válthatunk át riálra. Mivel a bankkártyás fizetés még nem általánosan elterjedt az országban, készpénz kivitele célszerű euró formájában. Ajánlott költőpénz: kb 200-250 euró (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Barna Bence
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza az összes nemzetközi- és belföldi repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 55x40x20 cm-es és max. 8 kg-os kézipoggyászt; a Szaúd-Arábián belüli összes utazást bérelt autókkal (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt), vonattal, hajóval, és egyéb járművekkel; 7 éjszaka szállást egyszerű szállodákban; a szendvicsebédeket; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; a turistavízum árát valamint a teljeskörű vízumügyintézést; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezést.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Sajnos erre az utunkra már lejárt a jelentkezési határidő, de lehet pont van még számodra egy szabad hely a csoportban!
Amennyiben szeretnél velünk tartani, kérjük írj nekünk a [email protected] címre!