Izland

Izland

Izland 2023

Sarkifényes körutazás a Tűz és Jég szigetén

felveszem a bakancslistámra!
Izland nem csak a tűz és a jég, de a csodák világa is! Sehol nem találunk ennyi gleccsert, gejzírt, zuhatagot, vulkánt egy helyen, mint ezen a Magyarországnál alig nagyobb északi szigeten. Teljesen körbejárjuk az országot, a híres látványosságok mellett olyan eldugott helyszíneket is érintve ahol szinte első felfedezőknek érezhetjük magunkat. A sarkvidéki későőszben kalandozva megtapasztalhatjuk, hogyan lengik be az ősi viking mondák és mai napig élő hiedelmek a fenséges tájat — és várhatóan még a sarki fény is elvarázsolja majd éjszakáinkat! Tarts velünk Te is Európa legizgalmasabb országába!
8 nap (4 munkanap)maximum 32 fő
Nagyon jó volt, hogy az Aranykörös nap a végén van az egész utazásnak, mert ha ezzel kezdtük volna, nem biztos, hogy meghozza az ember kedvét, de így pont tökéletesen jött ki! Az pedig szintén nagyon szuper, hogy kevésbé „turistás” helyek is benne vannak a programban!
Soha nem gondoltam, hogy a téli táj szépségeit és a természet munkáját ennyire sokoldalúan meg lehet ismerni ilyen rövid idő alatt, ilyen kis területen. Gyönyörű volt!
Elképesztően szép helyeken járhattunk és az autózás során is végig gyönyörű volt a táj! Eléggé szürreális élmény volt „mínuszokban”, sapkában, hóesésben, a természetes hőforrásokban üldögélni!
Ilyen egy ízig-vérig élménytúra! Meseszerű volt... Csodás tájak, „trógerbárányok”, régi slágerek éneklése vezetés közben a barátságos útitársakkal, sarki fény csodálás, esti tespedés egy igazi melegvizű forrásban, közös főzés, majd jókedvű logisztikázás, hogy mindenki egy konyhában elférve együtt vacsorázhasson és lazacos szendvics minden mennyiségben!
Lenyűgözött, ahogy napról napra megtapasztalhattam, mekkora erővel bír a természet és milyen csodálatos bolygón élünk!
Az egyik legkülönlegesebb ország, ahol valaha jártam! Pozitív értelemben nagyon szélsőséges: egyrészt, mintha néhol most alakulna ki az élet, másrészt nagyon fejlett és kulturált. Csodálatos, lenyűgöző és számos alkalommal lélegzetelállító volt, amit láttam! Klassz volt ennyire közel kerülni a természethez és eltávolodni a civilizációtól.
Izland egyszerre gyönyörű, vad és kiszámíthatatlan. Egy idő után már magamat untam, hogy állandóan csak azt mondogattam: „ez gyönyörű, ez mennyire szép” — de egyszerűen tényleg így van, Izlandon nem tudsz úgy körbenézni, hogy ne látnál valami csodát. Nagyon élveztem, ahogy teljesen idegen emberekből kialakult egy csapat, a közös ikonikus lazacos szendvicsek készítése, a sok kaland közben. Jó volt együtt nevetni és sok érdekes emberrel megismerkedni.
Izland egy csodálatos sziget, mely túránk során feltárta előttünk természeti szépségeit. Csodálatos tájak, bazaltorgonák, vulkánok, tengerpartok, gleccserek, lagúnák. Viszont nem tipikusan közép-európai az időjárás, ezt vedd figyelembe! :)
„Független” utazóként ritkán járok irodák útjaira, és sok fenntartásom van velük kapcsolatban, így erre az útra is így indultam el. Nagyon-nagyon kellemeset csalódtam, szuper volt a csapat már az első perctől kezdve, a kisebb surlódások ellenére is, ideális volt a túravezető, és a látnivalókat is kimaxoltuk. A független utazás mellett megtaláltam azt a formát, amire bármikor szívesen benevezek! Nagyon jó volt, köszönöm szépen!
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

okt. 28. — Irány India, Irán, vagy Isztambul helyett ezúttal Izland! Várhatóan a kora reggeli órákban találkozunk a Népligeti buszpályaudvar főbejáratánál (aluljáró szint), ahonnan transzferbuszunkkal a bécsi repülőtérre utazunk, majd közvetlen járattal Izlandra repülünk. A keflavíki repülőtéren felvesszük bérelt autóinkat — valamint a vámmentes boltban érdemes vásárolnunk némi italt —, feltöltjük élelmiszerkészleteinket és a szállásunkra utazunk. Vacsora után az est hátralevő részét ismerkedéssel és sarkifény-leséssel töltjük.
Szállás: hostel (6-12 ágyas szobák)

okt. 29. — Kincskeresés vízesések mögött, egy szelíd gleccser és sziklaformák Korai ébresztő és reggeli után a gyönyörű és kecses Seljaland zuhataghoz utazunk, amely többek között arról nevezetes, hogy be tudunk menni a vízfüggöny mögé, így szó szerint körbejárhatjuk a vízesést — előtte azonban nem árt felhúzni esőkabátunk cipzárját! Következő megállónk a hihetetlenül szabályos, 62 m magas Skógafoss vízesés. Egy hosszú lépcsősoron felkapaszkodunk a vízesés tetejéhez, ahonnan jó idő esetén hosszan belátjuk a tengerparti sávot. Ezután a Mýrdalsjökull egyik lenyúló, Sólheimajökull nevű gleccsernyelvénél állunk meg, ahol egy rövid szakaszon felkapaszkodunk a jég felszínére. A terep persze csúszós, de ennek ellenére nincs szükségünk semmilyen felszerelésre ahhoz, hogy egy kicsit közelebbről megismerkedjünk a gleccserrel. Innen a Dyrholaey sziklakapuhoz megyünk, ahonnan tiszta időben leírhatatlan panorámában lehet részünk. Teszünk egy sétát a közelben magasodó bazaltorgonák tövében, a fekete vulkáni hamuval borított tengerparton, és láthatjuk az óceánból kiálló Reynisdrangar sziklatűket is. Este ismét sarkifényezéssel zárjuk a napot!
Szállás: faház-apartmanok (3-4 ágyas szobák).

okt. 30. — Túra Európa legnagyobb jégtakarója tövében és az egyedülálló glecsserlagúna Nagyon korán kelünk, hiszen hosszabb utazás vár ránk — azonban garantáltan ez lesz az egyik legérdekesebb napunk! Még sötétben indulunk a Skaftafell Nemzeti Parkba, ahová napkeltére meg is érkezünk. Dübörgő vízesések, gleccserek, nyírfaerdők és hegycsúcsok jellemzik ezt a vidéket. Autóinkkal a nemzeti park látogatóközpontjánál parkolunk le, ahonnan rövid gyalogtúrára indulunk. A Skaftafellsjökull gleccser mellett indulunk el egy jól járható ösvényen felfelé: célunk a nemzeti park büszkesége, a Svartifoss vízesés. Ez a zuhatag arról nevezetes, hogy látványos, fekete bazaltoszlopok tetejéről hullik alá a temérdek víz. Ezután a közeli Jökulsárlón gleccserlagúnához utazunk. A hatalmas kiterjedésű tóban kékesfehéren csillogó jéghegyek úsznak, amik a háttérben magasodó Vatnajökull jégmezőről szakadtak le. Sajnos a felmelegedés hatására a tó felülete évről évre nő, ahogy a gleccser húzódik hátrébb; így viszont egyre több és nagyobb jéghegyet láthatunk. Ezek a hatalmas jégtömbök mind a tenger felé igyekeznek, és a tóból kivezető folyó torkolatában gyűlnek össze. A lagúna élővilága is igen gazdag: madarak mellett kis szerencsével fókákat is láthatunk! A Jökulsárlón gleccserlagúnát Hollywood is kedveli, hiszen forgattak ezen a vidéken már James Bond és Tomb Raider mozifilmet is. Este — talán sarkifénytől kísérve — utazunk a keleti fjordok mentén szállásunkra.
Szállás: faház-apartmanok (2-3 ágyas szobák).
Gyalogtúra: táv 6 km; szint: fel 250 m, le 250 m.

okt. 31. — Észak csodái Ismét hajnalban indulunk tovább: észak felé autózunk, a kimeríthetetlen látnivalókkal rendelkező Mývatn tóhoz. Első állomásunk a festői szépségű Námaskarð geotermikus mező, ahol számos iszapfortyogót és hőforrást keresünk fel. A környező színes hegyeknek köszönhetően Izland legszebb geotermikus területén járunk! Teszünk egy rövid sétát a tektonikus árok részét képező Grjótagjá-hasadékhoz, amelynek mélyén meleg vizű tó bújik meg. Ezután a Dimmuborgir nevű, háromezer éves lávamezővel ismerkedünk meg: a változatos megjelenésű, sötét bazaltsziklák középkori várakra, tornyokra, kapukra és bástyákra emlékeztették a névadókat. Innen a Skútustaðir település mellett található pszeudokráterekhez látogatunk, majd napunk megkoronázásaként a lemenő nap fényében nézhetjük meg a Goðafoss vízesést! Akureyri városában feltöltjük élelmiszerkészleteinket, s késő estére érünk szálláshelyünkre, ahol a már megszokott sarkifénnyel zárjuk a napot!
Szállás: hostel (4-6 ágyas szobák).

nov. 01. — Utazás a Föld középpontja felé A változatosság kedvéért kora reggel hagyjuk el szállásunkat. Ma Izland egy kevéssé ismert részét, a csodálatos Snæfellsnes félszigetet járjuk be. Elsőként Bjarnarhöfnbe látogatunk, ahol megismerkedhetünk egy különleges izlandi étel, a hákarl, vagyis rohasztott cápahús elkészítésével — és természetesen meg is kóstolhatjuk ezt a remek csemegét! Ezután a Snæfellsjökull Nemzeti Parkba utazunk, ahhoz a gyönyörű, gleccserekkel borított vulkánhoz, ahonnan Verne hősei megkezdték utazásukat a Föld középpontja felé. Számos látnivaló akad a vulkán tövében: többek között a lávabarlangokkal és bazaltorgonákkal szegélyezett part Arnarstapi közelében, a fekete kavicsos, sziklatűkkel díszített part Djúpalónssandurnál, a valószínűtlenül trópusi hangulatot árasztó aranyhomokos strand Skarðsvíknál, vagy éppen a Kirkjufell, amely joggal minden második izlandi képeslap sztárja, és a sziget egyik legtöbbet fényképezett hegye. Estére érkezünk szállásunkra, ahol ismét átadhatjuk magunkat a sarkifény-idézés izgalmainak!
Szállás: faház-apartmanok (3-5 ágyas szobák). Ezen a szállásunkon egymás után 3 éjszakát töltünk.

nov. 02. — Aranykör extrákkal Ezen a napon a híres Aranykört járjuk be. Reggel a Þingvellir Nemzeti Parkba utazunk, amely Izland legfontosabb történelmi emlékhelye: itt ült ugyanis össze először az ország parlamentje, az Althingi 930-ban. Megnézzük azt a geológiai törésvonalat, amely valójában az Atlanti-óceán mélyén húzódik sokezer kilométer hosszan és egyedül Izlandon látható a földfelszínen. Ez a törésvonal osztja ketté az Atlanti-óceánt és ennek mentén távolodik Európa Észak-Amerikától. Egy rövid séta során végighaladunk a Népek hasadékán, megnézzük az Öxará-vízesést, valamint a Törvénydombot. Ezután Izland első számú nevezetességéhez, magához a Geysirhez utazunk, amely nem csupán a szigetország leghíresebb természeti látnivalója, de a Föld összes gejzírjének névadója is egyben. Sajnos manapság a nagy Geysir csak igen ritkán működik, de a mellette található Strokkur (magyarul Köpülő) jóval aktívabb ennél. A Strokkur 10-15 percenként tör ki, átlagosan 15-20 m magasra lövellve ki a forró vizet. A pár másodperces kitörés után a lehűlt víz a kőzet repedéseibe szivárog vissza, hogy azután a folyamat kezdődhessen elölről. A gejzírmező után a Gullfoss, azaz az Arany-vízesés a következő célunk, amely a Hvítá folyó lenyűgöző, két lépcsős zuhataga. A gigantikus méretű vízesést több kilátópontból is szemügyre vehetjük. Napunk zárásaként felkeressük Hrunalaugot, Izland egyik legeldugottabb kis hőforrását, ahol pompás környezetben — remélhetőleg sarkifény alatt — fürdőzhetünk. Vacsorára visszatérünk szállásunkra.
Szállás: faház-apartmanok (3-5 ágyas szobák).

nov. 03. — A világ legészakibb fővárosa Ma kevés utazással járó „pihenőnapot” tartunk: Reykjavíkba autózunk, ahol első megállónk a furcsa nevű, 871±2 Múzeum. Testközelből ismerhetjük meg a sziget első telepeseit, és talán közelebb jutunk a válaszhoz — mikor is érkeztek először? Ezt követően Reykjavík belvárosában egy rövid városnéző séta során megismerkedünk néhány nevezetes épülettel: megtekintjük a modern, tavakkal körülvett városházát, a parlamentet; majd szabadprogram keretében fedezhetjük fel a nem túl kiterjedt, ám érdekes városközpontot. Innen a város leghíresebb épületét, a 75 m magas toronnyal büszkélkedő Hallgrímskirkja templomot vesszük célba. A modern templom puritán, egyszerű stílusa magával ragadó, emellett remek tájékozódási pont is a városban, hiszen már 20 kilométeres távolságból is látható — s tornyából felülről is szemügyre vehetjük a világ legészakibb fővárosát. Ezt követően az Izlandi Nemzeti Múzeumba sétálunk, amely rendkívül gazdag viking-kori leletekben. Ezután ellátogatunk az ország legnagyobb fürdőjébe, a minden elképzelhetővel felszerelt — és természetesen melegvízű — Laugardalslaugba. Innen közelről láthatjuk az „Imagine Peace Towert”, azt a 4000 m magas fényoszlopot, melyet John Lennon emlékére építettek.
Szállás: faház-apartmanok (3-5 ágyas szobák).

nov. 04. — Immár bejártuk a szigetet A-tól... Ö-ig Miután repülés-készre pakoljuk magunkat és holmijainkat, elhagyjuk szállásunkat, és utolsó izlandi túránkra indulunk: a Füstölgő-völgyben (Reykjadalur) teszünk egy nem túl hosszú, ám annál látványosabb túrát: szemügyre veszünk egy iszapfortyogót, számos hőforrást, sőt a bátrabbak a meleg vizű folyóban is megmártózhatnak. Visszatérve autóinkhoz Keflavík felé indulunk — ám útközben még megállunk a méltán híres és valószínűtlen színű Blue Lagoon-nál (fürdeni azonban a túlzó árak miatt itt nem fogunk). A repülőtérre érve leadjuk bérelt autóinkat, elbúcsúzunk szeretett szigetünktől és közvetlen járattal hazarepülünk Magyarországra. Várhatóan a késő éjjeli órákban érkezünk meg a budapesti repülőtérre.
Gyalogtúra: táv 8 km; szint: fel 200 m, le 200 m.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Utazásunk kalandtúra, mely Izland távoli és elzárt részeire vezet. Az időjárás, a vulkánok aktivitása, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezetők útmutatásának követése. A túravezetők igen indokolt esetben fenntartják a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban természetesen választható.

FIGYELEM! A sarki fény (aurora borealis) a naptevékenységtől függő természeti jelenség, melynek előfordulását garantálni sajnos nem tudjuk. Amennyiben az utazás során nem sikerül sarki fényt észlelnünk, irodánk felelősségre nem vonható, kártérítésre nem kötelezhető.

Csomagolás Hozhatsz magaddal 1 db, maximum 10 kg-os feladott poggyászt, és 1 db, maximum 40x30x20 cm-es kézipoggyászt. Ezekben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet, a nagyobbakat tedd a feladott poggyászba! A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). Bérelt járműveink tárolási- és pakolási lehetőségeit figyelembe véve a legpraktikusabb poggyász a sporttáska/utazótáska vagy esetleg a hátizsák; a keményfedeles bőrönd nem jó választás. Kérlek, hozz minél kisebb poggyászt magaddal, hogy könnyebben elférjünk a járművekben és a szállásokon!

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasfogó, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Egészségügyi ellátás szempontjából igen fejlett az ország; jó a gyógyszerellátottság is. Izlandon érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: A túra során minden nap lesz lehetőség fürdésre. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Izlandon a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük. Érdemes egy egyszerű elosztót magunkkal hoznunk.

Étel, ital Utunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy néha szánunk időt vásárlásra a helyi élelmiszerboltokban. Reggelit egyénileg készíthetünk magunknak szállásainkon; napközben szendvicseket fogyaszthatunk (ezek költségeit a részvételi díj tartalmazza); este pedig szállásainkon lehetőségünk lesz közösen meleg ételek elkészítésére. Magyarországról érdemes némi hideg élelmiszert (sajt, kolbász) magunkkal vinnünk. Az izlandi árszint lényegesen magasabb az itthon megszokottnál (150-250%; alkoholtartalmú italok esetén még több). Fontos megjegyezni, hogy Izlandon a fővárosi régió kivételével alig találunk élelmiszerboltokat, éppen ezért alaposan és átgondoltan előre kell vásárolnunk. A túravezető természetesen minden vásárlás során tájékoztatást fog adni a következő napok lehetőségeiről. Alkohol csak az állami szeszbolt-hálózatban (Vínbudin) kapható, így alkoholvásárlásra a legjobb lehetőség érkezéskor, a repülőtéri vámmentes boltban kínálkozik. Izlandon a vezetékes ivóvíz a világon az egyik legjobb minőségű, így nincs szükség ásványvíz vásárlására.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák Utazásunk komoly túrát nem tartalmaz, inkább csak hosszabb-rövidebb sétákra kell számítani. A kirándulásokat nehezítheti a barátságtalanná váló időjárás, valamint hóban való gyaloglásra is fel kell készülnünk. Ezért mindenképpen jó minőségű felszereléssel érdemes útnak indulni, hogy az esetleges rossz időt is könnyen viseljük. Figyelembe kell vennünk, hogy sokszor nedves, csúszós terepen járunk, ezért lényeges a vízálló túrabakancs.

Időjárás A magas földrajzi szélesség miatt az időjárás sokkal hűvösebb és változékonyabb a Magyarországon megszokottnál. A nappali legmagasabb hőmérséklet 0°C körül valószínű, ám ennél jóval hidegebb is lehet. Erős szélre, hosszabb-rövidebb esőre, havazásra is számítanunk kell. Fel kell készülnünk havas terepre is. Izland időjárásának legjellemzőbb tulajdonsága a változékonyság. Gyakori a ragyogó napsütés és a borongós, esős/havazós idő váltakozása. Percek alatt változhat az időjárás, gyorsan kialakulhat köd, eső/havazás. De amilyen hirtelen elromlott az idő, ugyanolyan gyorsan ki is derülhet!

Kommunikáció Izland hivatalos nyelve az izlandi, de az angolt szinte mindenhol gond nélkül használhatjuk. Izland része a szabályozott roaming díjszabásnak, azonban a településektől távol eső vidékeken sokszor nincs térerő. Időeltolódás: -1 óra.

Létszám Minimum létszám: 10 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 21 fő.

Szállások Utazásunk során főként skandináv stílusú, változó méretű faház-apartmanokban alszunk; két éjszakát jó minőségű hostelekben töltünk. Szállásaink mindegyikén található tiszta, közös fürdőszoba, ahol meleg vízzel zuhanyozhatunk; s mindegyik rendelkezik felszerelt konyhával is: nem szükséges tehát edényeket, evőeszközöket magunkkal vinnünk. Néhány szállásunkhoz szauna és/vagy hőforrás is tartozik. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell. Skandináv szokás szerint ágyneműt nem kapunk, ezért egy kis, nyári hálózsák szükséges!

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, kis hálózsák, bakancs, meleg vízhatlan és szélálló öltözet, fürdőruha, törölköző, papucs, kulacs, gyógyszerek, fej- vagy zseblámpa, füldugó, kézfertőtlenítő gél, szájmaszk.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Bécs — Keflavík — Budapest útvonalon; Budapestről transzferbusszal utazunk a bécsi repülőtérre. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Izlandon belül bérelt autókkal vagy kisbuszokkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú járműveket kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes kártya formátumú személyazonosító igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Izlandra.

Valuta Izland hivatalos fizetőeszköze az izlandi korona (1 ISK = kb. 2,5 HUF), ám sehol sem használnak készpénzt, valutaváltásra sincs lehetőség, így mindenképpen bankkártyát hozzunk magunkkal! A magyarországi kibocsátású bankkártyák gond nélkül használhatók.

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezetők
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
dr. Hári Márton
Dukán Gergely
Lotz Patrik
Száler Tímea
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyeket, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 10 kg-os feladott poggyászt és 1 db max. 40x30x20 cm-es kézipoggyászt; a Budapest-Bécs transzfert; az Izlandon belüli összes utazást bérelt autókkal (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt); 7 éjszaka szállást skandináv stílusú faház-apartmanokban és hostelekben; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; a szendvicsebédeket és egy üdvözlő italt; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Sajnos erre az utunkra már lejárt a jelentkezési határidő, de lehet pont van még számodra egy szabad hely a csoportban!
Amennyiben szeretnél velünk tartani, kérjük írj nekünk a [email protected] címre!